Lešniki

Lešniki so zelo hranljivi in najslajši med oreščki. Najboljši lešniki vsebujejo vse elemente potrebne človeškemu telesu: maščobe, beljakovine in ogljikove hidrate. Največ imajo maščob in zaradi teh ter večinoma škrobnatih ogljikovih hidratov so lešniki zelo bogati z energijo. Zaradi takšne sestave nam lešniki pomagajo uravnotežiti pomanjkanje v prehrani in uravnavati metabolizem. Po nekaterih virih naj bi bile v lešnikih tudi snovi, ki dvigujejo potenco. Naberemo jih lahko v gozdu neposredno z grma ali pa s tal. Slednji način je boljši, saj so sadeži, ki sami padejo na tla, bolj zreli ter tako kakovostnejši. Nabiranju sledi čiščenje in sušenje. Zaradi povečanja kakovosti lešnikovih sestavin sadeže zelo pogosto pražimo v pečeh na 120 stopinj Celzija za 30 minut. V trgovinah jih lahko kupimo v lupini, za trajno hranjenje v naravni embalaži, lahko pa so že oluščeni in celo praženi ter zmleti. V vsakem primeru jih hranimo na suhem in hladnem mestu, oluščene v dobro zaprtih posodah. Uživamo jih lahko presne, najbolj okusni in aromatični pa so praženi, ki pa na žalost premorejo le del hranilnosti surovih. Lahko jih zmeljemo ali sesekljamo in uporabimo za kolače ter sladice, vendar pa so zelo okusni tudi v pikantnih jedeh. Dodajamo jih solatam, praženim jedem, testeninam in celo ribam, ta kombinacija pa je bila že v prazgodovini zelo pomemben vir moči in energije.

Lešnikova solatna polivka

Za 4-5 oseb potrebujemo: 1 rezino opečenega toasta, 5 žlic belega vinskega kisa, 2 žlici vode, 15 dag oluščenih lešnikov, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 2 žlici sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Toast zdrobite v skodelico in ga prelijte s kisom ter vodo. Lešnike poparite z vrelo vodo in jih olupite ter jih skupaj s peteršiljem čim bolj drobno zmeljite v mešalniku. Dodajte še namočen toast, vse skupaj zmeljite v gladko zmes in med mešanjem prilijte še oljčno olje ter solite in popoprajte po okusu. Ta polivka je odlična za vse vrste solat, še posebej pa se prilega solatam s testeninami, piščancem in z ribami.

Testenine s paradižnikovo - lešnikovo omako

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag najljubših testenin, 35 dag pelatov, 1 šopek sveže bazilike, 3 stroke česna, 10 dag oparjenih in olupljenih lešnikov, 2 žlici najboljšega oljčnega olja, sol, sveže mlet poper in nariban parmezan po okusu.

Testenine skuhajte al dente v slanem kropu in jih odcedite. Medtem v električnem mešalniku čim bolj drobno zmeljite lešnike skupaj z olupljenim česnom, dodajte pelate, baziliko in oljčno olje ter zmeljite v gladko omako. Tako pripravljeno omako solite in popoprajte po okusu, jo zavrite v večji posodi ter primešajte kuhane testenine. Po okusu potresite s parmezanom potem pa takoj na mizo.

Pečena jabolka z lešniki

Za 4 osebe potrebujemo: 4 manjša jabolka, 1 žlico masla, 3 žlice grobo sesekljanih lešnikov in 2 žlici rjavega sladkorja.

Jabolka olupite, odstranite peščišče in jih narežite na kolobarje. V ponvi razpustite maslo in na njem opecite kolobarje jabolk. Opečene kolobarje prelagajte na krožnik. Na preostalem maslu popražite sesekljane lešnike, dodajte sladkor in malo vode ter dobro prevrite, da dobite gostljato omako. Tako pripravljeno omako prelijte prek jabolčnih kolobarjev, razdelite po krožnikih in takoj postrezite.

Lešnikov parfait z medom

Potrebujemo: 20 dag oluščenih lešnikov, 0,5 l sladke smetane, 4 jajca, 6 žlic sladkorja in 2 žlici medu.

Lešnike prepražite na vroči ponvi ter jih čim bolj drobno zmeljite. Smetano stepite, jajčne rumenjake skupaj s tremi žlicami sladkorja stepite v penasto zmes in iz beljakov stepite trd sneg ter mu vmešajte preostale tri žlice sladkorja. Vse sestavine med sabo narahlo zmešajte, s tem napolnite poljuben podolgovat model in čez noč zamrznite. Ko postrežete, zvrnite iz modela, narežite na rezine in obrizgajte s stepeno sladko smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:19

Ko bom velik

»Ati, poglej, koliko vojakov! In kako lepe obleke imajo in puške! Ko bom velik, bom tudi jaz vojak. Glej, tamle pa gre po rdeči preprogi en gospod. Praviš, da je to predsednik države? Kako pokonci...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 13. april 2022 / 17:48

V enem dnevu dvakrat peš po avtocesti

Brezje – Gorenjski prometni policisti so v soboto dvakrat obravnavali moškega, ki je hodil po avtocesti. Prvič so ga ob 9. uri zjutraj dobili, ko je pešačil po priključku Kranj zahod, drugič pa ob...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 13. april 2022 / 17:41

Jubilej šolske stavbe okronali z zbornikom

V športni dvorani Osnovne šole Ivana Tavčarja v Gorenji vasi so minuli petek pripravili slovesnost ob petdesetletnici izgradnje nove šolske stavbe.

Slovenija / sreda, 13. april 2022 / 17:13

Svet zavoda tudi o najnižji pokojnini

Ljubljana – Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije bo na četrtkovi seji odločal tudi o zadevah, ki vplivajo na položaj upokojencev. Sklepal bo o najnižji in najvišji pokojni...

Medvode / sreda, 13. april 2022 / 17:12

Izvajanje geodetskih posnetkov

Medvode – Z Občine Medvode obveščajo, da bo podjetje LGB v Smledniku začelo izvajati geodetske posnetke meteorne kanalizacije v naselju. Začetek meritev je predviden v danes, 13. aprila, ali jutri,...

Gorenjska / sreda, 13. april 2022 / 17:07

Pomagam drugemu, da bo tudi meni dobro

V soboto se je začela letošnja vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe, v okviru katere bo po vsej Sloveniji organiziranih skoraj dvesto prostovoljskih aktivnosti, rdeča nit dog...