Čajna goba – simbioza ocetnokislinskih bakterij in kvasovk v čaju

Kombuča – osvežitev leta

Sedim na topli leseni klopci. Pred sabo spet občudujem zasnežen Prisank in druge kraljevske dvatisočake nad vršiško cesto. Spet sem na Mavrincu. Ta razglednik mi že nekaj dni nikakor ne da miru in tako sem danes s sabo zvabila še mamo, ki zdaj s čajem v eni roki in debelim kosom orehove potice v drugi skupaj z mano lenari na toplem soncu. Hkrati kuriva kalorije od obilnega velikonočnega zajtrka in se že drugič v dnevu sladkava z ostanki jutranje pojedine. Na plano potegnem še čokoladna jajčka in zraven čaja postavim veliko steklenico kombuče. Še enega izmed odličnih in zdravih izkupičkov koronačasov, ki je poleg slavnih drožastih peciv, kruhov in kolačev ter t. i. poolish pice bolj sramežljivo zakrožil med domačimi ustvarjalci fermentiranih izdelkov.

Tudi sama sem se s kombučo spoznala šele pred kratkim, ko sva se z Nejcem po enem izmed najinih izletov ustavila še pri prijatelju Janu, ki nama je navdušeno začel razlagati vso filozofijo in zgodovino tega nadvse zdravega napitka, katerega priprava je sila enostavna, a hkrati zahteva veliko mero časa in potrpežljivosti.

Gre za pijačo na osnovi črnega čaja, ki nastane s sočasno alkoholno in ocetnokislinsko fermentacijo po dodatku sluzaste »scoby« gobe, ki predstavlja simbiozo ocetnokislinskih bakterij in kvasovk. Goba je podobna tisti, ki včasih plava na vrhu kisa, videti je kot belkastosiva sluzasta palačinka, ki zavzame obliko posode in je zaradi kombinacije mikroorganizmov sposobna fermentirati močno sladkan čaj do osvežilnega gaziranega napitka. Tega po enem tednu fermentacije prelijemo v čiste steklenice ter za aromo in okus dodamo poljubne agrume – limone, pomaranče in grenivke, razna zelišča in začimbe, na primer ingver in meto ali meliso. Za blažji, grenak okus se lahko pri drugi fermentaciji doda kava, odlično pa se obnese v kombučin čaj namočeno jagodičevje. Že zdaj se zasanjano prestavljam v tople junijske dni, ko bom po gozdu stikala za sladkimi jagodami in temnimi borovnicami, ki bodo na koncu pristale v hladno fermentiranem čaju.

In tako sem vse modrosti na ta sončen dan predala svoji mami, dodala še nekaj o vseh čudovitih zdravilnih učinkih, ugodnem vplivu na presnovo, razstrupljanju, krepitvi imunskega sistema in nekaj o tem, kako so ta »eliksir življenja« poznali že v starih kitajskih dinastijah. Pa sva si, v upanju, da bo obljubljena zdravilna moč napitka brez težav »povozila« nasitne in težke velikonočne dobrote, hitro privoščili še en kos orehove potice in si natočili zvrhana lončka limonino-ingverjeve kombuče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / sreda, 29. april 2020 / 17:17

Komuna deluje neokrnjeno

»Vsak dan znova se poskušamo usmeriti v to, kar lahko storimo, in ne v tisto, česar ne moremo,« pravi Ivanka Berčan, predsednica Društva Žarek, ki v Bohinju vodi komuno za rehabilitacijo odvisnikov od...

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 5. april 2007 / 07:00

Na Jezerskem je bil enostrankarski sistem

Primož Muri, 33-letni veterinar, sicer pa oče treh otrok in Jezerjanom znan kot predsednik Društva rejcev ovc jezersko-solčavske pasme, je v občinskem svetu novinec. Kako si predstavlja svojo vlogo in...

Šport / četrtek, 5. april 2007 / 07:00

Še tretji naslov za Andreja Zupana

Areh - Lokostrelski biatlonci so minulo nedeljo sezono zaključili z zadnjo tekmo državnega prvenstva na mariborskem Pohorju. V tekmi s skupinskim startom se je tretjega...

Šport / četrtek, 5. april 2007 / 07:00

Tri zmage Fun raftingu

Šobec - V slabem vremenu, a v odlični organizaciji Fun raftinga Radovljica in RZS se je minulo soboto pričelo letošnje državno prvenstvo v raftingu. Organizatorji so v d...

Šport / četrtek, 5. april 2007 / 07:00

Torpedo pometel z nasprotniki

Bled - Minuli konec tedna je Bled gostil prvega od dveh tradicionalnih mednarodnih hokejskih turnirjev za mlade hokejiste. Igralci stari do dvanajst let iz Rusije, Ukraj...

Šport / četrtek, 5. april 2007 / 07:00

Boštjan Jeran je gorenjski prvak

Kranj - Letošnji gorenjski članski šahovski prvak je MK Boštjan Jeran (ŠD Vele Domžale), ki je v devetih krogih zabeležil sedem zmag, en remi in poraz proti drugo...