Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Za pripravo govedine s paradižnikovo omako potrebujemo: 800 g govejega stegna, 2 večji čebuli, 1 kg paradižnika, 4 lovorjeve liste, 2 žlički mlete rdeče paprike, pol žličke mlete kumine, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Paradižnik narežemo na manjše kose in ga s pomočjo mešalnika zmeljemo v kašo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Meso narežemo na približno 2 centimetra velike kocke. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo meso. Dodamo narezano čebulo in na hitro prepražimo, da ta zadiši. Solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko, kumino ter dodamo lovorjev list. Premešamo in vse skupaj zalijemo z mletim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo približno uro in pol oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. 

Nasvet: Govedino v paradižnikovi omaki postrežemo skupaj z izbrano prilogo. Odlično se poda tako k polenti kot tudi k testeninam, njokom, rižu in krompirju. 

Za pripravo testenin s kozicami s paradižnikom in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnozrnatih testenin, pol kilograma zamrznjenih kozic, pol kilograma paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko suhe bazilike ali nekaj listov sveže, 1 pest sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, paradižnik narežemo na manjše kocke. Kozice stresemo na cedilo in jih postavimo pod tekočo vodo, da se odtalijo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem z obeh strani popečemo kozice. Kozice umaknemo iz ponve ter vanjo stresemo česen in čebulo. Na hitro prepražimo in dodamo paradižnik. Solimo, popramo in potresemo z baziliko. Premešamo in kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti. V omako vrnemo kozice in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. V omako vmešamo testenine in svežo špinačo. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se vse sestavine med seboj povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 19. maj 2019 / 17:57

Drevesa

»Pred tisočletji je skoraj vso Evropo preraščal gozd – in če ne bi bilo ljudi, bi bilo še danes tako. Naši predniki so postopoma krčili prastare gozdove, da bi pridobili obdelovalne površine. Podob...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / nedelja, 8. februar 2009 / 07:00

Knjižnica je hudo na tesnem

Gradnja nove knjižnice v Škofji Loki se odmika že od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Kdaj jo bodo občani naposled dočakali, v pismu občini in medijem sprašuje upokojena knjižničarka Ana Florjanč...

Kronika / nedelja, 8. februar 2009 / 07:00

Odkrili povzročitelja nesreče

Škofjeloški policisti so že izvedeli, kdo je včeraj zjutraj na Kidričevi cesti v Škofji Loki trčil v 78-letnega pešca, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Radovljica / nedelja, 8. februar 2009 / 07:00

Radovljica pozimi brez hotela

Grajski dvor, edini radovljiški hotel, je že tretjo zimo zapored zaprt.

Kranj / nedelja, 8. februar 2009 / 07:00

Predsednik države v Kranju in Vrbi

Predsednik države dr. Danilo Türk je položil venec na Prešernov grob, se sprehodil skozi praznični Kranj in popoldne spregovoril pred pesnikovo rojstno hišo v Vrbi na osrednji prireditvi ob slovenskem...

Prosti čas / nedelja, 8. februar 2009 / 07:00

Mario se vrača

Na praznično februarsko nedeljo se na male zaslone, po dolgem pričakovanju, vrača priljubljeni voditelj Mario z oddajo Spet doma. Oddaja bo na sporedu v svojem znanem terminu, torej ob nedeljah ob 19....