Začimba za zmage
Njega dni so lovor (Laurus nobilis) na glavah nosili slavni zmagovalci olimpijskih iger, cesarji, poeti, generali, danes pa po njem posegamo tudi navadni smrtniki. Denimo tisti, ki bi radi premagali "mačka" ali težave s prebavo. Pa tisti, ki imamo radi krompirjevo in fižolovo "župo", ki jima okus oplemenitimo s to zmagovito začimbo.
Lovor oziroma lorbar je nastal pred mnogimi časi, ko so se po svetu sprehajali bogovi. Eden izmed njih, bog Sonca, Apolon se je noro zaljubil v brhko nimfo Dafno in jo zasledoval dan in noč. Slednja je na pomoč poklicala samega Zevsa, ki jo je začarali v dišeč lovorjev grm in jo tako rešil pred nadležnim zaljubljencem. Lovor je od tistih dni posvečen Apolonu in velja za simbol nesmrtnosti. Grki in Rimljani so lovor nadvse častili in ga imeli za sveto drevo, ki jih je varovalo pred gromom in strelo. Cesarju Tiberiju je lovorjev venec služil kot strelovod. Vedno, ko je grmelo in bliskalo, si ga je poveznil na glavo. Lovor svoje zimzeleno življenje živi v Sredozemlju, pa tudi pri nas na Primorskem. Na Gorenjskem je žal premrzlo, da bi ugodili njegovim zahtevam za rast, a tudi naše gospodinje zlahka pridejo do njega in ga pridno dodajajo v številne jedi, denimo v fižolovo in krompirjevo juho, pasulj, kislo zelje, golaž, vložene gobe in še kam. Včasih se zdi, kot da je izgubil pridih nekdanje veličine in božanskosti. A ko se meso in druge jedi navzamejo lovorovega vonja, smo zopet pri božanskem. V času kolin sodi lovor v vsako pošteno kvašo za svinjino in žolco. Poleg plemenitega vonja, ki ga pusti na jedeh, jim prida tudi spodbujajoči učinek, ki pospeši prebavo. Še bolj pa jo bomo pospešili, če bomo srknili skodelico lahnega čaja iz lovorovih listov, pripravljenega v obliki poparka. Ta napitek bo preprečil še vrenje v črevesju, lajšal krče v prebavilih in slabosti v želodcu, spodbudil tek in omilil bolečine v grlu. Iz lovorovih plodov pridobivamo lovorovo olje, ki pospeši prekrvitev tkiva. Ni čudno, da po njem radi posegajo športniki, kadar staknejo kakšne neprijetne poškodbe sklepov, kit in mišic. Eterično lovorovo olje pomaga pri težavah z želodcem, kašljem, revmatizmom, bolečimi sklepi, je pa tudi diuretično. Če nas mučijo prehladna obolenja bo koristilo, če vdihavamo lovorove hlape. Andrej Dvoršak v Padarskih bukvah zelo simpatično opiše zdravilne učinke lovorja. Pravi, da nam lovorjev vonj pomaga, kadar smo zamorjeni, kadar sumimo, da smo storili nekaj, kar je v nasprotju z etiko in moralo, kadar iščemo izhod iz labirinta neprijetnih misli. Recept je neverjetno preprost. Udobno se usedemo v naslonjač in globoko vdihavamo lovorove pare, ki se širijo iz vate, na katero smo kanili kapljico lovorovega olja ali pa iz posode, kjer vre voda, v katero smo vrgli prgišče lovorovih listov. Moramo se popolnoma sprostiti in ko se obe polovici naše zavesti pripaseta na isto točko, bomo našli rešitev in pot iz zagat. Padarji so lovor priporočali tudi pri bruhanju: lorbarjevo listje na vinu kuhaj in pij. Nuca! Pater Ašič je lovorovo kopel svetoval revmatikom. Alkohol, v katerega smo namočili zrezane liste, bo prišel prav pri nategnjenih kitah, izvinih, revmi, ohromelosti. Še kako prav pa pride ta zeleni zmagovalec pri hudem »mačku«, ko boli glava in želodec, povrhu vsega pa peče še vest. Recept za domač napitek zoper omenjene tegobe navaja: za dve skodelici potrebujemo list ali dva lovorja in polovico limone, narezane na koščke. Vse to damo v pol litra vode in kuhamo 20 minut, malo ohladimo ter dodamo še sok polovice limone. Napitek se zelo obnese, pa še dobrega okusa je. Moški prisegajo, da je po popitem alkoholu najbolje prežvečiti lovorjev list. Uničil naj bi zadah po alkoholu. Zoper razpokano kožo pa pomaga kopel iz lovorovih listov, ki smo jih nekaj minut kuhali kot prevretek. Zlasti dobro dene razpokani koži na rokah. V »lavor« vlijmo nekaj lovorovega prevretka in namakajmo roke v njem kakšnih dvajset minut. Še bolj pa zaleže, če kopeli dodamo še nekaj orehovih listov in zelene. Če želite imeti preroške sanje, pa ljudsko verovanje o čarovnih lastnostih zelišč svetuje, da položite list lovorja pod »pojštr« in zbudili se boste s prihodnostjo na dlani. Pa še to. Z lovorjem ne gre pretiravati, naj si bo v kulinariki, zdravilstvu ali čarovništvu …