Profili živil bi olajšali izbiro

V Evropski komisiji se zavzemajo za vzpostavitev profilov živil, ki bi potrošnikom omogočili, da bi v ponudbi različne hrane lažje izbrali bolj zdravo.

Na Inštitutu za nutricionistiko so v okviru raziskovalnega programa Prehrana in javno zdravje primerjali prehranski profil več kot šest tisoč živil. Ugotovili so, da ima približno tretjina živil s prehranskimi in zdravstvenimi trditvami manj ugodno hranilno sestavo, pri tem pa so se kot posebej problematične pokazale skupine živil, na katerih se trditve pogosteje uporabljajo, to so pijače, sadni jogurti in žita za zajtrk.

Potrošnikom je pri zagotavljanju koristnih informacij o živilih in prehrano v pomoč nacionalni portal www.prehrana.si, primer dobre prakse je tudi mobilna aplikacija VešKajJeš, ki potrošnikom pomaga pri vrednotenju hranilne sestave živil in jih s tem usmerja k bolj zdravim izbiram.

Evropska unija je že leta 2006 sprejela uredbo o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih, s katero bi pri označevanju, predstavitvi in oglaševanju živil zagotovili, da bi bile vse trditve o živilih jasne, natančne in znanstveno utemeljene. Uredba je med drugim predvidela uvedbo profilov živil, to je mejnih vrednosti hranil za nasičene maščobe, sladkorje in soli, ki jih je zaradi javnozdravstvenih problemov v prehrani treba omejevati. Evropska komisija bi glede na uredbo morala določiti profile živil že do januarja 2009, to je tudi poskušala doseči, vendar je pri nekaterih deležnikih naletela na neodobravanje. Pred petimi leti se je odločila, da z evalvacijo zakonodajne ureditve ugotovi, ali je vzpostavitev profilov živil potrebna in ali je tudi sprejemljiva za glavne deležnike. Komisija je pred nedavnim objavila poročilo evalvacije. »Veseli nas, da poročilo kaže na potrebo po omejevanju uporabe prehranskih trditev na živilih, ki vsebujejo višjo količino nasičenih maščob, sladkorjev ali soli,« pravi dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko in poudarja, da bi se z vzpostavitvijo profilov živil izognili situaciji, ko bi atraktivne prehranske in zdravstvene trditve prikrile slabšo hranilno sestavo živila in s tem zavedle potrošnike.

Kot pojasnjuje dr. Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko, je s pomočjo profiliranja živil možno objektivno oceniti, ali je živilo glede hranilne sestave bolj ali manj ugodno. Za profiliranje obstajajo različni modeli, običajno imajo določeno mejo za posamezna hranila ali pa živila glede na njihovo hranilno vrednost točkujejo z dodeljevanjem pozitivnih ali negativnih točk. Pri tem bolj ugodno točkujejo v prehrani bolj zaželene sestavine, kot so na primer prehranske vlaknine, zelenjava in sadje, manj ugodno pa hranila, ki jih v prehrani želimo omejevati – nasičene maščobe, sladkorje, natrij oziroma sol ...

Vzpostavitev profilov živil bi potrošnikom olajšala izbiro bolj zdrave hrane. Zdaj morajo biti zelo pozorni na podatke o hranilni vrednosti, ki so na označbi običajno na zadnji strani in napisani z majhnimi črkami. Pri zagotavljanju koristnih informacij sta jim v pomoč nacionalni portal www.prehrana.si in mobilna aplikacija VešKajJeš, poteka pa že tudi izvajanje programa Veš Kaj piješ.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 18. maj 2020 / 19:48

Obnovili so poškodovano vozišče

Kranj – V okviru rednega vzdrževanja cest so na kranjski občini poskrbeli za obnovo močno poškodovanega vozišča na Ulici XXXI. divizije. Asfalt je bil namreč uničen, v času deževja so zaradi posedk...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 18. julij 2022 / 16:39

V nedeljo potrdili 493 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V nedeljo so v Sloveniji ob 416 PCR-testih in 1846 hitrih antigenskih testih potrdili 493 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo zaradi covida...

Kranj / ponedeljek, 18. julij 2022 / 16:23

(Ne)urejenost pokopališča

Pokopališče v prvi vrsti dojemamo kot prostor za počastitev spomina na umrle, nekje smo prebrali, da je tudi prostor miru, ki še živečim pomaga sprejemati smrt kot del življenja. Slovenci...

GG Plus / ponedeljek, 18. julij 2022 / 16:22

Vezenine, ki pripovedujejo zgodbe

V Okroglem stolpu Loškega muzeja si je mogoče do konca avgusta ogledati razstavo Zavoda Tri z naslovom Izvezene zgodbe, na kateri se s svojimi zgodbami v besedi in izvezenih platnih predstavljajo pris...

Kronika / ponedeljek, 18. julij 2022 / 16:22

Tatovi imajo najraje dražja električna in gorska kolesa

Največ koles nepridipravi ukradejo iz kleti, z dvorišč, s parkirišč in poleti iz kampov. Policisti raziščejo le majhen delež tovrstnih tatvin, velikokrat tudi zaradi pomanjkljivih podatkov in poznih p...

GG Plus / ponedeljek, 18. julij 2022 / 11:42

Od Libertanga do Ave Marie

Chamber art sextet – ali v poslovenjeni izreki Čas – je komorna zasedba, ki se je ob zaključku šolskega leta Glasbene šole Kranj s koncertnim programom poslušalcem prvič predstavila v Layerjevi hiši....