Jejmo zelenjavo

Slovenci v splošnem pojemo precej manj zelenjave od priporočenih 400 g na dan. Za nekoga se zdi ta številka nedosegljiva, vendar če zelenjavo vključimo v vsak obrok, se lahko hitro približamo tej vrednosti.

Za pripravo cvetačne juhe s korenjem potrebujemo: pol cvetače, 2 korenčka, 1 večji krompir, 1 čebulo, 1 žličko majarona, 3 liste lovorja, 2 žlički soli, 1 liter vode, 1 košček masla.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo, krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke, cvetačo razdelimo na cvetke, korenje pa na kolesa. V posodi raztopimo maslo in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo korenje, krompir in cvetačo ter vse skupaj še nekoliko prepražimo. Potresemo z majaronom, soljo, dodamo lovorjev list in zalijemo z vodo. Zavremo in v pokriti posodi kuhamo 20 minut. Po potrebi dosolimo in postrežemo.

Nasvet: Tekočine dodamo toliko, da je vsa zelenjava pokrita. Če imamo na voljo, vodo zamenjamo z jušno osnovo. V tem primeru solimo manj.

Za pripravo polnozrnatih rezancev z bučo in piščancem potrebujemo: 400 g polnozrnatih rezancev, 1 manjšo hokaido bučo, 0,5 kg piščančjega fileja, 1 dl vode ali jušne osnove, pol žličke mletega česna, pol žličke sladke paprike, 1 ščepec čilija, sol, 2 žlici olivnega olja.

Bučo olupimo, jo očistimo semen ter jo narežemo na približno 1,5 cm velike kocke. V posodi segrejemo 1 žlico olja ter na njem popečemo bučne kocke. Posolimo in zalijemo s približno 1 dl vode ali jušne osnove. Pokrijemo in dušimo 10 minut oz. dokler se bučno meso ne zmehča. Potresemo s česnom, papriko in čilijem, dobro premešamo ter kuhamo še 5 minut. Piščančji file narežemo na zrezke in ga na rahlo posolimo. V ponvi segrejemo preostalo žlico olja ter na njem z obeh strani popečemo pripravljeno piščančje meso. Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca, jih odcedimo ter serviramo na krožnike. Čez rezance nadevamo bučno omako in na to položimo rezine pečenega piščanca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 13. maj 2011 / 07:00

Največ za pomoč mladim

Kranj - Od 8. do 15. maja je Teden Rdečega križa Slovenije. V tem tednu organizacija zbira denar s prodajo doplačilnih znamk in vozovnic. Lani so zbrali okoli 277 tisoč evrov. De...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 24. januar 2012 / 07:00

Drsa na tango

Sedemnajstletna umetnostna drsalka Patricia Gleščič bo prvič nastopila na velikem članskem tekmovanju: evropskem prvenstvu.

Zanimivosti / torek, 24. januar 2012 / 07:00

Podelitev priznanj najboljšim alpinistom

Domžale - Planinska zveza Slovenije danes, 24. februarja, pripravlja alpinistično plezalni večer s slovesno razglasitvijo in podelitvijo priznanj najboljšim alpinistom in športni...

Gospodarstvo / torek, 24. januar 2012 / 07:00

Do izpisa stanja po elektronski poti

Kranj - Centralna klirinško depotna družba (KDD) je še nadgradila sodobne poti elektronskega poslovanja. Posamezniki, ki so imetniki vrednostnih papirjev, lahko kadarkoli letos p...

Kamnik / torek, 24. januar 2012 / 07:00

V Snoviku nove vrste zdravljenja

Kamnik - Zgodba o Termah Snovik in blagodejni termalni vodi na tem območju Tuhinjske doline sicer sega že nekaj desetletij nazaj, a terme, kakršne poznamo danes, so v Snoviku odp...

Zanimivosti / torek, 24. januar 2012 / 07:00

Ponovno fletno med upokojenci

Upokojenci iz DU Cerklje, Komenda in Bukovica-Šinkov Turn so pripravili tradicionalno prireditev Skupaj se imamo fletno.