Policija še vedno nima trdnih dokazov, da je v Cafe Innu "počilo" zaradi izsiljevanja.

Ni dokazov o izsiljevanju

Tudi po tednu dni kriminalisti še ne razpolagajo z dokazi, ki bi potrjevali vse glasnejše, vendar anonimne namige, da so najemnika lokala Caffe Inn na Jesenicah, ki naj bi minuli petek umoril 28-letnega Elvina Hadžića, izsiljevali. Čigava je bila pištola?

Jesenice - Teden dni po streljanju v gostinskem lokalu Cafe Inn na Jesenicah, po katerem so njegovega najemnika Romana Velikonja ovadili, da je umoril 28-letnega Elvina Hadžića in poskusil umoriti 21-letnega Džeralda Hadžića, 21-letnega Samirja Terzića in 46-letnega Mirana Kovačeviča, se strasti v Zgornjesavski dolini še niso umirile. Prijatelji in sorodniki Romana Velikonje zbirajo podpise podpore in policijo obtožujejo, da v zadnjih petih letih ni storila dovolj, da bi na Jesenicah in v okolici preprečila več domnevnih izsiljevanj lastnikov lokalov in razraščanje kriminala v tem delu Gorenjske.

Ta teden se je po pisanju časnika Dnevnik menda pojavila priča streljanja, ki naj bi zatrjevala, da je uporabljeno pištolo v lokal prinesel umorjeni Elvin Hadžić in da mu jo je Velikonja med ruvanjem izpulil iz rok. Pištolo, ki je policija še vedno ni našla, je menda kasneje pospravil eden od gostov. Te navedbe uradno niso potrjene, je pa Velikonjev zagovornik Kristjan Gnilšek na vprašanje Gorenjskega glasa odgovoril, da ga je preiskovalna sodnica Metka Radjenovič v sredo poklicala, naj nujno pride na sodišče, da bodo opravili zaslišanje njemu neznane priče, kasneje pa je bilo zaslišanje odpovedano. »Proti preiskovalni sodnici smo vložili nadzorstveno pritožbo, vendar ne, ker je odpovedala zaslišanje, temveč ker o tem ni hotela narediti uradnega zaznamka,« je pojasnil odvetnik.

Na Policijski upravi Kranj so seznanjeni z nekaterimi anonimnimi pisanji v podporo Velikonji, v katerih so namigi, da je bilo v primeru Cafe Inna izsiljevanje krivo, da je prišlo do tragičnega dogodka, je včeraj potrdil njen tiskovni predstavnik Zdenko Guzzi. Toda na PU Kranj še vedno zagotavljajo, da do sedaj zbrani dokazi in obvestila ne kažejo na to, da je bilo povod za tragični dogodek izsiljevanje s strani skupine, na katero je Velikonja streljal.

Na policiji tudi zavračajo obtoževanja, da se ne odziva ustrezno na pojav kriminala na Jesenicah: »Policijska postaja Jesenice na območju Jesenic in okolice izvaja ustrezne ukrepe za zagotovitev javnega reda in miru, še posebej v samem mestu, kjer so njeni ukrepi usmerjeni predvsem v nadzor na krajih, kjer so gostinski lokali.« Stanje javnega reda in miru je ugodnejše kot v preteklosti oziroma je policija prejela manj prijav o kršitvah, kar je v nasprotju s trditvami, ki se pojavljajo v javnosti, da policija ne ukrepa na podlagi prijavljenih kršitev, so v dodatnem pojasnilu za javnost zapisali na PU Kranj. Sporočajo tudi, da se policija odzove na vse prejete prijave in ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi, hkrati pa je in bo tudi z različnimi oblikami dela opravljala nadzor nad območjem, gostinskimi lokali in problematiko v njih. Prav zato so do konca septembra v primerjavi z enakim obdobjem lani ugotovili več kršitev po zakonih o gostinstvu, orožju ter proizvodnji prepovedanih drog in prometu z njimi.

»Policija je enako delovala tudi v gostinskem lokalu, v katerem je prišlo do streljanja. Izvedeni so bili represivni in tudi preventivni ukrepi, v okviru katerih so bili opravljeni razgovori z najemnikom lokala. Predlagane so mu bile rešitve problemov, ki jih je v razgovoru s policisti izpostavil. Poudariti je treba, da je gostinski lokal posloval v okviru določenega časa, večkrat je bil zaprt tudi predčasno, saj je bil obisk lokala majhen, le redko se je v njem zbralo večje število ljudi. Na vse prijavljene kršitve v tem lokalu se je policija odzvala in zoper kršitelje tudi ukrepala z izrekom globe, s podajo obdolžilnega predloga ali s podajo kazenske ovadbe zoper osumljence na pristojno državno tožilstvo, če so bili ugotovljeni elementi kaznivega dejanja. Opozoriti pa moramo še, da v vseh teh navedenih dejanjih niso sodelovali udeleženci petkovega streljanja. Za policijo je torej zelo pomembno, da lastniki, zaposleni in drugi morebitni oškodovanci prijavljajo kršitve javnega reda in miru in druga negativna dejanja. V nobenem izmed primerov evidentiranih hujših kršitev, ki so prerasle v kazniva dejanja, po zaključeni policijski obravnavi ni bilo prijavljenih nikakršnih povračilnih ukrepov, katera se omenjajo v javnosti ter s tem opravičujejo neprijavljanje kaznivih ravnanj. Prijaviteljem je v takih primerih poleg intervencijske številke 113 na razpolago tudi anonimni telefon policije na številki 080 1200,« še sporoča PU Kranj in opozarja, da mora policija v primerih kaznivih dejanj izsiljevanja, predvsem v različnih gostinskih lokalih oz. v primerih, ko so storilci organizirane kriminalne skupine, najprej prejeti prijavo o sumu storitve takega kaznivega dejanja oziroma drugo informacijo, ki kaže na sum, da je bilo tako kaznivo dejanje storjeno.

»Pri tem se policija pogosto srečuje s problemom nesodelovanja oškodovancev, ki večinoma poskušajo sami reševati zadeve. Policija v primeru izsiljevanja, za katerega izve, ukrepa v skladu z vsemi zakonskimi pooblastili, zato pozivamo morebitne oškodovance, da prijavljajo taka dejanja,« še pravijo na PU Kranj, kjer bodo tiste, ki javno opozarjajo na prijave in neukrepanje policije, povabili na razgovore in tako preverili njihove informacije ter glede na ugotovitve ustrezno ukrepali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

V Cerkljah prvi uvedli ekološke vrečke

V občini Cerklje so gospodinjstvom že razdelili ekološke vrečke, v katere odlagamo različno embalažo.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 8. oktober 2015 / 15:28

Za igrišče pridobivajo papirje

Občina Kranjska Gora je poleti v last dobila zemljišča, na katerih bo v javno-zasebnem partnerstvu razširila igrišče za golf. Trenutno urejajo dokumentacijo, o datumih gradnje še ne govorijo.

Gospodarstvo / četrtek, 8. oktober 2015 / 15:28

Huda kriza v prireji mleka

Minister Dejan Židan na sejmu v Komendi: »Jaz sem prvi, ki razumem kmete, zakaj pripravljajo protestne shode. Kriza je huda zlasti v prireji mleka.«

Naklo / četrtek, 8. oktober 2015 / 15:18

Trinajst vasi v eno občino

»Mlada je občina, a več stoletij so stari njeni kraji,« je voditeljica Nataša Kne nagovorila zbrane ob praznovanju dvajsetletnice Občine Naklo.

Razvedrilo / četrtek, 8. oktober 2015 / 15:17

Miss Universe Slovenije 2015 je postala Konjičanka

Tokrat se je izbor za miss universe Slovenije 2015 za gorenjske predstavnice zaključil brez višjih uvrstitev, najlepša pa je postala devetnajstletna Ana Haložan iz Slovenskih Konjic.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 8. oktober 2015 / 14:49

Najlepša vas letos Šmartno

V Cerkljah so že šestič podelili priznanja najlepše urejenim vasem, ulicam in objektom.