Gorenjska kulinarika

Ajdovi in koruzni žganci, štruklji, gorenjska prekajena zaseka, gorenjski želodec s kašo, bohinjski mohant, loška smojka, pa tudi blejske kremne rezine – to je le nekaj značilnih jedi, ki sestavljajo kulinarično bogastvo Gorenjske. Če vzamemo v roke knjigo prof. dr. Janeza Bogataja in Lee Kužnik Na Gorenjskem je fletno in okusno, šele vidimo, kako bogata je gorenjska kulinarična dediščina in kakšne velikanske možnosti razvoja gostinske in turistične ponudbe omogoča. Prof. dr. Janez Bogataj v strategiji razvoja slovenske gastronomije pravi, da sodobna Slovenija odkriva svojo kulinarično dediščino in ob sprejemanju lastnih in tujih sodobnih spoznanj ustvarja specifično razpoznavnost v evropskem prostoru. Slovenska (in tudi gorenjska) kulinarika je danes med najbolj zanimivimi v Evropi. »To še zlasti potrjuje pestra paleta regionalne ponudbe v gostilnah, ki so eno razpoznavnih znamenj Slovenije in temeljijo na bolj ali manj starih družinskih izročilih ter tradicijah. Kdor želi spoznati Slovenijo in njene prebivalce, bo to najbolje opravil med obiskom gostilne!« poudarja dr. Janez Bogataj. Tudi mi smo v tokratni prilogi Na potep obiskali nekaj gorenjskih gostiln, kjer še ohranjajo tradicijo in pripravljajo stare gorenjske jedi, kot so denimo štruklji, rateški krapi, loška medla … Pišemo tudi o prizadevanjih, da bi nekatere najbolj značilne gorenjske jedi zaščitili, za začetek gorenjsko prekajeno zaseko in gorenjski želodec s kašo, kasneje pa tudi nekatere druge. Na Centru za razvoj podeželja v Kranju v okviru mednarodnega projekta Regiomarket skušajo razviti tudi prepoznaven jedilnik z gorenjskimi jedmi, ki bo tržno zanimiv in se ga bo dalo tržiti tako znotraj regije kot v celotnem alpskem prostoru in širše. Gostje, ki bodo naročili jedi iz gorenjskega jedilnika, bodo vedeli, da je sestavljen iz preverjeno kakovostnih jestvin iz domačega okolja in da jim prinašajo užitke, kot jih pričakujejo. Tudi snovalci strategije razvoja slovenske gastronomije poudarjajo, da je gastronomska ponudba lahko ena od pomembnih privlačnosti turistične destinacije. Prav gastronomija omogoča vsaki, še tako majhni državi ali pokrajini, da predstavi svoje številne posebnosti, ki so privlačne in zanimive za turiste. In v svoji bogati kulinarični dediščini svojo veliko priložnost lahko najde tudi gorenjski turizem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 21. april 2015 / 15:40

Na maratonu vozniki vzorni

V maratonskem nadzoru hitrosti gorenjski policisti niso ugotovili veliko kršitev, medtem ko so po vsej državi izmerili 1225 prekoračitev hitrosti. Rekorder je po primorski avtocesti vozil s hitrostjo...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 21. april 2017 / 06:00

Zaradi ohladitve je možna pozeba

Kranj – Nadpovprečno toplo vreme v marcu in v prvi polovici aprila je pripomoglo, da je po podatkih agencije za okolje fenološki razvoj rastlin letos od deset do štirinajst dni zgodnejši od običajn...

GG Plus / petek, 21. april 2017 / 19:54

Gojzar je in bo ostal doma v Žireh

Prvi čevelj, ki so ga pred sedemdesetimi leti izdelali v žirovski tovarni Alpina, je bil gojzar, ki pa sprva ni bil zamišljen kot pohodni čevelj, ampak je bil namenjen predvsem delavcem. Ocenjujejo, d...

Slovenija / petek, 21. april 2017 / 19:48

Družinski zakonik že velja

Od sobote je v veljavi družinski zakonik, a njegove določbe bodo začeli uporabljati postopoma. Tožilstvo menda Janezu Janši očita nezakonito pridobljeno premoženje.

Kronika / petek, 21. april 2017 / 19:45

Solze ob ogledu Arininih slik

Na kranjskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje Mirzanu Jakupiju in Sandi Alibabić za smrt male Arine.

Kranj / petek, 21. april 2017 / 19:43

Oglejte si čistilno napravo

Ob mednarodnem dnevu Zemlje pri Komunali Kranj jutri pripravljajo ogled čistilne naprave.