Polnovredni sirovi krekerji in kruhki

Da ne bomo pekli samo sladkega, pripravimo polnovredne sirove krekerje ali kruhke, ki niso le okusni, temveč tudi hranljivi.

Za pripravo polnovrednih sirovih krekerjev potrebujemo: 220 g polnozrnate moke, 5 žlic olivnega olja, 180 g grškega jogurta ali kisle smetane, 150 g edamca ali drugega sira, 1 žličko soli; začimbe: ščepec rdeče paprike, pol žličke rožmarina, pol žličke kumine, pol žličke origana, 2 žlici poljubnih semen (laneno seme, sončnično seme, bučna semena, sezam …).

Skupaj zmešamo moko, sol, začimbe in semena. Dodamo na drobno nariban sir, olivno olje in grški jogurt. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut. Pečene krekerje postrežemo še tople ali pa jih pustimo, da se ohladijo in postanejo še bolj hrustljavi.

Nasvet: Če želimo še bolj hrustljave krekerje, testo razvaljamo bolj na tanko. Uporabimo lahko poljubne začimbe in semena.

Za pripravo polnovrednih kruhkov potrebujemo: 100 g polnozrnate moke, 50 g bele moke, 230 g skyra ali grškega jogurta, pol žličke soli, 1 pecilni prašek, 1 jajce, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo obe moki, sol in pecilni prašek. Dodamo skyr ali grški jogurt ter vse skupaj zmešamo v testo. Testo bo malo bolj lepljivo, kot smo ga vajeni za kruh. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v svaljek, ki mu spojimo konce, tako da dobimo štručko z luknjo na sredini. Štručke položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Pomembno je, da uporabimo grški jogurt ali skyr, saj imata bolj gosto teksturo. Skyr ali islandski tip jogurta je pravzaprav sveži sir, ki je bogat z beljakovinami in spominja na gost jogurt. Danes ga dobimo skoraj že v vsaki živilski trgovini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 17. maj 2007 / 07:00

Zdravje je stvar dobrega okusa

Društvo za zdravo življenje iz Manžana pri Kopru, s predsednico Tatjano Butul, kjer na njihovi družinski domačiji, že nekaj let skrbijo za pripravo zanimivih in strokovnih delavnic. Tematika je v glav...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 28. december 2010 / 07:00

Rdeča luna na solsticij

Na prvi zimski dan, 21. decembra, ko se dnevi začno spet daljšati, se je zgodil poseben astronomski pojav: popoln lunin mrk.

Kultura / torek, 28. december 2010 / 07:00

Prodajne razstave gorenjskih likovnikov

V Mali galeriji Likovnega društva Kranj je na ogled razstava del več kot tridesetih likovnih ustvarjalcev, članov društva. Naslov razstave je Slika – artefakt, galerija pa je odprta ob torkih in...

Prosti čas / torek, 28. december 2010 / 07:00

Božično razpoloženje

Konec tedna je minil v božičnem razpoloženju: razposajeno, glasbeno in dobrodelno.

Šport / torek, 28. december 2010 / 07:00

Železarji na dveh tekmah iztržili točko

Jesenice - Ekipe v ligi EBEL so minuli konec tedna odigrale dve tekmi. V četrtek je ekipa Acronija Jesenic v domači dvorani gostila sosede iz Beljaka. Ekipa VSV je bila tokrat bo...

GG Plus / torek, 28. december 2010 / 07:00

Tako je, ko živiš za glasbo

Matjaž in Maruša Bogataj sta brat in sestra. Pri triindvajsetih oziroma dvajsetih postajata vrhunska glasbenika, Matjaž violinist in Maruša violončelistka. Oba sta na podiplomskem študiju, ona v Münch...