Maximilian Tausend, Benjamin Weber (organizator Bookmark Exhibit) in Gašper Jemec. (Foto: Tina Dokl)

Boj za stolčke

Avstrijci so ta teden praznovali, nekateri gorenjski kandidati za župane pa so nas v nedeljo zvečer povabili v svojo družbo. Tako smo obiskali gorenjsko prestolnico in Tržič, ker je bil za novinarje zadnje dni to najbolj zanimivo mesto.

Okoli sedme ure sva se s fotografinjo v nedeljo zvečer oglasili v volilnem štabu enega izmed kandidatov za kranjskega župana, Franca Koširja. V sobi so bili redki, še najbolj glasna je bila napovedovalka osrednje informativne oddaje na televizijskem ekranu. O rezultatih volitev niso vedeli nič, dali so nama le napotek: naj se vrneva okoli osme. Sledil je obisk Mohorja Bogataja v njegovem 'štabu'. Bil je tam, vendar ravno tako še niso imeli nobenih podatkov o tem, ali se županu stolček maje ali ne. Vendar se je sčasoma zgodila prava zmeda okoli seštevanja glasov, saj naj bi najprej imela probleme Republiška volilna komisija z novim računalniškim programom, potem pa naj bi se v Kranju sesedel strežnik in prvi neuradni rezultati naj bi bili znani šele okoli devete ure. Tako naj bi bil v Kranju po prvih podatkih drugi krog, potem naj bi župansko mesto obdržal sedanji župan, nakar je obveljalo, da se bo v drugem krogu pomeril za glasove z Damijanom Pernetom, dr. med., ki je s svojimi že ves večer praznoval v središču Kranja - na prostem.

Sledil je obisk Tržiča. Pavel Rupar je čakal na rezultat na občini za zaprtimi vrati, s tem pa povzročil prave novinarske čakalne vrste pred njimi. Namreč vse večje medijske hiše so tja poslale svoje novinarje, ki so željno čakali na izid volitev. Rezultat: drugi krog. Nekaj stopnic in vrat stran se je svojega uspeha veselil mlajši županski kandidat mag. Jure Meglič, drugi favorit, mag. Borut Sajovic pa je uvrstitev v veliki finale, drugi krog, praznoval odmaknjen za kakšen kilometer, dva. Imel je celo živo glasbo.

Župan občine Naklo, Ivan Štular je svoj mandat samo podaljšal, proslavil pa kar v najbližji piceriji. Žive 'muske' ni bilo, je bila pa zato dobro obložena miza.

Ob vsem tem živžavu smo bili novinarji deležni različnih sprejemov. V Kranju se je eden od mladih vtaknil v zeleno barvno jakne, češ da simbolizira LDS in kje skrivam malo zeleno zvezdico, nekdo drug je na glas razložil, da je Gorenjski glas zanič, spet tretji mi je kar naprej ponujal kos fino pečenega 'prasca', v Tržiču mi je zagreti volivec prešerno postregel z izjavo 'če je Atomik Harmonik' prišel na obisk - kam me je pogledal, se pa ve.

Avstrijski veleposlanik Valentin Inzko in Bernarda Fink-Inzko pa sta v sredo od državnem prazniku Republike Avstrije ter ob rojstvu samostojne Banke Sparkasse d. d, pripravila prisrčen sprejem. Sledilo je tudi odprtje projekta oziroma razstave, Bookmark Exhibit, katere del ostaja viden na http://www.bookmsrk.squimp.com/, razstavljena pa so še dela umetnikov Gašperja Jemca in Maximiliana Tausenda.

             

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 15. april 2019 / 15:41

Novi podatki o zdravju v občinah

Ljubljana – Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. Objavljeni so na spletni strani Zdravje v občini (obcine.nijz.si) v za...

Objavljeno na isti dan


Bled / četrtek, 3. april 2014 / 00:55

Za obvoznico ni denarja

Glavna tema pogovorov ob obisku ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela na Bledu sta bili severna in južna razbremenilna cesta.

Nasveti / sreda, 2. april 2014 / 11:46

Kitajski rezanci z zelenjavo in puranom

Testenine lahko pripravite na nešteto načinov. Za popes­tritev vašega jedilnika vam tokrat priporočam, da jih pripravite na kitajski način.

Nasveti / sreda, 2. april 2014 / 11:41

Tanja odgovarja

Sem vaša zvesta bralka in vas prosim za odgovore. Zanima me za sina in vnuka ter hčerko in vnuka. Za zdravje, službo, šolo, finance in ljubezen.

Razvedrilo / sreda, 2. april 2014 / 11:40

Udarni tolkalci v Squatu

Celotedenska ekstravagantna razstava PayPer Soul v kranjskem Squatu se je zaključila z udarnim koncertom zasedbe The Stroj ter lokalne skupine Didge. Glasbeni kolektiv The Stroj deluje že od leta 1...

Kultura / sreda, 2. april 2014 / 11:40

Orglice in stare otroške igre za starejše

Ljubiteljski kulturniki radi nastopajo po domovih za starejše, saj so ti hvaležna publika. Tudi člani KUD Oton Župančič Sora so med njimi: v petek so člani sekcije ustnih harmonik in najmlajše otro...