Ohrovt
Glavnati in listnati ohrovt, ki je lahko tudi okrasne narave, sta bližnja sorodnika zelja. Pri ohrovtu je glava za razliko od ostalih vrst zelja veliko bolj razrahljana, listi pa so bolj ali manj rebrasti in nakodrani, kar je odvisno od sorte. Poznamo zgodnji, jesenski in zimski ohrovt. V nasprotju z robustnim zimskim ohrovtom predstavljata zgodnji in jesenski ohrovt bolj nežno vrsto zelenjave, ki velja med sladokusci za pravo delikateso. Po barvi, ki se razlikuje glede na to, kdaj ohrovt pobiramo, ne moremo prepoznati njegove kakovosti. Barva ohrovta je med temno zeleno (pozni ohrovt) in rumenkasto zeleno (zgodnji ohrovt). Zimski ohrovt je bolj aromatičen, njegov okus pa je tako imenovani tipični okus zelja. V prodaji je glavnati ohrovt precej pogostejši od listnatega, ki je predvsem na lastnem vrtu gojena dobrina. Pri nakupu izbiramo čvrste glave z neovelimi zunanjimi listi, pri listnatem pa tako ali tako videz pove vse. Listnatega čim prej porabimo, glavnati pa se v hladilniku zavit v folijo ohrani tudi do dva tedna. Pred pripravo najprej odstranimo ovenele liste, glavo ohrovta pa operemo. Če ga želimo narezati na trakove, ga najprej razrežemo na štiri dele, odstranimo kocen, nato pa vsako četrtino razrežemo na trakove. Upoštevati moramo, da se ohrovt ne sme kuhati predolgo, dušimo ga lahko največ 10 do 15 minut, kar je odvisno od sorte. Pripravljamo ga lahko na številne načine. Surovega lahko uporabimo za solate, zelo priljubljene so tudi ohrovtovi zvitki, polnjeni z mletim mesom. Zelo okusen je tudi v močnih juhah in enolončnicah. Kot priloga je okusen v kombinaciji s paradižnikom, gobami in krompirjem.
Pečenice z ohrovtom
Za 4 osebe potrebujemo: 8 pečenic, eno glavo ohrovta, eno čebulo, 5 dag pancete, 4 žlice belega vinskega kisa, sol in poper.
Ohrovt operite in ga razrežite na kose velikosti 5 ali 6 centimetrov, olupite čebulo in jo sesekljajte skupaj s panceto. Sesekljano čebulo, ohrovt in panceto dajte v ponev in prepražite, nato dodajte klobase, predhodno naluknjane z zobotrebcem, prilijte kis, solite in pokrito kuhajte 45 minut ter pogosto premešajte in po potrebi dodajte vodo. Ko je jed kuhana, jo preložite na krožnik in postrezite
Ohrovtov narastek s sirom
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg ohrovta, 25 dag gorgonzole, 10 dag kisle smetane, 1 žlico drobno narezanega svežega drobnjaka, 4 žlice mletih mandljev, sol, sveže mlet poper, malo masla za pekač.
Z ohrovtove glave odstranite zunanje liste, glavo narežite na osmine in ji odrežite kocen. Nato ohrovt dobro operite in blanširajte 5 do 10 minut v slanem kropu. Dobro odcedite. Gorgonzolo zdrobite z vilicami in jo zmešajte s kislo smetano ter drobnjakom. Solite in popoprajte po okusu. Namastite pekač in vanj nadevajte ohrovt, povrhu polijte sirovo mešanico ter jo potresite z mandlji. Narastek pecite 10-15 minut, oziroma toliko časa, da dobi zlato barvo,ga narežite in še vročega postrezite.
Ohrovtova juha s sirom
Za 5 oseb potrebujemo. 3 žlice oljčnega olja, 1 sesekljano čebulo, 8 dag na kockice narezane slanine, 2 sesekljana stroka česna, 1 kg ohrovta, 1,5 l mesne juhe, 5 tankih rezin čimbolj aromatičnega sira, 5 manjših ter popečenih rezin toasta, sol in sveže mlet poper.
V veliki posodi, na oljčnem olju prepražite čebulo, slanino in česen. Dodajte očiščen in na trakove narezan ohrovt, pokrijte in dušite pet minut. Zalijte z juho, solite in popoprajte ter kuhajte še 15 minut. V krožnike položite po eno rezino popečenega toasta, jih obložite s sirom in prelijte z juho ter postrezite.
Ohrovtovi zvitki z govedino in gobami
Za 4 osebe potrebujemo: 4 lepe in velike liste ohrovta, 40 dag mlete govedine, 4 žlice masla, 30 dag šampinjonov (ali drugih gob), 1 šopek mlade čebulice, 2 stroka česna, 20 dag skute, 2žlici drobno naribanega parmezana, 2 žlici sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.
Ohrovtove liste na hitro blanširajte v slanem kropu. V večji posodi na maslu prepražite sesekljano čebulo, mleto govedino, na kocke narezane gobe in česen. Ko se vse skupaj dobro prepraži, solite in popoprajte ter ohladite. Primešajte skuto, parmezan in peteršilj ter s tako pripravljenim nadevom napolnite ohrovtove liste in jih trdno zavijte. Zložite jih v posodo, zalijte s kislo smetano, pokrijte s pokrovom in dušite na majhnem ognju 20 minut.