Obnovljene šole so se najbolj razveselili učenci in učitelji.

V Preski lepša šola

V OŠ Preska so odprtje novih in prenovljenih prostorov združili s praznovanjem stoletja in pol šolstva v kraju.

Medvode – Ob 150-letnici šole v Preski v občini Medvode in odprtju novih ter prenovljenih šolskih prostorov so pripravili prireditev Lepšo šolo smo dobili. Skozi stoletje in pol šolstva v Preski so nas na zanimiv način z igro, plesom in petjem popeljali učenci osnovne šole, ki ima skupaj s podružnicama v Sori in na Topolu 424 učencev, samo v Preski pa jih je 380. Za začetek šolstva v kraju šteje leto 1856, ko je delo nastopil Anton Ozimek, prvi pravi učitelj. Ob praznovanju te obletnice so se učencem in učiteljem izpolnile dolgoletne želje po prenovi šole. Ta ni bila potrebna le zaradi uvedbe devetletke, temveč tudi zaradi dotrajanosti dveh šolskih objektov, starejši je star 75 let, novejši pa 45 let.

»Strehe so puščale, sanitarije in okna so bila dotrajana, notranja vrata so bila stara že 70 let,« je povedala Tatjana Bizant, ki je mesto ravnateljice OŠ Preska nastopila z letošnjim majem. Pred njo je priprave na prenovo, ki so potekale več let, vodil nekdanji ravnatelj Primož Jurman. »Pred leti je bila obnovljena kuhinja, zamenjana je bila streha na telovadnici, ki pa je vseskozi puščala. Z letošnjo obnovo, ki se je precej zavlekla, smo zamenjali strehe, obnovili sanitarije, dobili nova okna. Obnovili in opremili smo deset učilnic ter tri specializirane učilnice s kabineti, zbornico, pisarne in avlo,« je še povedala Bizantova. Medvoški župan Stanislav Žagar je pojasnil finančno plat, da je obnova vredna 250 milijonov tolarjev, Občina pa jo bo odplačala obročno. Na odprtju sta bila prisotna tudi dr. Alenka Šverc, državna sekretarka na Ministrstvu za šolstvo in šport, in župnik župnije Preska, ki je prenovljeno šolo tudi blagoslovil. V kulturnem programu je sodelovala Godba Medvode.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 21. maj 2011 / 07:00

Atletski miting v Vučkov spomin

Kranj - Okoli osemsto atletov in atletinj iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Italije in domačih slovenskih klubov organizatorji iz Atletskega kluba Triglav pričakujemo dan...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Čas za podajo letnih poročil

Približuje se rok za oddajo podatkov iz letnih poročil. Na Gorenjskem kar 16 tisoč zavezancev, ki morajo predložiti letno poročilo.

Splošno / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Slovenski kardinal bo volil novega papeža

Slovenski kardinal Franc Rode je med 115 kardinali, ki bodo ta mesec volili novega papeža. Z njim smo se pogovarjali o zapuščini dosedanjega papeža Benedikta XVI. in o nalogah novega.

GG Plus / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Vaš razgled

Kronika / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Roparja pozvonila na vratih

Kranj - V sredo okoli 18. ure sta neznana moška na Smledniški cesti v Kranju poskušala oropati 30-letno domačinko. Policistom je razložila, da se je okoli 18. ure oglasil hišni z...

Prosti čas / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Video "začinili" s plesom ob drogu

Na Bledu so minuli konec tedna snemali videospota za dve skladbi, ki sta nastali v okviru glasbenega projekta Afrika-Slovenija - The Arsov-Bel project.