Pogled na zlato medaljo

Medalja v športu pomeni zmagoslavje in pomembno je o zmagoslavju razmišljati trezno in imeti pravi pogled nanj. Ali je medalja res dejansko vse, kar je v športu mogoče doseči, pa je drugo vprašanje. Olimpijska medalja, še zlasti zlata, pomeni za športnika največji dosežek in v trenutku, ko jo je osvojil, je dejansko najboljši v svoji disciplini na svetu. Že drugouvrščeni tekmovalec je lahko močno razočaran. Še dobro se spominjam finalnega teka na 10.000 metrov iz olimpijskih iger v Sydneyju, kjer smo že pred tem pričakovali veliki obračun dveh velikanov teka na dolge proge Haila Gebreselassieja in Paula Tergata. V nadvse razburljivem zaključku teka je Gebreselassie dobesedno na ciljni črti premagal Tergata. Razlika je znašala pičlih sedem stotink sekunde. Nekaj centimetrov na razdalji desetih kilometrov, a dovolj, da je bil Haile boljši in dobil naziv olimpijski prvak. Paul Tergat, ki je bil pred tem že večkrat drugi za Hailejem na največjih tekmovanjih, je po tem nastopu zaključil kariero tekača na stezi in se podal na cestne maratone. V žepu je imel naslov svetovnega prvaka, nekaj svetovnih rekordov, le zlata olimpijska medalja mu je manjkala. Bil je dvakrat drugi. Le pika na i je manjkala, a Paul se ni vdal in še danes več kot odlično nastopa na maratonih.

Zanimiva pa je tudi spodnja zgodba, ki je povsem drugačna in iz nje lahko odnesemo marsikaj koristnega. Povzeta je iz knjige Značaj je vse, za etično odličnost v športu, avtorja Russella Gougha, ki opisuje razočaranje športnika nad neuspehom in dogodkom, ki ga je ponovno razsvetlil.

Terry Schröder je bil dvanajst let zapored eden najboljših igralcev vaterpola na svetu, to pomeni dvanajst let mednarodnih nastopov v fizično zelo zahtevnem športu in že to pomeni občudovanja vreden športni dosežek. Z ameriškim moštvom je bil štirikrat udeleženec Olimpijskih iger, dvakrat pa je domov prinesel srebrni kolajni. Iz Barcelone ni prinesel nobene in bil je potrt, jezen in razočaran, ko se je z ženo Lori sprehajal po olimpijski vasi po končanem nastopu. Ves čas ji je govoril le o tem, kako slabo so igrali, koliko napak naredili - smilil se je samemu sebi. To so bile njegove zadnje igre in ostal je brez kolajne. Le nekaj minut kasneje je na cesti srečal paraplegika, ki je bil priklenjen na invalidski voziček - do konca življenja. Bil je Kirk Gligour, v sedemdesetih eden najboljših igralcev odbojke na svetu, ki mu je športno pot prekinila nesreča med moštvenim treningom. Nikoli več ne bo niti hodil in odvisen bo od pomoči drugih. S širokim in prijaznim nasmehom je vprašal Terryja, kako so igrali s Španijo, a Terry mu ni mogel kaj dosti povedati, saj je zaprepaden obstal pred popolnim invalidom z nasmehom na obrazu in močno voljo ter veseljem do življenja. Sam pa je bil popolnoma zdrav in brez volje in cilja. Le opazoval je, ko se je v živahnem tonu Kirk pogovarjal z njegovo ženo in ta trenutek ga je razsvetlil. Tedaj in tam mu je postalo jasno, kako se lahko tako močno obesiš na zmagovanje, da to škoduje osebnemu značaju in značaju ljudi, s katerimi živiš. Terry je ponovno zaživel. Ne gre le za medalje ali razmerje med zmagami in porazi ali sliko na športnih straneh. Pomembno je dobro in pošteno se bojevati. Ta kolajna je najbolj bleščeča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 15. junij 2016 / 15:54

Savin Turizem lani rekordno

Kranj – Na skupščini družbe Sava so se v petek na Ptuju delničarji seznanili z letnim poročilom Save in Poslovne skupine Sava za leto 2015 ter s poročilom nadzornega sveta. Upravi in nadzornemu sve...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

V Naklem pokopali pobite pod Storžičem

O prikritem grobišču ob poti med Lovrencem in Poljano, v katerem so novembra lani našli ostanke štirih žrtev, je prva pisala oktobra leta 2004 Marjeta Smolnikar v Gorenjskem glasu.

Radovljica / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Vodarina prinaša izgubo

Komunala Radovljica je lani poslovala z dobičkom, prvič po petnajstih letih so pozitivno poslovale tudi javne gospodarske službe, vodarina pa še vedno prinaša precejšnjo izgubo.

Radovljica / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Brezposelnost postopoma upada

Konec februarja je bilo v radovljiški občini registriranih 316 brezposelnih, več kot polovica brezposelnih je žensk.

Radovljica / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Lekarna postaja pretesna

Radovljica - Javni zavod Gorenjske lekarne ima v radovljiški občini lekarni v Radovljici in v Lescah ter lekarniško podružnico v Kropi. Lekarne so lani poslovale pozitivno, pri tem pa je r...

Splošno / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Otroštvo te zaznamuje za vse življenje

Otroška ljubezen do trga pred domačimi vrati je prerasla v ljubezen do mesta. Na sprehodu z dr. Cenetom Avguštinom skozi gabrov drevored do graščine.