Dušan Krajnik in njegovi somišljeniki so v nedeljo po volitvah kljub porazu razrezali torto, v ponedeljek pa sprožili pritožbene postopke. (Foto: Gorazd Kavčič)

Volitev ne bodo razveljavili

Dušan Krajnik, kandidat za župana v občini Škofja Loka, ki je po rezultatih nedeljskih volitev z 49,95-odstotnim izidom njihov poraženec, je vložil pritožbo pri občinski volilni komisiji. Ta je včeraj ugovore zavrnila.

Škofja Loka - Razlog za pritožbo ni tesen izid, po katerem je Krajnik zgolj za 16 glasov zaostal za Igorjem Drakslerjem. »Tudi ob enem samem glasu razlike bi tekmecu z veseljem čestital za zmago sredi Mestnega trga, če bi bile volitve poštene, tako pa se je pri delu volilnih odborov pojavila vrsta nepravilnosti, zaradi katerih smo naslovili pritožbo na občinsko volilno komisijo, republiško volilno komisijo in ministrstvo za notranje zadeve,« je dejal Dušan Krajnik. Naštel je nepravilnosti, ki so jih zaznali zaupniki na nekaterih voliščih v občini, na enega od primerov je opozorila tudi članica volilnega odbora.

Na enem od volišč naj bi volivec glasoval kar v imenu vse družine, na drugem je občan, ki se je zmotil v glasovanju, zahteval drugo glasovnico in jo tudi dobil, prvo pa so šteli za neveljavno. Krajnik opozarja, da volilni odbori niso imeli pravilnih navodil za ravnanje z neveljavnimi glasovnicami. Z nekaterih volišč so volivci odnašali glasovnice domov, čeprav je treba glasovanje na domu napovedati vnaprej, v primeru takšnega glasovanja se mora oblikovati komisija, ki gre na dom, sprejme glasovnico in jo v zaprti ovojnici odnese na volišče, kjer jo zaprto spusti v volilno skrinjico, je pojasnil Dušan Krajnik. Oporekal je tudi pravilni sklepčnosti volilnih odborov, saj sta bila na enem od volišč predsednik in podpredsednik hkrati na volišču, zgodilo pa se je tudi, da je bil na volišču navzoč en sam član volilnega odbora. Znova je opozoril na dejstvo, da sta bila v člana dveh volilnih odborih sinova županskega kandidata Igorja Drakslerja, čemur volilna zakonodaja sicer ne oporeka.

Na nepravilnosti, ki po mnenju Dušana Krajnika zbujajo dvom o poštenosti lokalnih volitev v Škofji Loki, je v zakonitem roku obvestil občinsko volilno komisijo in nanjo naslovil tudi zahtevo po razveljavitvi volitev. Napoveduje, da bo v svojih zahtevah šel do konca, na upravno sodišče ali pa do Bruslja, če bo treba. Krajnik je ob tej priložnosti ocenil tudi predvolilno kampanjo, ki da je bila s strani njegovih nasprotnikov umazana in polna podtikanj. Omenja očitke, da so bili na listi Napredek in tradicija kandidati, ki se ukvarjajo s sumljivimi posli, da se je njihova volilna kampanja financirala z »udbomafijskimi sredstvi«, da se ukvarjajo s preprodajo mamil in orožja. Vse očitke je zavrnil in dejal, da po 13 letih lahko pokaže dve sodni odločbi, ki ga razbremenjujeta grehov, ki so mu jih tedanji politični veljaki naprtili že pred toliko leti.

Občinska volilna komisija je včeraj zavrnila vložene ugovore in popoldne o tem izdala tudi sklep. Predsednik občinske volilne komisije Peter Osolnik je povedal, da argumenti pritožbene strani, ki utemeljujejo domnevne nepravilnosti na več voliščih, ne kažejo na kršitve. Kršitev pa so zaznali na volišču Lenart, kjer je član volilnega odbora občanu izročil dve glasovnici, da bi doma glasovali volivčeva žena in hči. Ker gre zgolj za dve glasovnici, kar ne more vplivati na izide volitev, se občinska volilna komisija ni odločila za razveljavitev volitev. Sklep o tem so včeraj popoldne s hitro pošto vročili pristojnim in pritožbenikom, da se bodo ti lahko pripravili na nadaljnje postopke. Dušan Krajnik je že napovedal, da bodo ubrali vse pravne poti, najprej pritožbo na občinski svet, naprej pa na upravno sodišče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 21. maj 2019 / 09:56

Srečanje športnikov in medijskih osebnosti

Duplica – Društvo Dogodek Kamnik skupaj z donatorji vabi na 15. srečanje športnikov in medijskih osebnosti Slovenije 2019. Športno in družabno srečanje bo v sredo, 22. maja, z začetkom ob 17. uri n...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Lepo je bit´ župan

Volilna vojna zdaj je mimo, mirno čakamo na zimo. Županske stolčke bojo grel,...

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Topla in svetla zima

Zeleno srce Avstrije v zimski obleki, Charter Night tržiških Lionsev, nova kolekcija pričesk Epic in ledena polžja hišica.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Nominator

Najprej smo martinovali, se veselili ob mladem vincu, ki naj vino bo, potem smo jih pa izvolili. Vmes pa ustrelili kakega kozla, nekaj za šalo, nekaj pa tistih pravih, za kazen in po zdr...

Kranj / petek, 17. november 2006 / 06:00

Mali formati velikih mojstrov

V Mestni hiši in v Mali galeriji v Kranju je na ogled mednarodna razstava fotografij Miniature 2006.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Anketa: Piramida ali preverjeno

Že slab mesec ob torkih zvečer oddaji Preverjeno na POP TV konkurira oddaja Piramida z Eriko Žnidaršič na nacionalni televiziji. Naše sogovornike smo v Kranju povprašali, katero si raje ogledajo.