Štruklji z drobnjakom in skuto

Prvi letošnji drobnjak smo že porezali in iz njega lahko pripravimo drobnjakove štruklje. Uživamo jih lahko kot prilogo k mesnim jedem ali pa jih potresemo s sladkorjem in jih imamo za sladek del obroka.

Za pripravo štrukljev z drobnjakom in skuto po­trebujemo: za vlečeno testo: 300 g moke, 6 žlic mlačne vode, 1 žlico kisa, 3 žlice olja, 1 jajce, pol žličke soli; za nadev: 6 dl mleka, 60 g pšeničnega zdroba, 2 jajci, 300 g skute, 1 kislo smetano, 1 skodelico narezanega drobnjaka, 1 žličko soli.

Priprava testa: Moko presejemo v skledo ter jo osolimo. V mlačno vodo zlijemo kis ter vse skupaj prilijemo k moki. Dodamo 2 žlici olja in stepeno jajce ter vse skupaj zamesimo v testo. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo na pomokano površino ali v skledo. Premažemo ga z eno žlico olja, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo počivati 30 minut.

Priprava nadeva: Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj vkuhamo pšenični zdrob in pri zmanjšani temperaturi ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se zdrob zgosti. Kuhan mlečni zdrob ohladimo. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. V skuto vmešamo kislo smetano in rumenjake. Primešamo ohlajen mlečni zdrob in nato še narezan drobnjak. Nazadnje na rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.

Spočito testo na pomokani površini še enkrat pregnetemo. Previdno ga razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove pred zavijanjem zapognemo navznoter. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v alufolijo ali v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Odstranimo jim alufolijo, jih narežemo ter postrežemo kot prilogo ali pa kot samostojno jed.

Nasvet: Vlečeno testo prerežemo na polovico in tako napravimo dva povaljka štrukljev. Take štruklje bomo lažje zavili v alufolijo ali kuhinjsko krpo in jih tako lažje skuhali. Če so štruklji debelejši, potrebujejo daljši čas kuhanja. Štruklje lahko skuhamo tudi nad paro. V tem primeru nam jih ni treba zavijati v alufolijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 8. maj 2007 / 07:00

Za četrtino ceneje kot v EU

Cene v Sloveniji so v letih 2005 in 2004 dosegale 75 odstotkov povprečne ravni cen v Evropski uniji.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sobota, 14. marec 2009 / 07:00

Znani so občinski nagrajenci

Kamnik - Občina Kamnik bo ob letošnjem občinskem prazniku konec meseca podelila enajst priznanj zaslužnim občanom. Zlato priznanje bo prejel Aleksander Doplihar, srebrno Matična...

Železniki / sobota, 14. marec 2009 / 07:00

Manj denarja za sanacijo

Za sanacijo vodotokov v Železnikih je letos predvidenega veliko manj denarja, kot so pričakovali. Župan Mihael Prevc se boji, da se bo podobno zgodilo tudi pri sanaciji lokalne infrastrukture, razdeja...

Gospodarstvo / sobota, 14. marec 2009 / 07:00

Nova pogajanja o skrajšanju delovnika v Acroniju

Jesenice - V petek so se v jeseniškem Acroniju začela ponovna pogajanja o skrajšanem delovnem tedniku, saj konec tega meseca poteče trimesečni dogovor o 36-urnem delovnem tednu....

Humor / sobota, 14. marec 2009 / 07:00

Sistemizacija 10:1

Slovenska vlada je sprejela nove ukrepe za blaženje gospodarske krize. Gradbeniki bodo že po 16. marcu uvedli novo sistemizacijo dela po sistemu 10:1.

Slovenija / sobota, 14. marec 2009 / 07:00

Vodimo Alpsko konvencijo

Na X. Alpski konferenci v Evianu je Slovenija v četrtek prevzela od Francije dveletno predsedovanje Alpski konvenciji.