Brez okužbe in z D-vitaminom
V Sloveniji v soboto in nedeljo, 2. in 3. maja, ni bilo potrjene okužbe z novim koronavirusom. Pri preprečevanju okužbe s covidom-19 je izjemnega pomena preventivno ravnanje z upoštevanjem varnostne razdalje, razkuževanjem rok, higieno kašlja ... Darko Siuka, dr. med., opozarja tudi na pomembno vlogo vitaminov in mineralov v preventivi zoper virusne okužbe in posledice covida-19.
Ljubljana, Kranj – V Sloveniji v soboto in nedeljo, 2. in 3. maja, ni bilo potrjene okužbe z novim koronavirusom, na širšem Gorenjskem pa niso zaznali okužbe že od prejšnjega torka. V nedeljo je bilo na virus testiranih 616 ljudi, skupaj do zdaj že več kot 56 tisoč. Vse manj je tudi hospitaliziranih bolnikov. Bolnišnično zdravljenje jih potrebuje še 58, od tega je 20 bolnikov na intenzivni terapiji. V nedeljo je umrl še en bolnik s covidom-19, skupaj že 97.
V boju zoper covid-19 je zelo učinkovita zlasti preventiva, opozarja zdravnik Darko Siuka, dr. med., spec. gastroenterolog, zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. »Za zmanjšanje tveganja zdravja visokorizičnih bolnikov bi bilo glede študije smiselno pomisliti na dodajanje mikroelementov vitaminov in mineralov. Osrednjo vlogo pri tem ima zlasti D-vitamin, prav tako pa tudi C-vitamin, cink, selen in drugi,« je poudaril. Kot je pojasnil, je D-vitamin pomemben maščobotopen vitamin, ki vpliva na več kot sto življenjsko pomembnih funkcij, veliko vlogo pa ima tudi pri imunskih mehanizmih in zaščiti telesa pred okužbo. »Dokazano znižuje tveganje za okužbe dihal in pridobljene bolnišnične okužbe. Vitamin D2 je v hrani, s pomočjo UV-žarkov sonca pa se spremeni v D3, ki predstavlja obliko, ki jo telo lahko uporabi. Pomanjkanje vitamina D3 je pogosto v višjih starostnih skupinah, pri kadilcih, tistih s čezmerno telesno težo, pri kroničnih bolnikih, kot so sladkorni bolniki, bolnikih s povišanim krvnim tlakom, številni bolniki z različnimi boleznimi prebavil, kot so celiakija, kronična vnetna črevesna bolezen, jetrna ciroza in drugi. Vse te skupine, ki imajo pogosto pomanjkanje D-vitamina, večinoma sovpadajo z visokotveganimi skupinami za višjo smrtnost pri covidu-19,« je opozoril.
Zakaj ni virusnih epidemij v poletnih, s soncem bogatih mesecih
»V zimskem in zgodnjem spomladanskem času ima večina prebivalcev Evrope prenizek serumski nivo vitamina D3. Znano je, da D-vitamin lahko zniža tveganje za virusno epidemijo in celo pandemijo. Že v letih 1918–1919 so ugotavljali pozitiven učinek sonca pri obravnavi bolnikov s špansko gripo (H1N1). Ugoden učinek pa je bil opisan tudi ob kasnejših epidemijah, zlasti v obdobjih epidemije gripe,« je pojasnil Siuka in dodal: »Zato je treba vitamin D3 zlasti v obdobju epidemičnih ali pandemičnih okužb nadomeščati, zlasti pri visokorizičnih bolnikih. Sedaj je dokazano tudi, da imajo bolniki s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, mnogo nižje nivoje D-vitamina v krvi, kot tisti okuženi, ki prebolevajo z lažjim potekom. Neželeni učinki D-vitamina so neznatni, redki so opisi čezmerne količine kalcija v krvi ali ledvičnih kamnov, le v primeru dolgoletne uporabe.« Glede na navedeno Darko Siuka v obdobju virusnih okužb svetuje zlasti pri visokorizičnih posameznikih primerne zaloge vitamina D3: »Priporočene vrednosti so dva tisoč enot vitamina D3 na dan.«
Pomembna ostaja preventiva
Pri preprečevanju okužb in posledic covida-19 je pomembna zlasti preventiva; socialno distanciranje, higiena kašlja in kihanja, higienski ukrepi, umivanje rok, maske ter preostali ukrepi, še priporoča Darko Siuka. »Za normalen vnetni in imunski odziv in preventivo pred posledicami virusnih okužb je pomemben uravnotežen vnos makro in mikro hranil, zlasti pomembno vlogo imajo pri tem vitamini in minerali, pri čemer pa ne smemo imeti lažnega občutka varnosti in moramo uporabljati zdravo pamet.«