Postrv, pripravljena na različne načine, je lahko predjed ali pa kar glavna jed.

Bil je čas kosila

Moja pot v Bohinj (2)

Restaurant Triglav Bohinj je v pritličju Aparthotela Triglav. Ima veliko pokrito teraso, tako da tudi slabše vreme ne pokvari vzdušja s pogledom na zeleno okolico, jezero in hribe.

Novi najemnik restavracije Damir Salkić sicer živi v Radovljici, njegova soproga prihaja iz Bohinja, deset let je delal na Bledu, potem se je odločil, da gre drugim izzivom naproti. Po kratkem pogovoru z njim dobiš občutek, da je zelo naklonjen povezovanju s sosedi, okolico in vesel, da se z novim investitorjem bohinjskim propadajočim hotelskim zvezdam obetajo boljši časi. Se je pa odločil, da po novem v restavraciji ne bo morskih okusov. Pri ribjih jedeh vidi kot kraljico krožnika seveda bohinjsko postrv, a v prihodnosti bo verjetno našla pot na krožnik še kakšna sladkovodna riba, kot je to na primer smuč. V njegovem stilu je ponudba vin široka, že od prej pa vemo, da ima poseben nos za zanimiva, izjemna domača vina, ki jih na Gorenjskem – lahko rečemo tudi v slovenskih restavracijah – redko zasledimo.

Bil je čas kosila. Pri sosednji mizi so imeli s seboj najstnika, ki je najprej tris postrvi na krožniku pred seboj začudeno gledal, potem pa jed po prigovarjanju staršev pokusil in se odločil, da jo bo označil z dobro. Kot predjed sem si ga sicer privoščila sama, a bi bil lahko popolnoma samostojna jed. V trisu je glavni kuhar kombiniral postrvji bakalar, ikre, postrvji karpačo in dimjeno postrv. Strinjala sem se z najstnikom, a osebno me je bolj navdušil kos srednje pečene, dobro uležane bohinjske govedine z domačo čebulno marmelado, krompirčkom, korenčkovo kremo z bučkami, zelenjavo in omako. Prav omaka pa je bila verjetno ena tistih, ki je celoten krožnik absolutno nadgradila; čeprav sem, ko sem prvič zagrizla v meso, razumela, o čem mi je pred kratkim na intervjuju s tako gorečnostjo pripovedoval gorenjski tekmovalec v zadnjem MasterChefu Slovenija, Bojan Bešter: kaj je torej mislil pod 'okusen, domač kos dobro zorjene govedine'. Pa da jo potem res nekdo zna še dobro pripraviti … Porcija je bila za moškega ravno pravšnja, za žensko rahlo prevelika, zato sem sladico tokrat spustila.

Pa cene? Rahlo turistične, a brez pretiravanj. (Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / petek, 17. maj 2013 / 16:36

Vseslovensko srečanje skupin Šole zdravja

Domžale - Društvo Šola zdravja jutri, 18. maja, organizira na Stadionu v Domžalah vseslovensko srečanje skupin Šole zdravja. Skupinska jutranja vadba 1000 gibov se bo začela ob 9. uri, vod...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / sobota, 13. januar 2018 / 19:38

Kljub slabemu vremenu smučišča odprta

Kranjska Gora – Kljub dolgemu obdobju deževja in visokih temperatur so kranjskogorski žičničarji uspeli obdržati odprta vsa smučišča iz izjemo Preseke. Zadovoljni so tudi z obiskom smučarjev, ki ji...

Zanimivosti / sobota, 13. januar 2018 / 19:37

Zastava svetovnega dneva čebel

Breznica – Pred stavbo Občine Žirovnica na Breznici so konec decembra izobesili zastavo svetovnega dneva čebel. S tem so izkazali ponos in veselje ob razglasitvi svetovnega dneva čebel, ki ga bo ve...

Zanimivosti / sobota, 13. januar 2018 / 19:37

Kranj v Kranjskih jaslicah

Kranjski jasličarji že nad deset let postavljajo jaslice v kranjski župnijski cerkvi svetega Kancijana.

Razvedrilo / sobota, 13. januar 2018 / 19:36

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Razvedrilo / sobota, 13. januar 2018 / 19:35

Klemen Bunderla bo iskal novo zvezdo

Na Planet TV bomo spomladi prisluhnili novim glasbenim talentom, med katerimi pa bo le eden postal 'nova zvezda Slovenije'. Prijave so že odprte, šov, ki bo Sloveniji predstavil novo pevsko zvezdo,...