Riž in pršut

Gostilniški jedilniki nas z opisom jedi včasih znajo zavesti in nam povsem enostavno stvar prodajo po mastni ceni. Recimo tudi »rižota z domačim kraškim pršutom in z ročno izkopanim porom in še s parmezanovim posipom« se ne sliši slabo ... No, to in podobno s paradižniki lahko pripravimo tudi v domači karanteni. V zadostni količini in precej ceneje!

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 2 pora, 2 stroka česna, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 100 g pršuta, 100 g kisle smetane ali smetane za kuhanje, parmezan, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Por očistimo ter narežemo na obročke, olupljen česen sesekljamo. Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev dodamo por in česen. Rahlo solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, premešamo in kuhamo nekaj minut, da se vino pokuha. Solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo kislo smetano in nato še koščke praženega pršuta. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Serviramo na krožnike in potresemo s parmezanom.

Za pripravo paradižnikove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 1 čebulo, 4 stroke česna, 800 g paradižnika (pelatov), 0,5 litra jušne osnove, 2 dl belega vina, 1 zravnano žličko bazilike, 8 rezin suhega pršuta, 1 žlico olivnega olja, sol in poper, parmezan.

Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Ko čebula postekleni, v posodo stresemo riž in na hitro prepražimo. Zalijemo z belim vinom in kuhamo, da alkohol izpari. Prilijemo zmlete pelate, jušno osnovo, popramo, potresemo z baziliko in dobro premešamo. Posodo pokrijemo in kuhamo še 15 minut, da se riž zmehča. Po potrebi prilijemo jušno osnovo ter solimo in popramo. Rižoto serviramo na krožnike in na vsak del položimo še dve rezini suhega pršuta. Čezenj posujemo še nariban parmezan.

Nasvet: V času sezone namesto paradižnika iz konzerve uporabimo svež paradižnik, ki ga pred uporabo le zmeljemo v mešalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 29. april 2016 / 14:11

Domovino premalo spoštujemo

Na praznično sredo so po vsej državi potekale slovesnosti. Na Kokrici so Dan upora proti okupatorju počastili s tradicionalnim, tokrat že 23. Pohodom prijateljstva in spomina – Udin boršt 2016.

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 22. julij 2013 / 16:00

Svet na »skejtu«

V sredo so v Galeriji Pungert odprli razstavo likovnih del akademske restavratorke Zale Kalan.

Kultura / ponedeljek, 22. julij 2013 / 14:00

Festival zaključili Sanjari

Bled - Festival Bled je v sredo zvečer v Belvederu zaključila zasedba Sanjari iz Beograda, ki je občinstvo navdušila s številnimi starogradskimi pesmimi in znanimi skladbami z območja Balk...

Jesenice / ponedeljek, 22. julij 2013 / 12:34

Večina del v dvorani zaključenih

Jesenice - Večina del v Športni dvorani Podmežakla na Jesenicah je zaključenih, s čimer so »ujeli« napovedani rok 30. junij, ko naj bi bila za potrebe septembrskega evropskega prvenstva v...

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 22. julij 2013 / 12:33

Sto konjenikov na Krvavški konjenici

Cerklje - Konjeniško društvo Krvavec Cerklje je pred časom organiziralo že šestnajsto Krvavško konjenico, ki se je je udeležilo 88 konjenikov in 12 vpreg s Štajerske, Dolenjske, Primorske...

GG Plus / ponedeljek, 22. julij 2013 / 12:32

Vaš razgled