Gorenjska kulinarika

Ajdovi in koruzni žganci, štruklji, gorenjska prekajena zaseka, gorenjski želodec s kašo, bohinjski mohant, loška smojka, pa tudi blejske kremne rezine – to je le nekaj značilnih jedi, ki sestavljajo kulinarično bogastvo Gorenjske. Če vzamemo v roke knjigo prof. dr. Janeza Bogataja in Lee Kužnik Na Gorenjskem je fletno in okusno, šele vidimo, kako bogata je gorenjska kulinarična dediščina in kakšne velikanske možnosti razvoja gostinske in turistične ponudbe omogoča. Prof. dr. Janez Bogataj v strategiji razvoja slovenske gastronomije pravi, da sodobna Slovenija odkriva svojo kulinarično dediščino in ob sprejemanju lastnih in tujih sodobnih spoznanj ustvarja specifično razpoznavnost v evropskem prostoru. Slovenska (in tudi gorenjska) kulinarika je danes med najbolj zanimivimi v Evropi. »To še zlasti potrjuje pestra paleta regionalne ponudbe v gostilnah, ki so eno razpoznavnih znamenj Slovenije in temeljijo na bolj ali manj starih družinskih izročilih ter tradicijah. Kdor želi spoznati Slovenijo in njene prebivalce, bo to najbolje opravil med obiskom gostilne!« poudarja dr. Janez Bogataj. Tudi mi smo v tokratni prilogi Na potep obiskali nekaj gorenjskih gostiln, kjer še ohranjajo tradicijo in pripravljajo stare gorenjske jedi, kot so denimo štruklji, rateški krapi, loška medla … Pišemo tudi o prizadevanjih, da bi nekatere najbolj značilne gorenjske jedi zaščitili, za začetek gorenjsko prekajeno zaseko in gorenjski želodec s kašo, kasneje pa tudi nekatere druge. Na Centru za razvoj podeželja v Kranju v okviru mednarodnega projekta Regiomarket skušajo razviti tudi prepoznaven jedilnik z gorenjskimi jedmi, ki bo tržno zanimiv in se ga bo dalo tržiti tako znotraj regije kot v celotnem alpskem prostoru in širše. Gostje, ki bodo naročili jedi iz gorenjskega jedilnika, bodo vedeli, da je sestavljen iz preverjeno kakovostnih jestvin iz domačega okolja in da jim prinašajo užitke, kot jih pričakujejo. Tudi snovalci strategije razvoja slovenske gastronomije poudarjajo, da je gastronomska ponudba lahko ena od pomembnih privlačnosti turistične destinacije. Prav gastronomija omogoča vsaki, še tako majhni državi ali pokrajini, da predstavi svoje številne posebnosti, ki so privlačne in zanimive za turiste. In v svoji bogati kulinarični dediščini svojo veliko priložnost lahko najde tudi gorenjski turizem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 5. avgust 2008 / 07:00

Kuhali so predvolilni golaž

Volilni golaž se že kuha. Na Jesenicah ga je volivkam in volivcem postregla stranka SD in ob tem predstavila svojega kandidata na državnozborskih volitvah.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 24. april 2014 / 18:02

Kronska priča je policijski ovaduh

Na sojenju osmerici, obtoženi trgovine z mamili, je prišlo do dramatičnega preobrata, saj so se potrdila ugibanja obrambe, da je kronska priča, skesanec Toni Radunić Progar že deloval kot policijski o...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 24. april 2014 / 17:53

Najslabša sezona v zadnjih letih

Krvavec – Na smučišču Krvavec z letošnjo zimsko sezono, ki se je zaključila že prvi konec tedna v aprilu, niso zadovoljni, saj je bila najslabša v zadnjih desetih letih.

Škofja Loka / četrtek, 24. april 2014 / 17:52

Ulica nad Plevno dobila ime

Škofja Loka – Potem ko so januarja škofjeloški svetniki v prvi obravnavi že potrdili odlok o imenovanju novega naselja, ki nastaja na območju Kamnitnika, v Ulico nad Plevno, so se enako odločili tu...

Kultura / četrtek, 24. april 2014 / 17:50

Skopuh za vse čase

Gledališka ekipa Teatra Afngunc, ki deluje v okviru KUD Janko Krmelj, Reteče - Gorenja vas, se je premierno predstavila s komedijsko klasiko, Molierovim Skopuhom.

Razvedrilo / četrtek, 24. april 2014 / 17:42

Kokr'čani pojejo že dvajset let

Vokalna skupina Kokr'čan je ob dvajsetletnici svojega delovanja v Kulturnem domu na Kokrici priredila slavnostni koncert.