Igor Jagodic in Janez Bratovž

Kulinarični november

Ljubljana je gostila Evropski simpozij hrane, istočasno pa so v okviru festivala November Gourmet Ljubljana v duetih kuhali znani kuharji. Redkim je uspela izvedba načrtovane martinove pojedine.

Slovenija je med 6. in 8. novembrom gostila Evropski simpozij hrane, enega pomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov. Istočasno pa se je v slovenski prestolnici začel še festival November Gourmet Ljubljana.

V tem času so Ljubljano obiskali tudi ugledni tuji novinarji in se na dnevnih izletih I Feel Slovenia prepustili unikatnim zgodbam navdihujočih posameznikov. Mi smo jih na prvo novembrsko nedeljo srečali na kosilu na Jezerskem, kjer so na Šenkovi domačiji združili moči domača gostiteljska ekipa s Polono Karničar na čelu in predstavniki gostilne Krištof iz Predoselj ter njihova glavna kuhalnica Uroš Gorjanc. Iz jesenskih pridelkov ekološke kmetije je pripravil odličen alpski meni.

Duet: Jagodic in Bratovž

Zvečer smo novinarje srečali še v Ljubljani, v Restavraciji JB, kjer sta se kulinarične avanture v doživljajskem dejanju Ljubljana Soul Chefs lotila Janez Bratovž (iz omenjene restavracije) ter Igor Jagodic (Restavracija Strelec). Tokrat sta Gorenjca, ki sicer službujeta v Ljubljani, kot duet nastopila prvič. Bratovž je pravzaprav Kamničan, medtem ko Jagodic prihaja z Visokega pri Kranju. Bratovž občudovanja dela svojega mlajšega kolega in njegovega talenta ni nikoli skrival. Ime Janez Bratovž in Restavracija JB pa sta že dalj časa prepoznavna tudi zunaj slovenskih meja.

Meni dueta je bil v osnovi šesthodni, nadgradila sta ga še dva pozdrava iz kuhinje. S hodi je začel Bratovž. Najprej je na mizo prispela tuna z ožganim jajčevcem, morskimi šparglji in mariniranimi algami. Potem je Jagodic pripravil srnin »tatarec« z rdečim zeljem, lešniki in malinami – eno boljših jedi večera. Sledila je Bratovževa hladna prekajena postrv na stročjem fižolu in ohrovtu. Hobotnica, pena belega fižola in morskega ježka, alge – krožnik Igorja Jagodica – je bila poslastica za ljubitelje morskega ježka. Da je bilo čutiti pridih bližajočega se praznika vina, je s predzadnjim hodom poskrbel Bratovž z izvrstnimi račjimi prsmi z mlinci in marelično marmelado; sladica pa je bila ponovno Jagodičevo delo. Pravi poklon bučevkam. Krožnik so sestavljali bučna krema, sladoled iz kozjega mleka in bučnih semen ter bučni biskvit Strelec.

Sodobna in umirjena novembrska pojedina

Prvi konec tedna v novembru je bil pravzaprav zadnji, preden je Slovenija zaradi slabše slike sprejela strožje ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Tako so martinovanja, načrtovana za ta čas, sicer pripravili, a je šlo v večini bolj za umirjene dogodke, večerje brez posebne glasbene spremljave.

Tako je na tradicionalno martinovo večerjo povabil Hotel Triglav Bled. Jedi njihovega kuharskega mojstra Aleša Fendeta, sicer Kranjčana, in ostale ekipe je pospremilo vino vinarke Zale Šekoranja iz vinske kleti Graben (Bizeljsko). Večer je bil ravno zaradi izbranih vin poseben, saj na Gorenjskem večinoma pijemo primorska vina, kakšno štajersko se še znajde med njimi. Bizeljsko-sremiški vinorodni okoliš je pa za nas bolj kot ne novost.

Klet Graben je mednarodno priznana zaradi svojih vrhunskih vin in za zdaj so tudi edini, ki jim je uspelo s svojimi vini priti v ameriško Belo hišo. Tokrat smo spo­znali njihovo penino iz sivega pinota, rumeni plavec (letnik 2013), ki je sicer avtohtona trta omenjenega vinorodnega okoliša; stara vrsta pa je tudi gamay (steklenica je nosila letnico 2009), katere vino so postregli k topli pred­jedi, medtem ko sta glavno jed pospremila laški rizling 2019 in LG5 oziroma Velikih 5 2016 (poseben izziv, ki se ga je lotila vinarka: »zložila« je skupaj pet velikih rdečih sort: cabernet franc, cabernet sauvignon, modro frankinjo, merlot in modri pinot). K sladici pa so postregli vino Scheurebe 2017. Istoimenska trta je bolj znana v Nemčiji in Avstriji.

Na pethodnem meniju pa so tokrat presenetili z zelo okusno lešnikovo juho, pri topli predjedi je bil zvezda krožnika muflon, pri glavni so to vlogo odigrala goveja rebra, tortica iz pastinaka in yuzuja v družbi sladoleda iz rozin je prišla na mizo zadnja, večer pa je zaokrožilo presenečenje s sladkimi cigarami, v katerih je polnilo dejansko imelo okus po tobaku, vmes pa so za oddih med hodi postregli še ajdov sorbet.

Bil je uspešen poklon martinovemu, ki je za las ujel letošnji vlak, saj je večino dogodkov v nadaljevanju odpadlo ali so jih prestavili na prihodnjo pomlad. Nekateri organizatorji pa so se odločili, da martinovanja in sploh koncertno dogajanje vseeno izpeljejo – in sicer na spletu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 17. maj 2014 / 09:22

Uničene zaloge so že nadomestili

Požar, ki je minulo soboto v Kamniku uničil šestdeset ton granulatov in plastičnih izdelkov podjetja Iskra Mehanizmi, za delovanje družbe ne bo imel hujših posledic.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Anketa: Dan za druženje

V soboto je po več krajih potekal Dan druženja in gibanja vseh generacij. Kranjski vrtci so ga organizirali v kranjskem Športnem parku. Obiskovalci so se lahko udeležili pohoda, športno gibalnih iger,...

Kultura / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Ob dnevu muzejev

Ob dnevu muzejev, v sredo, 18. maja, v Gorenjskem muzeju od 10. do 21. ure vabijo na brezplačni ogled stalnih zbirk v Kranju, Bohinjski Bistrici, Studoru in Stari Fužini, potekala pa bodo tudi ja...

Kronika / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Kriminal

Tatvina cipres Kranj - Neznani tatovi so minuli konec tedna v Kranju ukradli okoli 350 sadik ciprese. Lastnika so oškodovali za okoli štiri tisoč evro...

Gospodarstvo / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 2. in...

GG Plus / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Ledeni čaji in napitki

V trgovini najdemo veliko število aromatiziranih čajev, ki jim pa po želji lahko dodamo osebno noto.