Kupujmo slovenski med
Slovenski čebelarji opozarjajo na dvomljivo kakovost uvoženega medu.
Brdo pri Lukovici – »V slovenskem čebelarstvu se ne cedita med in mleko in ni vse sladko, za skrbi pa poskrbi naša država,« opozarjajo slovenski čebelarji, ki so, zaskrbljeni nad poceni uvoženim medom na trgovskih policah, nedavno predstavili svojo kolektivno blagovno znamko Slovenski med kontrolirane kakovosti. »Svetovni trgovinski lobi si je pripravil pravilnike, ki dopuščajo zniževanje kakovosti medu. Med je sicer še vedno užiten, sladek, specifičnih barv, vonjev in okusov, vendar je vsebnost sestavin, predvsem encimov, zmanjšana,« je opozoril Milan Meglič, predsednik komisije za čebelje izdelke, in dodal, da je med, ki ga potrošniki kupimo v trgovinah, mešanica medu iz raznih držav, celo različnih delov sveta in da med pri nepravilnem skladiščenju, transportu in pripravi za trg veliko izgubi na svoji kakovosti. Slovenski med sodi po kakovosti med najboljše na svetu, predvsem pa številne analize in strog nadzor zagotavljajo stoodstotno sledljivost, saj je vsak kozarec opremljen s svojo številko. Še precej večji pomen kot med pa ima v čebelarstvu vloga čebel pri opraševanju rastlin, prav na tem področju pa so čebelarji v zadnjem obdobju najbolj črnogledi. Po predlaganih spremembah zakona bodo fitofarmacevtska sredstva lažje dostopna tudi uporabnikom, ki ne bodo opravili izobraževanja o njihovi varni uporabi, zato utemeljeno pričakujejo povečano število pomorov čebel.