Gorenjska kulinarika

Ajdovi in koruzni žganci, štruklji, gorenjska prekajena zaseka, gorenjski želodec s kašo, bohinjski mohant, loška smojka, pa tudi blejske kremne rezine – to je le nekaj značilnih jedi, ki sestavljajo kulinarično bogastvo Gorenjske. Če vzamemo v roke knjigo prof. dr. Janeza Bogataja in Lee Kužnik Na Gorenjskem je fletno in okusno, šele vidimo, kako bogata je gorenjska kulinarična dediščina in kakšne velikanske možnosti razvoja gostinske in turistične ponudbe omogoča. Prof. dr. Janez Bogataj v strategiji razvoja slovenske gastronomije pravi, da sodobna Slovenija odkriva svojo kulinarično dediščino in ob sprejemanju lastnih in tujih sodobnih spoznanj ustvarja specifično razpoznavnost v evropskem prostoru. Slovenska (in tudi gorenjska) kulinarika je danes med najbolj zanimivimi v Evropi. »To še zlasti potrjuje pestra paleta regionalne ponudbe v gostilnah, ki so eno razpoznavnih znamenj Slovenije in temeljijo na bolj ali manj starih družinskih izročilih ter tradicijah. Kdor želi spoznati Slovenijo in njene prebivalce, bo to najbolje opravil med obiskom gostilne!« poudarja dr. Janez Bogataj. Tudi mi smo v tokratni prilogi Na potep obiskali nekaj gorenjskih gostiln, kjer še ohranjajo tradicijo in pripravljajo stare gorenjske jedi, kot so denimo štruklji, rateški krapi, loška medla … Pišemo tudi o prizadevanjih, da bi nekatere najbolj značilne gorenjske jedi zaščitili, za začetek gorenjsko prekajeno zaseko in gorenjski želodec s kašo, kasneje pa tudi nekatere druge. Na Centru za razvoj podeželja v Kranju v okviru mednarodnega projekta Regiomarket skušajo razviti tudi prepoznaven jedilnik z gorenjskimi jedmi, ki bo tržno zanimiv in se ga bo dalo tržiti tako znotraj regije kot v celotnem alpskem prostoru in širše. Gostje, ki bodo naročili jedi iz gorenjskega jedilnika, bodo vedeli, da je sestavljen iz preverjeno kakovostnih jestvin iz domačega okolja in da jim prinašajo užitke, kot jih pričakujejo. Tudi snovalci strategije razvoja slovenske gastronomije poudarjajo, da je gastronomska ponudba lahko ena od pomembnih privlačnosti turistične destinacije. Prav gastronomija omogoča vsaki, še tako majhni državi ali pokrajini, da predstavi svoje številne posebnosti, ki so privlačne in zanimive za turiste. In v svoji bogati kulinarični dediščini svojo veliko priložnost lahko najde tudi gorenjski turizem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 9. junij 2019 / 14:15

Zrimec nasledil Vidmarja

Kranj – Na skupščini Medobčinske nogometne zveze Gorenjske (MNZG) Kranj so bile izvedene tudi volitve za predsednika zveze. V prvem krogu glasovanja nihče izmed treh kandidatov (Mihael Zrimec, Ciri...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 3. januar 2011 / 07:00

Moja žena je hladna kot led in mi ne da (8)

Iz prejšnjega nadaljevanja: »Najbolje bo, da avto odpeljete na cenitev, potem pa k mehaniku,« je še dodal policist in me mimogrede potrepljal po ramenu.

GG Plus / ponedeljek, 3. januar 2011 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / ponedeljek, 3. januar 2011 / 07:00

Šepetalnica za veter (28)

Pa vendar je napeto prisluškoval temu momljanju, zdaj ko se je dokončno odpovedal misli na spanje, poskušal iz šepetanja razbrati, kam za vraga jih peljejo, pa so v njega udarjali le d...

Kultura / ponedeljek, 3. januar 2011 / 07:00

Povezati kulturno dediščino in turizem

V stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju je na ogled arheološka razstava Železna pot, v Gorenjskem muzeju pa so ob tej priložnosti predstavili tudi kulturno-pohodniški vodnik z enakim naslovom.

Prosti čas / ponedeljek, 3. januar 2011 / 07:00

Radolfi snemal v Sloveniji

Davor Radolfi je slovenskim oboževalcem poklonil posebno glasbeno darilo. »Ker me slovensko občinstvo izjemno toplo spremlja že celotno mojo glasbeno kariero, sem se odločil, da...