V Prešernovem gaju je potekal že tradicionalni Trenutek tišine z dijakoma Gimnazije Kranj in APZ France Prešeren. / Foto: Tina Dokl

Ljubiteljsko na Prešernov dan

V Kranju se vsako leto pesniku Francetu Prešernu na predvečer slovenskega kulturnega praznika poklonijo tudi ljubiteljska kulturna društva ter mladi pesniki, pevci in glasbeniki. Trenutku tišine v Prešernovem gaju k Sledem poeta na Fakulteto za organizacijske vede.

Kranj – Kulturno-umetniško dogajanje v čast pesniku Francetu Prešernu in slovenski kulturi se v Kranju odvija že v dneh pred slovenskim kulturnim praznikom, vrhunec pa seveda sledi 8. februarja, ko se v mestu zvrstijo številni dogodki, od odprtja razstav, pevskih nastopov do pesniških recitalov, vodenih muzejskih razstav … vse skupaj pa povezuje turistično-kulturna prireditev Prešernov smenj, ki mesto odene v 19. stoletje. Kranj se kakopak ponaša z nazivom Prešernovo mesto, pesnik je vendarle tu preživel zadnji dve leti in pol svojega življenja in je na starem kranjskem pokopališču (zdaj Prešernovem gaju) tudi pokopan.

Kranjčani vsakoletni poklon Prešernu z naslovom Trenutek tišine že več kot 35 let namenjajo na predvečer obletnice pesnikove smrti ob njegovem grobu. Trideset let je vsako leto nagovor pripravil zdaj že pokojni profesor France Drolc, po katerem tradicijo že sedmo leto nadaljujejo dijaki Gimnazije Kranj pod vodstvom profesorice slovenščine Tine Lušina Basaj. »Par, ki nastopi v Prešernovem gaju, vsako leto izberem med dijaki, ki jih učim ali pa pri meni sodelujejo pri drugih dejavnostih, kot so literarno-novinarski krožek, nastopanje, objave, sodelovanje z Radiem Kranj, Cankarjevo tekmovanje. Vedno jim povem, kaj pričakujem od nagovora, kaj naj bi vseboval, pokažem jim stare primere, potem pa besedilo napišejo sami,« je povedala Lušina Basajeva. Ob pridušeni svetlobi sveč in oglašanju zvonov župne cerkve sta pred zbrano publiko pesnika s spominom nanj in njegovimi verzi nagovarjala tretješolca Ana Roblek in Jan Krajnik. Prav tako po tradiciji je v gaju zapel tudi APZ France Prešeren, tokrat čudovito Pod oknom, nato Jenkovo V snegu in za zaključek zopet Prešernovo Soldaško.

Če je pred Prešernovo hišo tudi letos zapel MePZ Peter Lipar DU Kranj, pa se je slovesnost iz Gaja nadaljevala na Fakulteti za organizacijske vede, kjer so v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev pripravili slavnostno akademijo ob kulturnem prazniku z naslovom Sledi poeta. Poleg gimnazijcev sta nastopila še dijaka Gimnazije Franceta Prešerna tenorist Tilen Lotrič in s poezijo Jernej Veličkovič, z glasbo pa še učenci Glasbene šole Kranj ter pevska skupina Dečve iz FS Sava. V nagovoru je predsednica Zveze kulturnih društev Mija Aleš med drugim poudarila pomen ljubiteljskih kulturnih društev: »O poslanstvu naše dejavnosti v kulturnih društvih sem prepričana, da si ljudje pod nobenim pogojem ne bodo pustili vzeti lepe besede, pesmi, plesa, likovne podobe, lepega običaja itd., čeprav prihajajo grožnje z različnih strani. Brezbrižnost in zanikrnost države (in lokalne skupnosti) je obupna zadeva, a še nevarnejše je potrošništvo, ki našo duhovno tvarino spreminja v blago in ustvarjalnost nadomešča z nakupovanjem nepotrebnosti.« V Sloveniji v pet tisoč kulturnih društvih deluje 107 tisoč odraslih kulturnih ustvarjalcev, kar je v vseh pogledih visoka številka. »Če bi zamrla vsa ta neugnana in pisana ljudska kultura, ki jo soustvarjajo vse te članice in člani kulturnih društev, bi se od nekod spet zaslišale Prešernove poslednje besede: ''Vzdignite me, zadušiti me hoče!'',« je poudarila Aleševa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 25. maj 2009 / 07:00

Podobe panjskih končnic skozi otroške oči

Radovljica – Učenci OŠ Antona Janše so skupaj z vrstniki iz drugih gorenjskih osnovnih šol s prilagojenim programom prejšnji petek dopoldne spet, tokrat že deseto leto zapored, s...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 15. februar 2018 / 22:37

»Vprašajte se, katera so vaša močna področja ...«

Nekdanji dijak Gimnazije Jesenice dr. Andrej Skumavc, ki danes dela kot razvojni inženir v SIJ Acroni Jesenice, je devetošolcem o pravilni izbiri srednje šole dejal: »Vprašajte najprej sebe, katera so...

Kranj / četrtek, 15. februar 2018 / 22:33

Previsoke vrednosti ponudb

Kranjska občina je za nadaljevanje projekta Gorki, v katerem načrtuje gradnjo komunalnega omrežja Britof - Predoslje in Mlaka, dobila šest ponudb, a so predrage, zato bo objavila nov razpis.

Rekreacija / četrtek, 15. februar 2018 / 22:29

Skrbijo za tekaške smučine

Tek na smučeh je te dni dobrodošla rekreacija, da so proge pripravljene tudi v dolini, pa marsikje poskrbijo člani Športnega društva Dražgoše.

Medvode / četrtek, 15. februar 2018 / 22:25

Stavka, ki je iztirila rdeči režim

To je naslov knjige Slavka Kmetiča in Gašperja Blažiča, ki sta jo predstavila v Medvodah.

Šport / četrtek, 15. februar 2018 / 22:00

Srebrna medalja za Jakova Faka

Sedmi dan olimpijskih iger v Pjongčangu smo se tudi Slovenci razveselili prvega odličja, saj je biatlonec Jakov Fak osvojil srebrno medaljo.