Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem so odlično brezmesno kosilo, katerega okus zaokroži kremna bučkina omaka.

Za pripravo čičerikinih polpetov potrebujemo: 250 g suhe čičerike, 1 jajce, pol rdeče čebule, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, pol žličke kumine, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko soli, 50 g krušnih drobtin, 2 žlici olivnega olja za peko.

Čičeriko za nekaj ur ali čez noč namočimo v vodi. Pred kuhanjem zamenjamo vodo in jo skuhamo do mehkega. Kuhano čičeriko odcedimo in jo nekoliko osušimo. V mešalnik stresemo odcejeno čičeriko, nasekljano čebulo, česen, nasekljan peteršilj, kumino, limonin sok, olivno olje in sol. Vse skupaj zmeljemo v gladko maso. Dodamo jajce in še enkrat dobro premešamo. Če je masa lepljiva, dodamo nekaj drobtin in oblikujemo polpete. Polpete povaljamo v drobtinah in jih nato za nekaj minut postavimo v hladilnik. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem z obeh strani popečemo polpete.

Nasvet: Polpeti so okusni tudi hladni. Lahko jih uporabimo tudi v burgerju namesto pleskavice.

Za pripravo bučkine omake potrebujemo: 1 bučko, 3 stoka česna, 1 žlico nasekljanega peteršilja, ščepec soli, 1 košček masla, pol dl mleka.

Česen nasekljamo, bučko narežemo na kocke. V kozici raztopimo maslo, dodamo česen in nato bučko ter vse skupaj na hitro prepražimo. Posolimo, prelijemo z mlekom in kuhamo 5 do 10 minut oz. toliko, da se bučka zmehča. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Omako postrežemo k čičerikinim polpetom.

Za pripravo poletnega krompirja potrebujemo: mlad krompir, češnjev paradižnik, šopek rožmarina, žličko soli, 3 žlice olivnega olja.

Pečico segrejemo na 190 °C. Krompir dobro očistimo, operemo in osušimo ter ga narežemo na krhlje. Pekač premažemo z žlico olja, nanj razporedimo krompir in pokapljamo s preostalim oljem. Pečemo v ogreti pečici 30 minut. Krompir vzamemo iz pečice, ga potresemo z rožmarinom, posolimo ter nanj razporedimo polovice češnjevega paradižnika. Pečemo še 15 minut in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 15. maj 2020 / 10:10

Epidemija preklicana, nekateri ukrepi še v veljavi

Vlada je na sinočnji dopisni seji z odlokom preklicala epidemijo covida-19, ki je bila razglašena 12. marca. Nekateri omejevalni ukrepi sicer še ostajajo v veljavi, večina ukrepov iz prvih dveh protik...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 1. maj 2011 / 07:00

Prebarvali so ograjo in razlike

Dijaki kamniškega Ciriusa so skupaj z dijaki srednje šole za oblikovanje in fotografijo pripravili akcijo Prebarvajmo razlike, v kateri so na barvit način polepšali okolico svoje šole.

Naklo / nedelja, 1. maj 2011 / 07:00

Moč borcev potrebujemo tudi danes

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je ob dnevu upora proti okupatorju izpostavila pomen združenosti naroda, poguma za spremembe in pravice do dela in dostojnega plačila.

Kronika / nedelja, 1. maj 2011 / 07:00

Pila in potem vozila

Radovljica, Tržič - Policisti so na praznik upora na gorenjskih cestah za volanom zasačili dva preveč vinjena voznika, ki sta morala prespati v policijskih prostorih za pridržanj...

Gospodarstvo / nedelja, 1. maj 2011 / 07:00

Setev koruze se je začela

Letos na Gorenjskem zgodnejša setev koruze kot prejšnja leta, posejali jo bodo na okrog 3600 hektarjih.

GG Plus / nedelja, 1. maj 2011 / 07:00

Kronika tedna

Voduškova želela odvzem krvi Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je nadaljevalo sojenje nekdanji veleposlanici v BiH Nataši Vodušek, ki naj bi oktobra 2008 v vinjenem...