Perutnina

Včasih je bila perutnina na mizi le ob redkih priložnostih, danes pa so zlasti puranje in piščančje prsi zdrava in priporočljiva vsakdanja hrana. Okusno, nemastno in vedno dostopno perutninsko meso je zelo vsestransko uporabno. Dokazano je, da je v perutninskemu mesu in izdelkih nižja vsebnost maščob, perutninsko meso pa vsebuje tudi biološko visokovredne beljakovine, vitamine skupine B in nekatere zdrave maščobne kisline ter makro in mikro elemente.

Namaz iz piščanca in rukole

Potrebujemo: 2,5 dl kurje juhe, 20 dag piščančjih prsi brez kosti, 2 žlici limoninega soka, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 šop rukole, sol, sveže mleti poper.

Kurjo juho zavrite, vložite piščančje prsi, pokrijte in jih na šibkem ognju kuhajte 10 minut. Meso nekoliko ohladite, ga narežite na kockice in ga v mikserju skupaj z limoninim sokom, ekstra deviškim oljčnim oljem ter 4 žlicami juhe spasirajte. Dodajte oprano in drobno sesekljano rukolo, solite in popoprajte po okusu ter dobro premešajte. Postrežete lahko takoj ali pa ga do uporabe shranite v hladilniku.

Rižota iz piščančjih prsi s kozicami

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag piščančjih prsi brez kosti, 30 dag repkov kozic, 2 žlici oljčnega olja, 1 srednje veliko čebulo, 25 dag svežega ali zamrznjenega graha, 30 dag riža, 5 žlic olja sol in sveže mleti poper.

Piščančje prsi narežite na kocke ali trakove in jih solite ter popoprajte. Na segretem olju prepražite sesekljano čebulo skupaj z mesom. Dodajte grah in riž, vse skupaj malo popražite in zalijte z malo vode. Ko riž vpije vso vodo premešajte in prilijte novo ter postopek ponavljajte toliko česa, da se riž skuha. Medtem na oljčnem olju prepražite kozice in jih dodajte rižoti tik pred koncem kuhanja. Gotova rižota mora biti kremasta ter sočna in jo je potrebno takoj postreči.

Puranje prsi z olivami in koromačem

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg puranjih prsi brez kosti, 5 dag sesekljanih črnih oliv, 8 žlic oljčnega olja, 20 dag koromača, 1 paradižnik, 2 dl sladke smetane, sol, sveže mleti poper.

Puranje prsi narežite na medaljone, jih solite in popoprajte ter natrite s sesekljanimi olivami. Koromač očistite, narežite na lističe in ga na 4 žlicah oljčnega olja prepražite. Dodajte na kocke narezan paradižnik, solite in popoprajte po okusu ter zalijte s sladko smetano. Dušite, da se koromač zmehča in postane omaka gostljata. Medtem na preostalem oljčnem olju specite medaljone. Na krožnik naložite dušen koromač, nanj naložite medaljone in postrezite s pire krompirjem.

Nadevane piščančje prsi

Za 4 osebe potrebujemo: 4 polovice piščančjih prsi, 1 rdečo papriko, 1 manjši por, 1 jajce, 0,5 dl sladke smetane, 2 paradižnika, 3 žlice oljčnega olja, 1 dl vina, 1 dl sladke smetane, sol, sveže mleti poper.

Piščančje prsi razgrnite na pol, da dobite zrezek. Obrežite štrleče dele in jih skupaj s papriko, porom, jajcem, sladko smetano, soljo in poprom zmiksajte v multipraktiku. S tem nadevajte piščančje prsi in jih zataknite z zobotrebcem. V pekač naložite na kocke narezan paradižnik skupaj z oljčnim oljem, vinom in sladko smetano. Na to naložite piščančje prsi in pecite 30 minut v na 180 stopinj Celzija ogreti pečici. Pečene prsi narežite na rezine, jih naložite na krožnike, jih prelijte s paradižnikovo omako, ki je nastala med pečenjem in postrezite s poljubno kuhano zelenjavo, rižem ali s krompirjem.

Piščančje prsi s pistacijami in gorgonzolo

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg piščančjih prsi brez kosti, 3 žlice olja, 10 dag oluščenih pistacij, 15 dag gorgonzole, sol in sveže mleti poper.

Piščančje prsi narežite na medaljone, jih solite in popoprajte ter jih na vročem olju z obeh strani popecite. Opečene medaljone zložite na pekač, jih posujte s sesekljanimi pistacijami, obložite z rezinami gorgonzole in jih postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico ter pecite toliko časa, da se gorgonzola stopi. Pečene medaljone takoj postrezite s pečeno zelenjavo ali z zelenjavno rižoto.

Mlačne puranje prsi na sveži rukoli

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag puranjih prsi, malo olja, 20 dag rukole, 30 dag paradižnika češnjevca, 8 dag parmezana, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja 3 žlice balzamičnega kisa, sol in sveže mleti poper.

Puranje prsi začinite s soljo in poprom ter jih na vročem olju v pokriti posodi specite in ohladite na 40 stopinj Celzija. Rukolo očistite, operite in dobro odcedite, zložite jo na velik ovalen krožnik in posujte s četrtinami češnjevca. Pokapajte z oljčnim oljem in balzamičnim kisom ter solite in popoprajte. Solato obložite z rezinami puranjih prsi, potresite z naribanim parmezanom in takoj postrezite, najbolje s svežim kruhom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 1. julij 2010 / 07:00

Čar majhnih podrobnosti

Test: Peugeot 5008 2.0 HDi Premium

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Od izgube do dobička

Zavarovalnica Triglav, ki je lansko leto končala z 1,8 milijona evrov izgube, je imela ob polletju 25 milijonov evrov čistega dobička.

Šport / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Izzivanje menedžerjev

Kolesarski klub Sava Kranj na čelu z Vinkom Perčičem in Francem Hvastijem je že četrtič organiziral kolesarski Izziv treh vrhov.

Zanimivosti / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Čestitke najboljšim kranjskim maturantom

Medtem ko so osnovnošolci in srednješolci že sedli v šolske klopi, pa imajo najdaljše počitnice letošnji maturanti.

Zanimivosti / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Središče v trgovskem centru

Kranjčani so v telefonski anketi mestno središče prestavili v trgovski center, manj kot polovica jih verjame v uspeh projekta oživljanja starega mestnega jedra.

Gospodarstvo / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Heliosu 20-milijonsko posojilo

Podjetje Helios iz Količevega, del Skupine Helios, bo kredit SID banke namenil za razvoj avtoreperaturnih premazov na vodni osnovi.