Bohinjci želijo zdrave ženske

Svetniki so zato podprli predlog Dušana Vučka, da bo tudi občina Bohinj poplačala stroške vsem dekletom, ki se bodo želela cepiti proti virusu HPV.

Bohinjska Bistrica – »Dostikrat poudarjamo, koliko nam pomeni zdravje, zato je prav, da po zgledu nekaterih drugih, zlasti občine Komenda, ki je prva v Sloveniji deklicam omogočila brezplačno cepljenje proti virusu HPV, tudi mi ravnamo enako. V Bohinju so dekleta izpostavljena različnim boleznim, eden od vzrokov zanje tiči tudi v dejstvu, da se kopajo v dostikrat mrzlem jezeru. Tako so bolezni rodil na našem koncu, po ugotovitvah strokovnjakov, precej pogoste in naša naloga je, da dekleta in kasneje žene zaščitimo, če je le mogoče,« je le povzetek kratkega razmišljanja svetnika Dušana Vučka, ki je na zadnji letošnji seji bohinjskega občinskega sveta v imenu LDS predlagal, da se v proračunu občine Bohinj zagotovi tudi denar za cepljenje proti HPV, virusu, ki povzroča raka na materničnem vratu.

Priporoča se cepljenje deklet od 9. do 13. leta starosti, preden postanejo spolno aktivna, na ta način pa se prepreči 60 do 70 odstotkov raka materničnega vratu. Cepivo je pri nas že na voljo, vendar pa je cepljenje samoplačniško in stane okoli 350 evrov. Cepljenje je prostovoljno, seveda pa le ob soglasju staršev. »Ker vsaj v kratkem ni pričakovati, da bi se stroški cepljenja pokrivali iz zdravstvene blagajne, predlagam, da se sredstva za cepljenje zagotovijo v občinskem proračunu. Menim, da bi tako občina veliko prispevala k varstvu zdravja svojih občank, in predlagam, da se že v proračunu za leto 2007 zagotovijo sredstva za preventivno cepljenje deklet, ki obiskujejo 7., 8. in 9. razred osnovne šole. Po podatkih je takšnih deklet v Bohinju okrog devetdeset. Ker je cepljenje prostovoljno, je mogoče pričakovati, da se vsi starši deklet zanj ne bodo odločili, lahko pa k temu pripomore ozaveščanje staršev o koristnosti cepljenja, zato predlagam, da občinska uprava skupaj z Zdravstvenim domom Bohinj, OŠ Janeza Mencingerja in drugimi civilnimi združenji pripravi predlog aktivnosti za večjo obveščenost in ozaveščenost občanov in občank o vprašanju cepljenja proti HPV,« je še predlagal Dušan Vučko, svetniki pa so njegov predlog soglasno podprli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 22. september 2018 / 11:17

Tovornjaki v Lescah

Letošnji Truck show je obiskovalcem postregel z velikim številom poslikanih in predelanih tovornjakov, ki sicer večino časa preživijo na dolgih poteh po vsej Evropi.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Za novo leto avto

Jekleni konjiček po izboru žensk, atomična Špela ima nov avto, estradniki se pojavljajo na koledarjih, Oton Župančič bi bil ponosen, Omar Naber je postal platinast, milijonta potnica pa je letela v Mo...

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Novincev ne bo manjkalo

Spomladi se obeta veliko novih, zanimivih štirikolesnih novosti v vseh razredih. Novomeški Revoz prvič med "pravimi" proizvajalci.

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Vrednost elegance

Test: Audi A3 1.9 TDI Ambiente

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Prostočasnik: Voščilnice v prazničnem albumu

Pred časom je začela izhajati revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa Prostočasnik. Izdaja Zima 2006 prinaša veliko idej, ki popestrijo letni čas in praznične dneve – podrobno s...

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Pehta ozdravila Božička

Božiček gozdnim živalim obljubi darila, če se bodo poboljšale. Vse se na moč trudijo, a na koncu presenečeno ugotovijo, da je dobri mož zbolel. Kaj storiti?