Od leve: Ivan Mali in Karel Bajd z vnukinjo Katjo (Foto: Tina Dokl)

Praznik šole v Goričah

Razstava Iz učilne v svetlo šolo, odkritje plošče v spomin na prvo redno šolo leta 1876 in slovesnost ob jubileju.

Goriče - »V tej stavbi se je 26. 10. 1876 začel redni šolski pouk,« piše na spominski plošči na današnjem Domu 28. junija, ki je bil pred 130 leti prva šolska stavba v Goričah. Spominsko ploščo so odkrili v četrtek, čast je pripadla Karlu Bajdu, edinemu še živečemu učencu prve redne goriške šole. »Šola je bila obvezna že pred 130 leti. Izobraževanje je trajalo šest let, temu sta sledili še dve leti ponavljalne šole. Pouk sem imel najprej tri leta popoldne, zatem tri leta dopoldne. Vsak dan po tri ure, od ponedeljka do sobote, ob četrtkih je bila ponavljalna šola. Imel sem en zvezek, pa kaki dve knjigi. Ko si bil star 14 let, pa si moral osnovnošolsko izobraževanje končati,« se spominja Karel Bajd, ki je štirinajst dni hodil še v šolske prostore v današnjem domu, zatem pa so se, leta 1914, že selili v nove in večje prostore.

Ob jubileju je bila tudi slovesnost, na kateri so skozi video projekcijo prikazali razvoj goriške šole, v programu pa so učenci zapeli, zaplesali, pokazali star običaj ličkanja koruze in silažo ter uprizorili dialog med učiteljem in učencem. Ob visoki obletnici so na šoli, ki od leta 1965 deluje pod okriljem Osnovne šole Simona Jenka Kranj, pripravili zanimivo razstavo z naslovom Iz učilne v svetlo šolo, na kateri so pokazali zbirko starih predmetov, na primer staro šolsko klop, šolske potrebščine in zbirko Cicibanov iz leta 1945. Raziskali so stara hišna imena, pripravili vrsto plakatov, ki govorijo o življenju v Goričah pred sto leti, raziskali stare obrti, primerjali sodobno kmetijstvo s starodobnim in zbrali spomine nekdanjih učencev. Na ogled so bili tudi izdelki iz gline, papirja, izdelali so svojo igro Človek ne jezi se.

In danes? »Šolo obiskuje 62 učencev, ki se učijo v sodobno opremljenih prostorih, zaposleni pa si prizadevamo za šolo po meri otroka. Spominska plošča, ki smo jo odkrili danes, naj bo pomnik sedanjim in bodočim rodovom,« je povedala Jana Dubravica, vodja Podružnične šole Goriče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 29. februar 2020 / 15:07

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 17. oktober 2006 / 06:00

Cesta nič več v sramoto

V Volčjem Potoku so odprli pločnik in prenovljen odsek ceste proti golfskemu igrišču. Nove ceste tudi v Tunjicah, Lokah, Mekinjah, Zakalu in Palovčah.

Prosti čas / torek, 17. oktober 2006 / 06:00

Hablate španjolsko?

Ali kako na dokaj mlahav, pa vseeno prisrčen način spraviti slovensko dekle v smeh na prejemu ob španskem dnevu državnosti, ki ga je minuli teden pripravila španska veleposlanica.

Prosti čas / torek, 17. oktober 2006 / 06:00

Honda tudi v letalstvu

Honda je objavila načrte o uvedbi svojega letala HondaJet na rastoči trg zelo lahkih reaktivnih letal in pričakuje prva naročila za prodajo v ZDA jeseni 2006. Novoustanovljena hčerinska družba Ho...

Prosti čas / torek, 17. oktober 2006 / 06:00

Veter je še močnejši

Test: Volkswagen Passat 2.0 TDI DSG Highline

Prosti čas / torek, 17. oktober 2006 / 06:00

Vse več poudarkov

Novi Hyundai Accent za zdaj pri nas le v štirivratni limuzinski podobi.