Nina Bavdek

Sladki veganski grižljaji

V knjigi Vegansko preprosto okusno najdemo na 128 straneh kar petdeset enostavnih receptov za veganske sladice. Pospremijo jih tudi barvne fotografije. Knjiga je delo Nine Bavdek iz Britofa pri Kranju.

Britof – Nina Bavdek, ki bo septembra letos dopolnila 32 let, nam razloži, da že od dvanajstega leta naprej rada peče. Že prej je pomagala mami pri peki tort, kasneje se je lotila tudi mafinov.

Leta 2013 je Bavdkova postala veganka. Takrat se je pri njej ljubem hobiju začel lov za nadomestnimi sestavinami. »Čokoladici Snickers in Bounty obe vsebujeta veliko mleka. Ni mi preostalo drugega, kot da vzamem vajeti v svoje roke. Tako sem začela ustvarjati lastne veganske sladke grižljaje.« Ob tem se Bavdkova spomni, kako je bilo na začetku, ko je postala veganka, dejansko težko jesti zunaj. Sedaj je razmišljanje v gostinskem poslu napredovalo in se že najdejo gostilne ali restavracije, ki znajo poskrbeti tudi za vegane. Zelo priljubljena je bila v zadnjem času ljubljanska veganska restavracija Kucha, ki pa jo je prisotnost novega koronavirusa pahnila v zaprtje, je žalostna gorenjska avtorica knjige o veganskih sladicah.

Okus domačega

Knjiga ima preprost naslov: Vegansko preprosto okusno, Veganske sladice. Recepti v njej so avtoričini, nekateri originalni klasični recepti so prilagojeni. Ker je zelo natančna, je Nina Bavdek preizkušala recept za pripravo sladice toliko časa, dokler ni bila zadovoljna z okusom in končnim videzom. Stremi tudi k uporabi manjše količine sladkorja. Bavdkova pravi, da se je z določenim strahom lotila priprave jabolčne pite, na primer, a se je potem izkazalo, da jo je lani pripravljala skoraj največ. »Podobno je bilo tudi z marmornim kolačem. Uporabila sem recept mamine prijateljice, a ga je bilo težko narediti veganskega, ker v originalni izvedbi vsebuje veliko jajc. Mislim, da mi je recept zanj uspel šele v petem, šestem poskusu.«

Bavdkova velikokrat dobi idejo za kakšno sladico zvečer, tik preden zaspi. »Razmišljam pa tudi o tem, da bi se enkrat lotila priprave tradicionalne potice, ampak to puščam za nadaljevanje.« Prekmurske gibanice in znane »kremšnite« pa se je na svoj način že lotila.

Ideja o knjigi se je Bavdkovi porodila pred šestimi leti, prav toliko časa pa so nastajali tudi recepti – od polžkov iz kvašenega testa do kokosovih rogljičkov s čokolado, jabolčno-ovsenih piškotov, omenjenih snickersov oziroma arašidovih tablic, jabolčne pite, marmornega kolača ... Največ receptov je nastalo lani, ko se je dokončno odločila, da projekt izpelje. Pomembno pa je tudi, da so sestavine za recepte znane in dostopne, še poudari Nina Bavdek.

Knjiga je izšla marca letos

V samozaložbi in nakladi sedemsto izvodov. Za zdaj jo lahko kupite pri avtorici, dobi se v Slovenskem veganskem društvu, Bavdkova pa razmišlja tudi o tem, da bi se jo v prihodnosti dalo dobiti tudi v več manjših trgovinicah, ki se ukvarjajo s prodajo lokalne in zdrave prehrane. Posebno zanimivo pa je, da od vsake prodane knjige avtorica nameni deset odstotkov denarja Mestnemu mačjaku v Kranju in da je celotna knjiga v veliki večini pravzaprav njeno delo.

Veganske sladice so jo prevzele

Nina Bavdek je spotoma ugotovila še, da bi želela enkrat v prihodnosti imeti svoj mali butik veganskih sladic. Uresničitev želje se ji trenutno niti ne zdi več tako oddaljena. Ker je pred koronasituacijo delala v gostinstvu, sedaj ostaja doma, zato je imela čas, da so se ji v tej smeri misli resnično zbistrile.

»Izkušnje v gostinstvu imam, vendar ne bom nič prehitevala. Lepo po vrsti,« zaključi bodoča veganska slaščičarka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 17. maj 2012 / 07:00

Luksuzni hotel na morju

Na povabilo Kompasa smo prejšnji teden v koprskem pristanišču obiskali le nekaj dni staro prestižno ladjo z imenom Costa Fascinosa, izdelano v Benetkah, v katero je evropski ladjar Costa Crociere vlož...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 12. november 2011 / 07:00

Konec tedna Brezjanski pogovori

Brezje - Na Brezjah bodo v soboto, 12. novembra, tradicionalni Brezjanski pogovori, na katerih bo pod naslovom Bogastvo nepojmljive lepote tekla beseda o pisatelju in duho...

Prosti čas / sobota, 12. november 2011 / 07:00

Za ljubitelje metala

Danes bo ob 20.30 v kranjskem Trainstation Squotu (pri železniški postaji) Dancing On Your Grave Fest, na katerem bosta nastopili ljubljanski metalni skupini Dekadent in Hellswor...

Kronika / sobota, 12. november 2011 / 07:00

Kriminal

Serviserji ostali brez orodja Trzin - V noči na nedeljo so neznani storilci vlomili v poslovne prostore v Trzinu ter ukradli za deset tisoč evrov orod...

Gospodarstvo / sobota, 12. november 2011 / 07:00

Mešetar

Odkupne cene mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobavitel...

Gospodarstvo / sobota, 12. november 2011 / 07:00

Gospodarska rast bo nižja

Ljubljana - Urad za makroekonomske analize in razvoj bo zaradi poslabšanja razmer v mednarodnem okolju v zadnjih mesecih najverjetneje znižal napoved gospodarske rasti v Slovenij...