Kutine

Kutine so odlični sadeži za predelavo, katerih glavni odliki sta čudovit vonj in okus, ki pa res potrebuje vsaj malo predelave, ker so kutine pretrde in preveč trpke ter grenke, da bi jih lahko jedli presne. Zaradi različnih oblik plodov ločimo kutine, ki so podobne jabolkom in druge, ki spominjajo na hruške. Jabolkom podobne kutine so prežete s številnimi kamenimi celicami, njihovo rdečkasto meso je precej suho in veliko manj aromatično od hruškastih kutin. Kutine so v prodaji zelo redko, z malo sreče pa jih boste dobili na kakšni bližnji kmetiji. Kutine morajo biti obrane pred polno zrelostjo, saj tiste, ki jim uspe dozoreti na drevesu, prej začno gniti ali odpadejo, so zrnate in slabše za uporabo, kot prej obrane. V shrambi, stran od drugih živil, naj počasi dozorijo in postanejo rumene. Nepoškodovane se na hladnem ohranijo do dva meseca, poškodovane pa zelo hitro zgnijejo. Zrele kutine zelo močno dišijo, volnata prevleka pa se zlahka odstrani z lupine ali pa je sploh več ni. Pred pripravo jih dobro operemo in obenem odstranimo tudi dlačice. Iz njih pripravljamo marmelado, žele, džem, kompot, kipnik, narastek, sadni sir, sok in celo vino ter liker. Nekateri iz njih naredijo celo prilogo k mesu, kutinov golaž ali pa jih polnijo z raznimi nadevi. Lahko jih tudi s pridom posušimo in jih dodajamo čajem, kakšna pa naj se znajde tudi v omari z obleko, zaradi svojega čudovitega vonja.

Kutinova kremna strjenka

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag ne prezrelih in ne obtolčenih kutin, 10 dag sladkorja, 1 dl belega vina, 2 rumenjaka, 8 dag sladkorja, 3 lističe želatine in 3 dl sladke smetane.

Kutine temeljito operite, narežite na četrtine in odstranite peščišče. Dajte jih v kozico, skupaj z 10 dag sladkorja in vinom, pokrijte in skuhajte do mehkega. Vse skupaj dobro zmiksajte in pretlačite skozi gosto cedilo. Kutinov pire spet zavrite, odstavite in dodajte namočeno in ožeto želatino. Rumenjake skupaj s preostalim sladkorjem stepite v penasto kremo, dodajte kutinov pire, dobro premešajte in ohladite. Tik preden se strdi, primešajte še stepeno sladko smetano in s kremo napolnite poljuben model ter ga v hladilniki popolnoma ohladite. Popolnoma ohlajeno strjenko stresite iz modela, jo narežite na poljubne rezine in postrezite.

V pečici pečene kutine z medom

Za 4 osebe potrebujemo: 4 velike ali 8 manjših ne prezrelih in ne obtolčenih kutin, 5 dag masla, 4 žlice medu in 1 dl sladke smetane.

Kutine operite, očistite kosmato oblogo, jih narežite na četrtine in jim odstranite peščišče. Četrtine zložite drugo poleg druge v pekač in jih prelijte z mešanico stopljenega masla ter medu. Postavite jih v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite toliko časa, da se kutine povsem zmehčajo, ne smejo pa razpasti. Pečene kutine ohladite, jih zložite na krožnike, prelijte z omako, ki je nastala med pečenjem ter okrasite s stepeno sladko smetano in postrezite.

Kutinova omaka

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag kutin, 5 dag masla, 3 dag drobtin, cimet, limonina lupinica, limonin sok, 10 dag sladkorja, 0,5 dl sladke smetane in 1dl belega vina.

Oprane, olupljene in narezane kutine skuhajte do mehkega v 1 dl vode, ki ste jo zavreli skupaj s sladkorjem, limoninim sokom in limonino lupinico. Kuhane kutine pretlačite. Na maslu prepražite drobtine, dolijte vino in dodajte pretlačene kutine. Kuhajte toliko časa, da se omaka zgosti in jo nato ohladite. Na koncu dodajte še tekočo sladko smetano ter dobro prevrite in ohladite. Tako pripravljena omaka se odlično poda k panakoti in k drugim smetanastim ali skutnim sladicam.

Kutine v teranu

Za 4 osebe potrebujemo: 0,5 kg ne prezrelih in ne obtolčenih kutin, sok ene limone, 5 dag masla, 2 žlici medu, 1 cimetovo palčko, in 3 dl terana.

Kutine operite, očistite kosmato oblogo, jih narežite na četrtine in jim odstranite peščišče. Pokapajte jih z limoninim sokom, da ne porjavijo. V ponvi stopite maslo, na njem dobro prepražite četrtinke kutin, jih začinite z medom in cimetom ter zalijte s teranom. Pokrijte in dušite do mehkega. Zdušene kutine poberite iz posode, omako pa kuhajte še toliko časa, da postane rahlo gostljata. Prelijte jo preko kutin in vse skupaj ohladite. Ohlajene kutine zložite na krožnike in jim prilijte omako ter postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 1. julij 2021 / 09:52

Hvaležen za pomoč

Tim Vodnik, petindvajsetletnik s cerebralno paralizo, se zahvaljuje vsem, ki so mu pomagali pri nakupu športnega kolesa na ročni pogon.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / nedelja, 2. februar 2020 / 19:34

Znano število mest za novince

V gorenjski regiji je za 1941 učencev, ki končujejo osnovno šolo, na voljo 2458 vpisnih mest v srednjih šolah. Prihodnji srednješolci bodo več informacij lahko dobili na informativnih dnevih.

Jesenice / nedelja, 2. februar 2020 / 19:33

Direktorji bolnišnic s premierjem

Sestanka z Marjanom Šarcem se je udeležil tudi v. d. direktorja jeseniške bolnišnice Miran Rems.

Kranj / nedelja, 2. februar 2020 / 19:33

Nova drsna vrata na kranjskem pokopališču

Kranj – Pred kratkim so ob upravni stavbi na Mestnem pokopališču Kranj zamenjali dotrajana vrata službenega vhoda. »Popravilo elektromotorja ni bilo več mogoče, zato je Mestna občina Kranj zagotovi...

Gospodarstvo / nedelja, 2. februar 2020 / 19:32

Peter Vrisk protestno odstopil

Kranj – Peter Vrisk, sicer tudi predsednik Kapitalske zadruge, ki je z 21-odstotnim deležem največja posamična lastnica Deželne banke Slovenije (DBS), je protestno odstopil kot član nadzornega svet...

Kultura / nedelja, 2. februar 2020 / 19:29

Med nebom in zemljo

Sklenjena zgodba dvajsetletnega ustvarjanja.