Gorenjska kulinarika

Ajdovi in koruzni žganci, štruklji, gorenjska prekajena zaseka, gorenjski želodec s kašo, bohinjski mohant, loška smojka, pa tudi blejske kremne rezine – to je le nekaj značilnih jedi, ki sestavljajo kulinarično bogastvo Gorenjske. Če vzamemo v roke knjigo prof. dr. Janeza Bogataja in Lee Kužnik Na Gorenjskem je fletno in okusno, šele vidimo, kako bogata je gorenjska kulinarična dediščina in kakšne velikanske možnosti razvoja gostinske in turistične ponudbe omogoča. Prof. dr. Janez Bogataj v strategiji razvoja slovenske gastronomije pravi, da sodobna Slovenija odkriva svojo kulinarično dediščino in ob sprejemanju lastnih in tujih sodobnih spoznanj ustvarja specifično razpoznavnost v evropskem prostoru. Slovenska (in tudi gorenjska) kulinarika je danes med najbolj zanimivimi v Evropi. »To še zlasti potrjuje pestra paleta regionalne ponudbe v gostilnah, ki so eno razpoznavnih znamenj Slovenije in temeljijo na bolj ali manj starih družinskih izročilih ter tradicijah. Kdor želi spoznati Slovenijo in njene prebivalce, bo to najbolje opravil med obiskom gostilne!« poudarja dr. Janez Bogataj. Tudi mi smo v tokratni prilogi Na potep obiskali nekaj gorenjskih gostiln, kjer še ohranjajo tradicijo in pripravljajo stare gorenjske jedi, kot so denimo štruklji, rateški krapi, loška medla … Pišemo tudi o prizadevanjih, da bi nekatere najbolj značilne gorenjske jedi zaščitili, za začetek gorenjsko prekajeno zaseko in gorenjski želodec s kašo, kasneje pa tudi nekatere druge. Na Centru za razvoj podeželja v Kranju v okviru mednarodnega projekta Regiomarket skušajo razviti tudi prepoznaven jedilnik z gorenjskimi jedmi, ki bo tržno zanimiv in se ga bo dalo tržiti tako znotraj regije kot v celotnem alpskem prostoru in širše. Gostje, ki bodo naročili jedi iz gorenjskega jedilnika, bodo vedeli, da je sestavljen iz preverjeno kakovostnih jestvin iz domačega okolja in da jim prinašajo užitke, kot jih pričakujejo. Tudi snovalci strategije razvoja slovenske gastronomije poudarjajo, da je gastronomska ponudba lahko ena od pomembnih privlačnosti turistične destinacije. Prav gastronomija omogoča vsaki, še tako majhni državi ali pokrajini, da predstavi svoje številne posebnosti, ki so privlačne in zanimive za turiste. In v svoji bogati kulinarični dediščini svojo veliko priložnost lahko najde tudi gorenjski turizem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 21. julij 2021 / 10:22

Prtljaga

Ko se na dopust odpravimo z avtom ali avtodomom, s količino prtljage navadno ne skoparimo prav dosti. Z menoj gre skorajda celotna vsebina kopalniške omarice, obutev vseh vrst in oblačila...

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Ko gre za zlorabo, nikoli ne potrpimo!

"Na primer moški pije in ženske kar trpijo. To ne gre," pravi terapevt Drago Jerebic iz Zakonskega in družinskega inštituta Krog.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Pogumni Jezerjan spet doma

Alpinistični smučar Davo Karničar je ob vrnitvi z Antarktike doživel veličasten sprejem na letališču Brnik. Ob ženi Petri in sinu Izidorju so ga tam pričakali drugi svojci in znanci.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Jezerska zastava na afriškem vrhu

Že dolgo je v nas tiho tlela ideja, da bi se odpravili na skupno potovanje, kjer bi združili vse naše hobije; plezanje, hribolazenje in deskanje na snegu. Po tehtnem premisleku smo se odločili za dalj...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Naj bo tudi drugo leto požarno varno

Prostovoljno gasilsko društvo Jezersko je vse leto pripravljeno na morebitne intervencije. Prav tako se aktivno vključujemo na vseh področjih dela v občini. Sodelujemo skoraj na vseh prireditvah...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Planinci pred pomembnimi jubileji

Vse Jezerjane lepo vabim na občni zbor, ki bo konec februarja 2007.