Metropolitana prevzela GG Bled

Nadškofija je v prevzemni ponudbi napovedala, da bo zagotovila delo dosedanjim uslužbencem, gozdnim delavcem in sodelavcem. V GG-ju je 128 zaposlenih, ki so lani s prodajo ustvarili skoraj poldrugo milijardo tolarjev čistih prihodkov in nekaj manj kot 52 milijonov tolarjev čistega dobička.

Bled - Metropolitana, ki je odvisno podjetje Ljubljanske nadškofije, je v postopku prevzemne ponudbe za odkup vseh delnic Gozdnega gospodarstva Bled pridobila 466.123 delnic ali več kot 76 odstotkov celotne izdaje. Ponudbo za prevzem po ceni 2.650 tolarjev za delnico je sprejelo 170 delničarjev, med njimi tudi podjetje Pokljuka, ki je imelo v lasti 24,9 odstotka delnic, Marjan Pišljar z 18,9-odstotnim deležem in Soško gozdno gospodarstvo Tolmin, ki je bilo lastnik 19,6 odstotka delnic. Med delničarji, ki delnic niso prodali, imata največji delež Slovenska odškodninska in Kapitalska družba.

 

Ljubljanska nadškofija se je za prevzem blejskega gozdnega gospodarstva odločila zato, da bi si zagotovila strokovno in kakovostno izvajanje gozdarskih del v vrnjenih gozdovih. Kot je znano, nadškofija na območju radovljiške upravne enote zahteva vrnitev okoli 21 tisoč hektarjev zemljišč, pretežno gozdov, od katerih jih je približno 16 tisoč hektarjev v Triglavskem narodnem parku in pet tisoč hektarjev zunaj parka. Upravna enota je doslej za zemljišča zunaj parka izdala

 

štiri delne odločbe, zadnjo 1. avgusta letos, s katerimi je nadškofiji vrnila v naravi 2.276 hektarjev zemljišč, za ostali del zahtevka pa postopek še poteka. Na območju parka je doslej nadškofija dobila v last in posest 3.410 hektarjev zemljišč, z reševanjem zahtevka za ostali del zemljišč pa bodo počakali do odločitve ustavnega sodišča, ki naj bi v podobnem primeru odločilo, ali se nepremičnine, ki so razglašene za kulturni spomenik ali za naravno vrednoto, vračajo v naravi ali ne.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / sreda, 1. oktober 2008 / 07:00

Šprajc naj menedžer v turizmu

Letošnji svetovni dan turizma je bil posvečen podnebnim spremembam.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Od izgube do dobička

Zavarovalnica Triglav, ki je lansko leto končala z 1,8 milijona evrov izgube, je imela ob polletju 25 milijonov evrov čistega dobička.

Šport / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Izzivanje menedžerjev

Kolesarski klub Sava Kranj na čelu z Vinkom Perčičem in Francem Hvastijem je že četrtič organiziral kolesarski Izziv treh vrhov.

Zanimivosti / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Čestitke najboljšim kranjskim maturantom

Medtem ko so osnovnošolci in srednješolci že sedli v šolske klopi, pa imajo najdaljše počitnice letošnji maturanti.

Zanimivosti / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Središče v trgovskem centru

Kranjčani so v telefonski anketi mestno središče prestavili v trgovski center, manj kot polovica jih verjame v uspeh projekta oživljanja starega mestnega jedra.

Gospodarstvo / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Heliosu 20-milijonsko posojilo

Podjetje Helios iz Količevega, del Skupine Helios, bo kredit SID banke namenil za razvoj avtoreperaturnih premazov na vodni osnovi.