Delo na kmetiji in priprava hrane na star način
V Turističnem društvo Golica so se lotili projekta Oživljanje dela na kmetiji in prikaz priprave hrane na star način.
Zelo zanimiva raziskovalna naloga, ki jo je sofinancirala Občina Jesenice, je nastala pod okriljem Turističnega društva Golica, podnjo pa se je podpisala Urška Smolej. Naslov naloge je Oživljanje dela na kmetiji in prikaz priprave hrane na star način. Kot je povedala Urška, so vse,
kar je zapisano v nalogi, tudi izvedli v praksi. Stara kmečka opravila in priprava hrane na star način so namreč že skoraj izumrli in le še redki zanesenjaki v rovtih jih ohranjajo. Eni takšnih so Smolejevi, ki si že vsa leta prizadevajo, da bi v Planini pod Golico vendarle naredili korak naprej v razvoju turizma. Urškin oče Franci je že vrsto let zagnan predsednik Turističnega društva Golica, po njegovih stopinjah pa gre zdaj tudi Urška. »Pri nas doma na kmetiji že vsa leta delamo po starem. V Črnem vrhu imamo strm rovt, ki ima kar 58 stopinj naklona in ga je mogoče kositi le na klasičen način. To seveda še zdaleč ni rentabilno, starega načina se držimo predvsem iz entuziazma in zaradi ohranjanja folklore. Poleg tega se le tako ohranjajo narcise,« so povedali Smolejevi. Da bi vendarle ohranili vsaj filmski zapis nekdanjih načinov dela, so lansko košnjo v
celoti posneli. Dan košnje je bil nekdaj pravi praznik. Za potrebe snemanja so ob pomoči starejših domačinov poiskali stare obleke in orodje za košnjo ter poiskali ljudi, ki še znajo kositi na roke. Celoten dogodek so pripravili prav kot v starih časih. Kosce je sprejela gospodinja in jim na travi postregla zajtrk – rovtarske krape, ki so jih jedli z lesenimi žlicami iz kastrolc. Pili so vodo in kuhane suhe hruške. Med delom je gospodinja prinesla malico v jerbasu in spet pogrnila rjuho na travi. Tokrat je postregla suho meso in zaseko. Ko je bilo že nekaj pokošeno, so prišle grabljice in zbrskale redove … »Vse smo pripravili tako, kot je bilo v starih časih,« je poudarila Urška ter dodala, da film še ni povsem dokončan, saj bodo posneli še del, ko seno z vozom pripeljejo od svisli do kmetije. Zraven bodo posneli še besedilo v domačem narečju. Ob filmu pa je Urška, ki ima veliko ljubezen do kuhanja in zlasti priprave slaščic, v okviru projekta pripravila tudi dve zgibanki. Ena ima naslov Kmečka južina in v njej opisuje pomen in način priprave ješprenja, druga pa ima naslov Kmečki fruštek, v njej pa so opisani rovtarski krapi. Obe jedi bi se po Urškinih besedah dalo lepo porabiti za turistične malice, vendar pa v Planini pod Golico ni niti ene gostilne, v kateri bi se turisti lahko odžejali in okrepčali. Tudi prikaz starih kmečkih opravil bi lahko vključili v turistično ponudbo kraja, lahko bi pripravljali enotedenske aktivne počitnice v rovtu. Franci Smolej je povedal, da se je že povezal z razvojno agencijo Ragor za pomoč pri morebitni uresničitvi zamisli. Tudi Urška je prepričana, da bi se turistom dalo veliko ponuditi, sama denimo razmišlja o dopolnilni dejavnosti peke kruha in peciva. Glede na dosedanje izkušnje, pa se Smolejevi bojijo, da bodo pri naštetih projektih birokratske ovire previsoke in da bodo zamisli ostale le na papirju …