Milan Kopač

Milan Kopač

Nagrajenec Gospodarske zbornice Slovenije

Mag. Milan Kopač je februarja 2006 prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, nagrado, ki ima v gospodarskih krogih podobno veljavo kot v umetniških nagrade Prešernovega sklada. To je priznanje, ki ga je dobil za vodenje delniške družbe Kladivar Žiri, za njenim krmilom je že poldrugo desetletje. Prevzel ga je aprila 1991 v izjemno težkih razmerah. Slovenska in jugoslovanska strojegradnja, za katero je Kladivar izdeloval elemente za avtomatizacijo in fluidno tehniko, se je v tistih letih znašla v razsulu. Večina naših »težkometalcev« je potonila, domačega trga ni bilo več. Kopač in njegovi najožji sodelavci (mnogi so ga takrat zapustili), so vzeli pot pod noge in se podali na Zahod, od vrat do vrat, kakor nekoč krošnjarji. Samo oni vedo, kako naporno je bilo, vendar so uspeli. Kladivar Žiri je zdaj že vrsto let vodilno podjetje v Sloveniji na področju oljne hidravlike, z lastnim razvojem, tehnologijo in trženjem lastne blagovne znamke v 35 državah. Posredno pa se njihovi proizvodi pod tujo blagovno znamko tržijo na vseh celinah sveta in vgrajeni v različne stroje pomagajo človeku. Skupaj z ostalimi žirovskimi podjetji iz te panoge lahko »Kladivarci« s Kopačem na čelu zatrdijo, da so Žiri center slovenske hidravlike.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 17. julij 2021 / 19:47

Čas oddiha, a tudi dela

Poletje je čas oddiha in sprostitve, za mnoge pa tudi obdobje – žal še vedno premalo cenjenega – dela in opravil na polju. V soju večerne zarje valovi morje zlatih žitnih klasov, čakajoč na žetev,...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...