Eden izmed mojih prvih uspešnih »drožastih« hlebcev

Ali vi tudi »drožite«?

V zadnjih mesecih sem tudi sama postala žrtev trenda, ki se je vpletel v nemalo slovenskih kuhinj in tako zelo spremenil od nekdaj zakoreninjena prepričanja o debelilnih lastnostih kruha, da je postala stvaritev iz moke, vode in soli prava modna muha. Verjetno se vam že svita, da bo tokrat govora o drožeh – fermentirani mešanici moke in vode pripravljene v razmerju 1 : 1, v kateri se po nekaj dneh vzpostavi skupnost mlečnokislinskih bakterij in kvasovk. Tržna vrednost kislega kruha se je od leta 2014 povečala s tristo milijonov na skoraj tri milijarde dolarjev, kar nakazuje na pravo pekovsko mrzlico, ki v zadnjih letih doživlja renesanso.

Sama nahranim rženega Zdravka (moje matične droži, zaprte v ličnem steklenem kozarčku s pentljico) dvakrat na teden, ga navajam na take in drugačne moke in recepte in vsakič znova je izkupiček pridnega dela več kot petdeset različnih vrst mlečnokislinskih bakterij in več dvajset vrst kvasovk boljši. Sprva je Zdravko kot mlad, požrešen pubertetnik zahteval vsakodnevno pozornost in se pri prvem poskusu peke kolača trmasto uprl, da sem kot rezultat večdnevnega truda iz pečice privlekla kislo in zbito kepo testa. Pa sem vztrajala, opazovala njegovo padanje in naraščanje, spremljala arome in žitni vonj, ga vpeljevala v različne recepte, dokler ni na neki srečni dan iz pečice pridišal bel hlebec s hrustljavo skorjico in zračno sredico.

Danes lahko rečem, da sem na dobri poti k obvladovanju umetnosti peke z drožmi, s katero se ne bi nikoli seznanila, če ne bi bilo korone, promotorke droži Anite Šumer in vodilne pekovke v Hiši Franko Nataše Džurič. Ko mi vsake tri tedne poteče rok izposoje, iz knjižnice privlečem nove priročnike in kuharice, ki zasedajo vsak kotiček pisalne mize, se poglabljam v nutricistične in mikrobiološke raziskave droži, kot nora testiram sladke recepte za sadni kruh in pletenice ter meni ljubše slane stvaritve v obliki hlebcev, pogač s paradižniki in čebulnih čabat.

Čeprav se sliši kot slaba reklama, pa vendarle trdim, da bodo droži marsikomu spremenile pogled na dišeče pekovske izdelke, ki bodo z Zdravkom, Rudlom, Drožkom ali katerimkoli drugim drožnim mikrobiomom postale lažje prebavljive, manj redilne (kisel kruh ima namreč bistveno nižji glikemični indeks od kvašenega), bolj polnega in kompleksnega okusa. Po drugi strani pa se lahko v »droženje« podate z namenom razvijanja lastne ustvarjalnosti, nove veščine in produktivno preživetega prostega časa. In kot pravi Nataša Džurič: »Z dlanmi v testu in svinčnikom za ušesi, pa vam bo uspelo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 21. maj 2019 / 07:22

Četvorka za slovo od mladosti

Maturantje iz Kranja, Strahinja, Radovljice in z Jesenic so včeraj točno opoldne na Koroški cesti pred Gimnazijo Kranj odplesali tradicionalno maturantsko četvorko.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

Kandidati že obiskujejo volivce

Kandidati za evropske poslance se v predvolilni kampanji že predstavljajo volivcem.

Kronika / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

Lani največ tatvin v Mostah in Doslovčah

Žirovnica - Policijska postaja Jesenice je lani na območju občine Žirovnica obravnavala 55 kaznivih dejanj, od tega je bilo dve tretjini premoženjskih, je na zadnji seji žirovniš...

Železniki / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

Namesto gasilskega doma nadgradnja orodišča

Železniki – V Prostovoljnem gasilskem društvu Železniki (PGD) so si že nekaj časa prizadevali za gradnjo novega gasilskega doma, saj ima po njihovem gasilsko orodišče v preurejen...

Zanimivosti / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

Dvanajsti pohod, deseti tek

Zgornje Duplje – V nedeljo popoldne so spet oživele poti, ki vodijo v Udin boršt h Krivi jelki. Istoimensko kulturno-turistično društvo je povabilo obiskovalce na 12. rokovnjaško...

Zanimivosti / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

Tek miru tudi skozi Kranjsko Goro

Kranjska Gora – Na nekdanjem mejnem prehodu v Ratečah sta si v nedeljo popoldne plamenico miru iz rok v roke predala kranjskogorski podžupan Anton Požar in podžupan občine Trbiž....