Ta teden je predsednik državnega sveta Janez Sušnik sprejel luč miru iz Betlehema, ki so mu jo izročili skavti, taborniki in predstavniki mladinskega ceha. (Foto: Gorazd Kavčič)

Državni svet se slabše sliši

Prispevek Državnega sveta k demokratičnosti je velik, vendar se njegov glas slabše sliši, pravi njegov predsednik Janez Sušnik.

Ljubljana - Državni svet je dobro opravil svoje delo, je skupaj s predstavniki različnih skupin predstavil delo drugega parlamentarnega doma v iztekajočem se letu. Skozenj je šla vsaka zakonodajna pobuda, prizadevali so si za dobre zakone, kljub temu pa so kar šestkrat vložili veto na zakone, sprejete v državnem zboru. Poslanci so prisluhnili le tistemu o vinu, vse druge zakone pa pozneje znova izglasovali, je povedal predsednik Janez Sušnik.

Opazna je mednarodna dejavnost državnega sveta, pomembno vlogo ima pri zastopanju interesov civilne družbe. Janez Sušnik je nanizal več tematskih posvetov, s katerimi je državni svet opozarjal oblast na probleme slovenske družbe. Varstvo pred hudourniki, droge, trajnostni razvoj, nasilje nad starejšimi, obnovljivi viri energije, verske skupnosti, enake možnosti so le nekatere od tem, o katerih so razpravljali to leto. Že februarja so opozorili tudi na težave romske skupnosti in terjali, da je treba to vprašanje zakonsko urediti. »Če bi že tedaj upoštevali naše pobude, se morda ti problemi pozno jeseni ne bi tako razplamteli,« je dejal Sušnik in dodal, da je vlada pred kratkim predlagala zakon o romski skupnosti. Eden od posvetov se je dotaknil tudi državnega sveta samega. K besedi o dvodomnosti so povabili tudi predstavnike iz Francije, Češke in Nemčije. Predsednik Sušnik je izrazil obžalovanje, da se o posvetu ni dovolj slišalo v javnosti, čeprav so sodelovali ugledni domači strokovnjaki in čeprav je v Slovenijo prišel drugi človek francoskega parlamenta.

Svoje delo so predstavili tudi predstavniki skupin lokalnih interesov, negospodarskih dejavnosti, delodajalcev in delojemalcev ter kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev. Dr. Zoltan Jan je spregovoril o azbestnem zakonu, za katerega so državni svetniki izglasovali veto, ta teden pa je bil znova izglasovan v državnem zboru. Če neka tovarna služi z dejavnostjo, ki ima usodne posledice na zdravje ljudi, mora socialna država prevzeti odgovornost zanje, je prepričan državni svetnik. Dejal je še, da državni svet skuša vplivati na izboljšanje zakonov, in kjer se ni upošteval njihov glas, so pozneje nastopile težave.

Vetov bi bilo lahko manj, če bi poslanci že prej prisluhnili mnenju državnega sveta, je še menil predsednik Janez Sušnik, ki nasprotuje težnjam, da bi se državni svet kar ukinil. Predlaga, da bi se njegove pristojnosti razširile z možnostjo, da vlaga neposredne amandmaje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / četrtek, 4. oktober 2012 / 07:00

Zamik večjih investicij

Žirovnica - V prvih šestih mesecih je bila iz proračuna občine Žirovnica izplačana le slaba petina načrtovanih odhodkov oz. 1,3 milijona evrov. Realizacija je bila v prvem polletju tako ni...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

S kuhalnico do olimpijske medalje

Na pobudo Janeza Lenčka so slovenski vojaški kuharji svoje znanje začeli predstavljati tudi svetu. Pred dvema letoma so na svetovnem prvenstvu osvojili srebro, sedaj se odpravljajo na olimpijado v Nem...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Tudi slepi uživajo v lepotah

Petra Možina si je za diplomsko nalogo na oddelku za krajinarsko arhitekturo pri Biotehniški fakulteti izbrala ureditev parka pred Starološkim gradom ter vodilno pot za slepe in slabovidne v Škofji Lo...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Učiteljski poklic je privilegij

Mirjana Pretnar, upokojena profesorica defektologije, je prejela državno nagrado za življenjsko delo na področju šolanja otrok s posebnimi potrebami.

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Nenavadna podražitev elektrike

Elektro Gorenjska se je reševanja prenizkih cen električne energije za gospodinjstva lotil na nenavaden način - odslej bodo zaračunavali stroške vodenja računa in kaznovali potratne uporabnike.

Kronika / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Planincu na skalah spodrsnilo

V ponedeljek dopoldne se je na pobočju Košute oziroma pod Košutnikovim turnom smrtno ponesrečil 26-letni planinec iz Dobove.