Predstavnika Vaških žlikrofov Žan Tončič in Matej Kolar v družbi Tilna Božiča / Foto: Tina Dokl

Čokoladni žlikrofi so najnovejši hit

Idrijski žlikrofi, jed iz testa in krompirjevega nadeva, izhajajo iz časov, ko še ni bilo gospodinjskih aparatov in so se recepti prenašali iz roda v rod. Nekoč so dajali moč idrijskim knapom, danes pa so gurmanska specialiteta, zaščitena in vpisana v register Evropske komisije.

Na devetem kulinaričnem festivalu Praznik idrijskih žlikrofov, ki ga je letos drugič organiziral Mladinski center Idrija v domači Idriji, so se predstavili vsi certificirani proizvajalci in lokalni gostinci, ki sledijo zaščitenemu tradicionalnemu receptu žlikrofov. Soorganizator Tilen Božič pojasni, da žlikrofe v njihovem kraju kuhajo že dvesto let. »Do žlikrofov imamo poseben odnos, nekoč so se jedli le ob posebnih priložnostih, danes pa veljajo za zelo posebno gurmansko doživetje, predvsem zato, ker dopuščajo možnost sodobne interpretacije predjedi, glavne jedi in tudi sladice v kombinaciji z različnimi omakami in prilogami.«

Letošnji praznik so zaznamovali prav posebni žli­krofi – čokoladni žlikrofi iz Gostišča Barbara. Idejni oče čokoladnih žlikrofov je direktor podjetja Pet zvezdic Matjaž Jelovčan, ki pojasni, da so narejeni po postopku in tehnologiji tradicionalnega idrijskega žlikrofa. »Tokrat se s čokoladnimi žlikrofi na prazniku predstavljamo prvič in odziv je odličen. Domačini so ga pograbili kot zanimivo izpeljanko, postavili so ga na svoj zemljevid in prepričan sem, da smo se z njimi zapisali v zgodovino Idrije.« Matjaž pove, da so čokoladni žlikrofi trenutno na voljo le v njihovem Gostišču Barbara, kjer jih postrežejo kot sladico, h kateri sodi tudi sladka omaka. »Žlikrof iz črne čokolade je polnjen s suhimi rozinami in sivko, oblijemo ga z omako iz gozdnih sadežev, žlikrof iz bele čokolade pa je polnjen z jagodami, pripadajoča omaka pa je iz žajblja.« V Gostišču Barbara bodo kmalu na voljo tudi darilne škatlice s čokoladnimi žlikrofi, ki jih bo krasila uporabna čipka.

Poleg čokoladnih žlikrofov pa v Gostišču Barbara ponujajo tudi tradicionalne idrijske žlikrofe z bakalco in Barbarino omako, ki je tudi sveža novost. Njeno pripravo razloži vodja gostišča Dejan Lidjan. »Ker se približuje jesen, smo naredili novo, jesensko obarvano omako. Temelji na kostanju, ki mu dodamo smetano, da dobimo lep kremast okus, čezenj posujemo popečeno slanino z medom in svež žajbelj.«

Na Prazniku idrijskih žlikrofov so se v okviru Alpskega otoka, ki ga podpirata Ministrstvo za okolje in prostor ter Alpska konvencija, predstavili tudi gostinci iz Beljaka, Črne na Koroškem in Bovca, ki so pripravljali žlikrofom sorodne jedi, za spektakel dneva pa je poskrbela zmagovalka lanskega domačega MasterChefa Sara Rutar, ki se je kulinarične specialitete Idrije lotila na svojstven in moderen način.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 3. maj 2008 / 07:00

Prvak v rekreacijski hokejski ligi Kliček - Calcio

Konec marca se je zaključila rekreacijska hokejska liga – Jesenice 2008, ki je potekala od januarja. Prvaki so postali igralci ekipe Kliček – Calcio, ki so v finalni tekmi premagali ekipo ŠD Pega...

Objavljeno na isti dan


Bled / nedelja, 20. december 2009 / 07:00

Več pristojnosti upravi parka

Po oceni direktorja javnega zavoda Triglavski narodni park Martina Šolarja bi za izvajanje nalog, ki jih prinaša novi zakon, potrebovali vsaj deset novih zaposlitev.

Gospodarstvo / nedelja, 20. december 2009 / 07:00

Donosnost mlekomata se začne pri 65 litrih

Na Gorenjskem je že prek dvajset mlečnih avtomatov (mlekomatov) za prodajo svežega surovega mleka. Zanimiva je izkušnja kmeta Jožeta Muleja s Sela pri Bledu, ki jih je postavil med prvimi, a je tri že...

Gospodarstvo / nedelja, 20. december 2009 / 07:00

Potrjena reorganizacija Elana

Begunje - V ponedeljek je bila v Begunjah skupščina družbe Skupina Elan, na kateri so sprejeli konsolidirano in revidirano poslovno poročilo za leto 2008 in potrdili predlog reor...

Zanimivosti / nedelja, 20. december 2009 / 07:00

Anketa: Zahteve delavcev upravičene

Ministrstvo za delo je pred meseci izračunalo, da posameznik za preživetje potrebuje 562 evrov na mesec. Veliko delavcev (in upokojencev) danes dobi manj, ali je zahteva po povišanju na 600 evrov neto...

Zanimivosti / nedelja, 20. december 2009 / 07:00

Najstarejša Jeseničanka ima sto let

Jesenice - V sredo je stoti rojstni dan praznovala Kristina Tarman z Jesenic. »Kar za dobro je treba vzeti vse, kar ti prinese življenje,« je o tem, kakšen je njen »recept...