Na paradižniku pečeni mesni polpeti

Ob besedi mesne kroglice se marsikomu posvetijo oči. In njim podobna jed so mesni polpeti, ki jih lahko pripravimo na nekoliko drugačen način. Namesto da jih spečemo v ponvi (ali celo ocvremo), jih pripravimo v kombinaciji s paradižnikom in na koncu za piko na i dodamo še rezino sira ali žlico kisle smetane.

Za pripravo v paradižniku pečenih mesnih polpetov potrebujemo: za polpete: 0,5 kg mletega mesa, 200 g starejšega kruha, 1 dl mleka, 1 jajce, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olja, sol in poper; za paradižnikovo omako: 0,5 kg paradižnikov, 1 žličko rožmarina, 3 žlice olivnega olja, ščepec soli; dodatno: sir ali kislo smetano.

Najprej pripravimo polpete: Kruh narežemo na manjše kocke ter ga zalijemo z mlekom. Čebulo in česen na drobno sesekljamo ter ju prepražimo na žlici olja. V skledi zmešamo mleto meso, ščepec soli in popra, nasekljan peteršilj, jajce, prepraženo čebulo in česen ter namočen kruh. Vse skupaj dobro pregnetemo in iz dobljene mase oblikujemo polpete.

Za pripravo paradižnikove omake narežemo paradižnik na kocke ter jih razporedimo po pekaču. Potresemo z rožmarinom, posolimo in prelijemo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 5 minut. Nato na paradižnike razporedimo polpete in postavimo nazaj v pečico za 15 minut. Po tem času polpete obrnemo in pečemo še 15 minut. Pekač vzamemo iz pečice in po paradižnikovi omaki razporedimo rezine sira ali kisle smetane. Počakamo 5 minut, da se sokovi umirijo in nato postrežemo.

Nasvet: Če pride masa za polpete preveč lepljiva, dodajmo nekaj krušnih drobtin. Kot sir se tej jedi najbolj prileže mocarela. Polpete postrežemo k izbrani prilogi, kot so na primer pire krompir, široki rezanci, polenta, ali pa le velika skleda solate.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 19. maj 2016 / 12:31

Preskrba s hrano – osebna

Ponoči nihče ni spal v pižami, ampak smo bili še bolj oblečeni kot čez dan in zaviti v vojaške »celtne« (šotorska krila) in »koce« (odeje). Noči so v gorah vedno le hladne. Pod seboj sem č...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 7. maj 2015 / 19:18

Elvis je vstopil v hišo

V dvorani kulturnega doma Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici so v soboto obudili nora šestdeseta, saj je oživel kralj rokenrola Elvis Presley s skupino Sam’s fever.

Rekreacija / četrtek, 7. maj 2015 / 19:02

Vztrajal sedemdeset kilometrov

Dobrodelnega mednarodnega teka na krilih življenja ali Wings for Life World Run, ki je v nedeljo potekal na 35 lokacijah po vsem svetu, se je udeležilo tudi 2500 tekačev pri nas.

Kronika / četrtek, 7. maj 2015 / 19:01

Kranjčani urili turške reševalce

Sedem kranjskih poklicnih gasilcev se je pred kratkim vrnilo iz turške Antalije, kjer je potekalo zaključno usposabljanje tamkajšnjih reševalcev v okviru evropskega programa Leonardo da Vinci.

Šport / četrtek, 7. maj 2015 / 18:58

Gorenjca na italijanski pentlji

Na letošnjem Giru d'Italia bosta nastopila dva slovenska kolesarja, Gorenjca Luka Mezgec (Giant-Alpecin) in Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice). Oba bosta kapetana v svojih ekipah.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 7. maj 2015 / 18:52

Pohodnike je pričakala tudi medvedka Štefka

Letošnjemu pohodu skozi Zalo, ki ga je peto leto pripravilo Turistično društvo (TD) Žirovski Vrh, se je kljub kislemu vremenu pridružilo več kot tristo pohodnikov.