Skutne rezine s češnjami

Skutne rezine s češnjami

Letošnje leto je češnjam več kot naklonjeno, ponekod celo toliko, da jih je dovolj še za kompot in marmelado. In povrhu lahko iz njih ustvarimo še kakšno sladico. Tokrat naj bodo to skutne rezine s češnjami – osvežilna sladica, ki jo tvorijo plasti biskvita, skutnega nadeva in češenj.

Za pripravo skutnih rezin s češnjami potrebujemo: za biskvitno plast: 200 g moke, pol pecilnega praška, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 75 g masla, 75 g sončničnega ali repičnega olja, 0,5 dl mleka, 2 jajci, lupinico ene bio limone, ščep soli,1 žlico kakava za posip; za nadev: 300 g skute, 200 g navadnega jogurta, 80 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 g škroba ali koruznega zdroba, 300 g izkoščičenih svežih češenj ali češenj iz kompota.

Najprej se lotimo priprave biskvitne plasti: skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in limonino lupinico. Jajca stepamo skupaj s sladkorjem, da nastane svetla masa in ta naraste na dvojno količino. Jajčni masi dodamo vaniljev sladkor in prilijemo stopljeno maslo, olje in mleko. Nato postopoma vmešamo še mešanico iz moke. Srednje velik pekač namastimo ali obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo pripravljeno zmes za biskvit. Po vrhu enakomerno potresemo s kakavom.

Priprava nadeva: V gladko maso skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor in škrob. Zmes za skutni nadev postopoma in enakomerno razporedimo po biskvitni masi. Po vrhu potresemo še s češnjami in jih narahlo pritisnemo v skutni nadev. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 50 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / četrtek, 18. maj 2017 / 17:05

Krek tudi navdušen planinec

Železniki – V galeriji Muzeja Železniki so minuli petek odprli razstavo z naslovom Krekova koča na Ratitovcu. Pripravili so jo ob Krekovem letu, s katerim letos v občini Železniki zaznamujejo stoto...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Zlata liga Gorenjske

S sezono na prostem so začeli tudi mladi atleti od kategorije naraščajnikov do U16. Njim je namenjena Zlata liga Gorenjske, ki jo organizira Zbor atletskih trenerjev Atletskega kluba Triglav, pot...

GG Plus / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Sandi, Sixfor

Sandi Jugovic, dvainštiridesetletni hud amater, kot pravi zase, največ kilometrov naredi s kolesom.

Zanimivosti / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Minerali in fosili spet v Tržiču

Konec tedna bodo v Tržiču potekali 39. mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja.

Gospodarstvo / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Včasih naribajo tudi štiri tone zelja v eni uri

Klemen Jarc iz Voklega je na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij prejel zlati priznanji za kislo zelje in repo.

Prosti čas / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Anketa: Maja ima možnosti za finale

Izbor za pesem Evrovizije je pred vrati, zato smo sogovornike povprašali, ali ima slovenska predstavnica Maja Keuc možnosti za preboj v finale. Bi se morda v Nemčiji bolje odrezala April, drugouvrščen...