Davo Karničar je že na Antarktiki.

Karničar še s sedmega vrha

Jezerjan Davo Karničar je včeraj odpotoval s spremljevalci na Antarktiko. Tam bo smučal z najvišje gore Mt. Vinson.

Kranj – Alpinistični smučar Davo Karničar, ki se je leta 2000 vpisal v svetovno zgodovino s prvim neprekinjenim smučanjem z Mt. Everesta, je pripravljen za dokončanje svojega projekta prvega smučanja z najvišjih vrhov vseh sedmih celin. Po podvigu na najvišjem vrhu sveta v Aziji se je vzpel na Kilimanjaro v Afriki, Elbrus v Evropi, Aconcaguo v Južni Ameriki, Mt. Kosciuszko v Avstraliji in McKinley v Severni Ameriki. Z vseh vrhov je smučal brez snemanja smuči do vznožja, kar namerava storiti tudi na 4.897 metrov visoki gori Mt. Vinson na Antarktiki.

»V zadnjem času je v svetu veliko zanimanja za smučanje z vrhov vseh celin. Neka Američanka je razglasila, da ji je to že uspelo z nedavnim smučanjem z Everesta. Sama je navedla, da je del spusta pod vrhom potekal ob vrvi. Tudi dva Šveda se potegujeta za uresničitev istega cilja. Sam bi ga uresničil že prej, a so bili ovira ogromni stroški za pot na Antarktiko. Ti znašajo na enega člana toliko, kot bi plačalo pet ljudi za dva meseca v Himalaji. Kljub pomanjkanju denarja letos vendarle odhajamo tja. Končno bomo lahko pripravili gradivo za film o smučanju z vseh vrhov, na katerega težko čakajo v tovarni Elan. Zanje bomo preizkusili tudi nove smuči,« je pred odhodom povedal Davo Karničar.

V ekipi, ki je včeraj poletela z Brnika prek Švice v Čile, so še alpinist Franc Oderlap s Koroške, podjetnik in gornik Franc Rupnik iz Kočevja ter alpinistka Marjana Lihteneker iz Velenja. Iz letalske baze Patriot Hill bodo poleteli pod vznožje gore Mt. Vinson, na višino prek 2000 metrov. Od tam se bo začel vzpon na vrh, katerega bi radi opravili vsi. Veliko bo odvisno od vremenskih razmer, saj so temperature pod – 30 stopinj Celzija. Upajo, da se bodo izognili vsaj zahtevi po spremstvu domačina in vzponu po daljši poti. Davo želi izbrati direkten pristop na vrh, ki bi bil možen v 24 urah. Smučal bi nato po isti smeri.

»To naj bi se zgodilo prve dni decembra. Za vzpon imamo dva tedna časa, zato upam, da ne bo ves čas slabo vreme. Kaj se bo dogajalo med odpravo, bomo sporočali na spletnih straneh z naslovoma www.davokarnicar.com in www.elansports.com. Pri smučanju naj bi me spremljal Franc Oderlap, za katerega bo to tudi zadnji vzpon na vseh sedem vrhov. Več bomo povedali po vrnitvi v domovino 11. decembra,« je zaupal 44-letni alpinistični smučar.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 22. maj 2014 / 12:29

Arhitekti za zgled in pomoč

Kranj – Za razvoj starega dela Kranja je bil torek pomemben dan. Ne le zato, ker so se pri društvu arhitektov KRARH odločili, da z odprtjem nove pisarne na Glavnem trgu in domiselne klopi pred njo...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Lepo je bit´ župan

Volilna vojna zdaj je mimo, mirno čakamo na zimo. Županske stolčke bojo grel,...

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Topla in svetla zima

Zeleno srce Avstrije v zimski obleki, Charter Night tržiških Lionsev, nova kolekcija pričesk Epic in ledena polžja hišica.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Nominator

Najprej smo martinovali, se veselili ob mladem vincu, ki naj vino bo, potem smo jih pa izvolili. Vmes pa ustrelili kakega kozla, nekaj za šalo, nekaj pa tistih pravih, za kazen in po zdr...

Kranj / petek, 17. november 2006 / 06:00

Mali formati velikih mojstrov

V Mestni hiši in v Mali galeriji v Kranju je na ogled mednarodna razstava fotografij Miniature 2006.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Anketa: Piramida ali preverjeno

Že slab mesec ob torkih zvečer oddaji Preverjeno na POP TV konkurira oddaja Piramida z Eriko Žnidaršič na nacionalni televiziji. Naše sogovornike smo v Kranju povprašali, katero si raje ogledajo.