Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 3. maj 2018 / 16:07

Dva svetova v meni

Dva svetova, ki se ju bojimo. In to delamo celo življenje. Pravzaprav se niti ne zavedamo, da imamo v sebi dve skrajnosti. Enega nočemo in ga odrivamo, drugi svet je prelep in se nam pojavi strah p...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 8. december 2020 / 21:08

Izrazite že lahko svojo namero za cepljenje

Na portalu eUprava je od danes na voljo vloga za prijavo interesa državljanov za cepljenje proti covidu-19.

Razvedrilo / torek, 8. december 2020 / 18:54

Drugi rojstni dan

Ravno sta minili dve leti, odkar je Škofjeločanka Monika Tavčar (na fotografiji) del televizijske ekipe oddaje Dobro jutro na Televiziji Slovenija in odkar se je poslovila z radijskih frekvenc. Rad...

Kamnik / torek, 8. december 2020 / 18:52

Osnutek proračuna potrjen

Proračun Občine Kamnik za leto 2021 je pripravljen glede na prednostne cilje vseh dvaindvajsetih krajevnih skupnosti, poudarja župan Matej Slapar.

Škofja Loka / torek, 8. december 2020 / 18:51

Iščejo prostovoljca leta

Škofja Loka – V letu socialnih in zdravstvenih stisk, ki jih je zaznamoval novi koronavirus, sta odziv in aktivacija prostovoljcev, prostovoljk in prostovoljskih organizacij izrednega pomena. Njiho...

Železniki / torek, 8. december 2020 / 18:49

Pomoč za mojstra fotografije

V Železnikih so sprožili dobrodelno akcijo za pomoč Aleksandru Čufarju, znanemu mojstru fotografije, ki zaradi gibalne oviranosti potrebuje hišno dvigalo. Odzvala se je tudi Fotografska zveza Slovenij...