Stane Štefančič

Informatika med zmagovalci lokalnih volitev

Slovenska javna uprava je na letošnjih lokalnih volitvah uporabila novo programsko opremo, s katero je volilnim komisijam omogočila učinkovito pripravo in izvedbo volitev.

Za uporabo podpornega informacijskega sistema volitvam so morali izobraziti kar petsto uporabnikov, med katerimi se jih je kar dvesto prvikrat srečalo z uporabo interneta in digitalnih potrdil. Za zamude so bila kriva dogajanja v volilnih komisijah.

Letošnje lokalne volitve so pokazale, da je slovenska javna uprava v koraku s časom tudi pri uporabi informacijskih tehnologij za volitve. Čeprav državljani – volivci tega niso opazili, je bilo prvič delo volilnih komisij vse od priprave na volitve do izvedbe in poročanja o volilnih rezultatih podprto z uporabo spletnih tehnologij in interneta. Z inovativno programsko opremo, ki so jo izdelali v podjetju Genis iz Kranja, si je Republiška volilna komisija zagotovila popoln pregled nad delom volilnih komisij po vsej državi ter najhitrejšo obdelavo in objavo volilnih rezultatov doslej.

Slovenija je registrsko urejena država

Podjetje Genis je bilo ustanovljeno pred dvanajstimi leti in se ukvarja z izgradnjami ter prenovitvami informacijskih sistemov. To pomeni, da niso zgolj računalnikarji, pač pa je njihova glavna dejavnost informacijski inženiring. Doslej so že uspešno sodelovali pri gradnji informacijski sistemov državne uprave, znani pa so tudi po uspešni pripravi informacijskega sistema za sodelovanje med podjetji pri nabavi materialov. Eden največjih projektov za državo je bil Centralni register prebivalstva, ki je srce informacijskega sistema državne uprave, pred dvema letoma so izdelali sistem elektronskih matičnih knjig, zadnje leto pa pripravili sistem evidenc za nove biometrične potne liste, kar bo največja baza podatkov v državi. Slovenija je po mnenju direktorja Genisa Staneta Štefančiča registrsko urejena država, kar je nacionalno bogastvo oziroma dediščina in po zaslugi Genisa je to vse bolj podprto s sodobno informacijsko tehnologijo.

Do volilne podpore le v dveh mesecih

»V Genisu smo ponosni, da smo lahko toliko doprinesli k uspešni izvedbi lokalnih volitev,« je poudaril Štefančič. »V rekordno kratkem času smo namreč izdelali najbolj sodoben in kompleksen informacijski sistem za podporo volitvam, ki je bil v Sloveniji kdajkoli narejen in uporabljen«. V Genisu so poskrbeli za širok nabor funkcionalnosti, izredno enostavno uporabo in vrsto izpisov tako za kandidacijski postopek kot za volilne izide. Ob tem so morali upoštevati številne posebnosti, ki so dodatno povečale kompleksnost programa, na primer štiri izpeljanke volilnega sistema in različno sestavo volišč. V Genisu so se ves čas zavedali pomembnosti projekta in ga izvedli v samo dveh mesecih, kar je izredno malo za razvoj in izdelavo programske opreme takšnega obsega. Na razpolago so imeli manj kot polovico časa, ki je potreben za razvoj tako kompleksne informacijske rešitve, saj je bil javni razpis zaključen šele v avgustu. V Genisu so poskrbeli za najvišjo varnost podatkov in razpoložljivost programa, saj zaradi lokacijsko razpršenih volilnih enot poteka dostop do programa tako prek komunikacijskega omrežja državnih organov kot tudi prek javnega medmrežja. Pripravili so se na vsa možna tveganja, od vdora v omrežje do izpada delovanja celotnega sistema. Odpravljena je tudi možnost kakršne koli poneverbe volilnih izidov, saj je uporaba popolnoma sledljiva, poleg tega pa so vsi podatki varno shranjeni na osrednji lokaciji. Volilnim komisijam so zagotovili učinkovito delo prek enostavne in hitre uporabe programa.

 

Izobraževanje in računalniško opismenjevanje

Vzporedno z izdelavo programske opreme je Genis poskrbel tudi za izobraževanje končnih uporabnikov iz volilnih komisij oziroma iz volilnih enot, v katerega so vključili nad petsto bodočih uporabnikov. Več kot dvesto uporabnikov se je celo prvič seznanilo z delom prek svetovnega spleta in uporabo digitalnih potrdil, kar pomeni, da so jih praktično morali računalniško opismeniti. Programi so bili pripravljeni tako, da so se odzivali v nekaj sekundah in večkratni preizkusi so pokazali, da je bilo mogoče celotno delo občinske volilne komisije tudi v največjih občinah opraviti v dobre pol ure. To se je potrdilo tudi v praksi, saj so komisije v velikih mestih (Ljubljani, Mariboru) to dejansko uspele v približno takšnem času. Za več kot enourno zamudo s podatki v Kranju in na primer v Izoli ne gre iskati krivde v informacijskem sistemu, pač pa je odgovor v dogajanjih na volilni komisiji. Skrbno shranjeni podatki o času vnosa dokazujejo, da so tam z zamudo vnašali podatke.

Do elektronskih volitev je še daleč

Direktor Genisa Stane Štefančič upa, da bodo izbrani tudi za nadaljnjo nadgradnjo informacijskega sistema v podporo volitvam, saj nam v naslednjih dveh letih sledijo predsedniške, verjetno tudi regijske in parlamentarne volitve. Veliko jim pomeni pohvala ministra za javno upravo Gregorja Viranta, ki je ocenil, da so, čeprav v časovni stiski in prvič, nalogo izvedli edinstveno. Možnosti je še veliko, med njimi tudi ta, da bi rezultate lahko sporočali s pomočjo sodobne informacijsko telekomunikacijske tehnologije neposredno z volišč. Glede uvedbe elektronskih volitev (prva in edina država s takim sistemom je Estonija) pa je Štefančič skeptičen, čeprav so tehnološko izvedljive (varnost pred zlorabami, anonimnost), saj ni mogoče preprečiti prisile nad tistimi v domačem okolju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 22. maj 2021 / 13:21

Slika, kar pozna in je doživel

Slikar Franc Novinc je prejel prestižno stanovsko priznanje – nagrado Riharda Jakopiča za življenjsko delo. Pogovarjala sva se o slikarstvu, življenju, delu.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Lepo je bit´ župan

Volilna vojna zdaj je mimo, mirno čakamo na zimo. Županske stolčke bojo grel,...

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Topla in svetla zima

Zeleno srce Avstrije v zimski obleki, Charter Night tržiških Lionsev, nova kolekcija pričesk Epic in ledena polžja hišica.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Nominator

Najprej smo martinovali, se veselili ob mladem vincu, ki naj vino bo, potem smo jih pa izvolili. Vmes pa ustrelili kakega kozla, nekaj za šalo, nekaj pa tistih pravih, za kazen in po zdr...

Kranj / petek, 17. november 2006 / 06:00

Mali formati velikih mojstrov

V Mestni hiši in v Mali galeriji v Kranju je na ogled mednarodna razstava fotografij Miniature 2006.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Anketa: Piramida ali preverjeno

Že slab mesec ob torkih zvečer oddaji Preverjeno na POP TV konkurira oddaja Piramida z Eriko Žnidaršič na nacionalni televiziji. Naše sogovornike smo v Kranju povprašali, katero si raje ogledajo.