Hijacinte

Najbolj dišeče čebulnice pomladi so hijacinte. V več barvah privabljajo čebele in tudi poglede občudovalcev na svoje razkošne cvetove. Ker jih zadnja leta gojimo tudi posajene v posode, nam že sredi zime lahko zacvetijo v naših domovih. Nekateri postavijo čebulice v vaze z vodo tako, da je polovica v vodi, zgornji del pa na suhem in v nekaj tednih bo iz čebulice pognal cvet. Lahko pa jih posadimo v lonček in v stanovanju bo hitro zacvetela. Hijacinte prihajajo iz sredozemskih dežel, so čebulnice, ki posajene na cvetlične grede uspevajo dolga leta. Le če jih dolgo ne presadimo, se izrodijo, kot pravimo po domače. To pomeni, da cvetni storž ni več tako bogat, ampak je vse redkejši. Cvetovi so modri, beli, rumeni, rožnati, rdeči. Gojimo jihkot prezimno trdne čebulnice, kot tulipane in narcise. Če pa jih silimo, cvetijo že pozimi. Ponekod so vzgojili že višje sorte, tam do 30 centimetrov, običajno so visoke do 15 centimetrov. Sorte se razlikujejo predvsem po barvi cvetja, manj po času cvetenja. Kupljene čebulice posadimo v posodo septembra. Prvo pomlad so navadno cvetna stebla sploščena, grozdi pa mnogocvetni. Naslednja leta pa se stebla odebelijo, cvetov pa je v grozdu vse manj. Za zimsko sajenje hijacint pa v trgovinah dobimo preparirane čebulice. Te so obdelane na poseben toplotni način. Tudi te posadimo v jeseni, navadno v posebne kozarce. Najugodnejša temperatura je od 10 do 15 stopinj Celzija. Najprej jih pokrijemo, da v temi odženejo poganjke do štiri centimetre visoko, od tedaj naprej pa naj bodo na svetlobi in na temperaturi do 23 stopinj Celzija. V tem času vam bodo že lahko namesto pomladnega šopka cvetele hijacinte v vazi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Čas je dragocen

V počitniških dneh v številnih krajih prirejajo oratorije, ki letos potekajo pod geslom Pazi, čas. V župniji Škofja Loka se je zaključil v nedeljo.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.