Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 17. maj 2008 / 07:00

Merkur razdeljen na divizije

V Skupini Merkur so uvedli divizijsko organiziranost. Nekateri namigujejo, da je to le predpriprava za prodajo ene od njih.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 12. junij 2019 / 17:35

Gamsom Kondorjev let

Na Godešiču je s tekom in premagovanjem preprek najbolje opravila ekipa Gamsi.

Šport / sreda, 12. junij 2019 / 17:34

Uspehi gorenjskih cestnih kolesarjev

Kranj – Na Veliki nagradi Lugana so se izkazali tudi slovenski cestni kolesarji. Matej Mohorič (Bahrain Merida) je osvojil tretje mesto, potem ko je po 179,2 kilometra v sprintu moral priznati prem...

Šenčur / sreda, 12. junij 2019 / 17:32

Proslavili bodo Krompirjevo

Šenčur – V petek in soboto, 14. in 15. junija, bodo v Šenčurju znova proslavili Krompirjevo. Prireditev, ki so jo oživili lani ob deseti obletnici postavitve spomenika cesarici Mariji Tereziji in k...

Kronika / sreda, 12. junij 2019 / 17:31

Med vzponom na Triglav zdrsnil

V visokogorju so razmere še marsikje zelo zahtevne in nevarne.

Kultura / sreda, 12. junij 2019 / 17:29

Pridem pote, pote pridem

V petek so v Kulturnem domu v Poljanah premierno uprizorili Visoško kroniko. Zgodbo Tavčarjevega romana v dramatizaciji in režiji Andreja Šubica je domača igralska skupina predstavila v poljanskem nar...