Pecivo s kakijem

Kaki je eden tistih sadežev, pri katerih nestrpno čakamo, da dozori do najboljše zrelosti, vendar ko enkrat postane zrel, ga je treba hitro porabiti. Tako se nam lahko zgodi, da imamo kar naenkrat večjo količino kakija, ki zahteva takojšno potrošnjo. V takem primeru lahko spečemo rožičeve kocke ali kakijeve rezine, kjer bo kaki dodal potrebno sladkobo in sočnost.

Za pripravo rožičevih kock s kakijem potrebujemo: 3 večje dobro zrele kakije, 200 g rožičeve moke,  200 g pirine moke, 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, 1 limono, 1 žlico temnega kakava, 1 žličko cimeta, 100 g rozin, 1 pecilni prašek.

Kakije olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, cimet, kakav, vanilin sladkor, limonin sok in limonino lupinico. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo rožičevo moko ter pirino moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen globok pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 30 do 40 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Pecivo je pečeno, ko zobotrebec, ki ga zapičimo vanj, ostane suh.

Nasvet: V maso lahko vmešamo še narezane koščke čokolade.

Za pripravo kakijevih rezin potrebujemo: 4 jajca, 3 večje zrele kakije, 250 g moke, 80 g mletih orehov, 100 g masla, 100 g rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 pest rozin, 100 g narezane temne čokolade.

Kaki olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, stopljeno maslo in vanilin sladkor. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mlete orehe ter moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine in čokoladne koščke. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen podolgovat pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 1 uro. Ohlajeno pecivo vzamemo iz pekača in narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 21. maj 2020 / 10:39

Veliko (ne)ugodnih okoliščin

Okoliščine, ki so za lastnike gozdov neugodne, so za razvoj podlubnikov ugodne: v vetrolomu poškodovano in oslabelo drevje, spomladanska suša, močno cvetenje smreke ...

Objavljeno na isti dan


Jezersko / petek, 7. avgust 2015 / 07:00

Na Jezerskem že sedeminpetdeseti Ovčarski bal

Jezersko – Gostišče ob Planšarskem jezeru, Turistično društvo Jezersko, Kulturno umetniško društvo Jezersko in Društvo rejcev ovac jezersko-solčavske pasme to nedeljo ob Planšarskem jezeru pripravl...

Razvedrilo / petek, 7. avgust 2015 / 16:00

Festival, ki išče sonce

Osmi Schengenfest je navkljub finančni krizi ter ponovno neugodnim vremenskim razmeram v idiličnem ambientu reke Kolpe postregel z nekaj vrhunskimi koncerti.

Kultura / petek, 7. avgust 2015 / 13:00

Stara glasba po rusko

V cerkvi sv. Benedikta v Zgornjih Stranjah bo v soboto, 8. avgusta, v sklopu Festivala Seviqc Brežice koncert ruske skupine za staro glasbo Svetilen.

Kultura / petek, 7. avgust 2015 / 13:00

Kultura, glasba in zgodovina

Festival Radovljica se letos začenja v soboto, 8. avgusta, trajal pa bo do nedelje, 23. avgusta. Z letošnjim dogajanjem bo festival dopolnil triintrideset let.

Šport / petek, 7. avgust 2015 / 12:45

Jutri balinarska turnirja

Kranj – Na balinišču Balinarskega kluba Milje TELA bo jutri, 8. avgusta, potekal že 12. memorialni Andrejev balinarski turnir trojk, ki je namenjen spominu na ustanovnega člana Balinarskega kluba M...