Rožičeva pita / Foto: Erika Jesenko

Rožičeva pita

Rožiči s svojo značilno aromo spominjajo na kakav oziroma čokolado. Ker imajo v primerjavi s čokolado precej nižjo energijsko vrednost, pridejo v poštev tudi pri pripravi lahkotnejših slaščic. Na silvestrovo je miza navadno obložena z polno dobrotami, še preden pridemo do sladice. A brez nje ne gre. Rožičeva pita v kombinaciji z jabolki je osvežilna in lahka pita, a kljub temu razkošnega okusa, ki spominja na bogato čokoladno pito.

Za pripravo rožičeve pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 80 g masla, 60 g mletega sladkorja, 2 rumenjaka, pol žličke pecilnega praška, naribana lupinica ene limone, ščep soli; za nadev: 150 g rožičeve moke, 80 g sladkorja, 1 dl mleka, 1 žlička cimeta, 1 žlička kakava, pest rozin, tri srednje velika jabolka, 2 beljaka.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico, sol ter sladkor. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga na hitro vmešamo med moko. Nato dodamo še rumenjaka in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo rožičevo moko, sladkor, kakav in cimet ter poparimo z vrelim mlekom. Nato primešamo naribana jabolka in rozine ter nazadnje še sneg iz dveh beljakov.

Testo iz hladilnika razvaljamo v krog na pol centimetra debelo ter ga prestavimo okrogel pekač za pito, ki smo ga predhodno namastili ali obložili s papirjem za peko. Po celotni površini ga večkrat prebodemo z vilicami. Nanj razporedimo rožičev nadev ter ga poravnamo po celotni površini. Neobloženo testo zapognemo proti sredini, tako da z njim delno prekrijemo nadev. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno pito ohladimo in narežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sobota, 10. maj 2008 / 07:00

Zbrali prek petsto podpisov

Jože Štefe, Miro Roblek in Darja Snedec so v občini Preddvor v preteklih mesecih zbirali podpise za spremembo tako imenovane dimnikarske zakonodaje.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 29. december 2022 / 18:38

Register kmetijskih gospodarstev ne deluje

Kranj – Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so sporočili, da aplikacija za vodenje registra kmetijskih gospodarstev od 30. decembra do 20. januarja ne bo delovala. V tem času bodo a...

Gospodarstvo / četrtek, 29. december 2022 / 18:37

Iz tujine dobro skrbi za gozdove

Čeprav Otokar Pogačnik, (so)lastnik posestva Krumperk, živi v tujini, dobro skrbi za gozdove.

Rekreacija / četrtek, 29. december 2022 / 18:35

Glasovi kolesarji v letu 2022

Panoramski kolesarji smo se letos potepali na petih izletih in skupno z različnimi skupinami na njih preživeli 23 dni. V maju smo z barko pluli po kvarnerskih otokih. V drugi polovici maja je bilo...

Zanimivosti / četrtek, 29. december 2022 / 18:33

Priljubljeni praznični paneton

V nekem obdobju svojega življenja Šenčurjan Andraž Bajželj ni natanko vedel, kam ga bo zanesla pot. Potem je odkril peko z drožmi in danes je okus njegovega panetona s čokolado takšen, da ga lahko opi...

Kamnik / četrtek, 29. december 2022 / 18:32

Vodni sistem je občutljiv

V teh dneh se zaključuje projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah, namenjen ozaveščanju o pomenu ohranjanja čiste pitne vode in premišljenemu razvoju turizma..