Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 6. maj 2018 / 14:12

Carniola v bitki za slovenščino

V Ljubljani je 1. maja 1838 izšla prva številka revije Carniola, katere naziv je nastal iz imena nekdanje slovanske  kneževine v zgornjem Posavju. Dovoljenje za izhajanje je dal 6. marca 1838 ilirs...

Objavljeno na isti dan


Gorje / sreda, 23. december 2020 / 00:58

Zatrnik obiskali prvi smučarji

Minulo soboto so odprli smučišče na Zatrniku, kjer si smučarji v primeru, da jim bo narava naklonjena in bodo ukrepi dovoljevali, lahko obetajo tri mesece smuke in drugih zimskih radosti.

GG Plus / sreda, 23. december 2020 / 00:22

Vrnitev v domače kraje

Zinka pripoveduje: »Medtem ko je mama dojila dojenčka, sem buljila v njene prsi, kot bi mi manjkalo nekaj koleščkov. 'Boš še ti malo?' me je nato vprašala. Prikimala sem, se spustila na kolena in z...

Nasveti / sreda, 23. december 2020 / 00:00

Tanja odgovarja

Pozdravljeni, Tanja. Že sama sebi grem na živce, ker ves čas nekaj sprašujem. Samo še enkrat poglejva za tega moškega. Mislim, da mi je vse spolzelo iz rok in je srečno zaljubljen, vse tak...

Razvedrilo / sreda, 23. december 2020 / 00:51

Maša se je omožila

Maša Uranjek, članica skupine Chicas, je letos jeseni z dekleti predstavila pesem z naslovom Nocoj s teboj, pred tem pa na prehodu v jesen dahnila usodni da.

Izleti GG / sreda, 23. december 2020 / 00:00

Krof za s seboj

Pohodniki lahko za obisk Doma na Lovrencu poleg krožne Gamsove poti iz Bašlja z izhodiščem pri TD Bašelj, kjer je tudi urejeno parkirišče, izberejo še Pot pod Storžičem. Dom namreč meji na...