Pita s kutinami

Kutina, eden zadnjih jesenskih sadežev, na katerega zadnje čase kar malo pozabljamo. Zaradi visoke vsebnosti pektina se uporablja predvsem za kuhanje marmelad, prav tako pa je odlična za pripravo pite, saj ima prav poseben vonj in okus, ki se mu ni moč upreti.

Za pripravo pite s kutinami potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 50 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, lupinica ene bio limone, 2 žlici kisle smetane, ščepec soli; za nadev: 200 g kutin, 150 g sesekljanih orehov ali lešnikov, 2 žlici sadne marmelade, sok pol limone, 1 dl soka iz kompota ali jabolčnega soka, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta, 4 klinčke; za preliv: 2 jajci, 3 žlice sladkorja, 150 g skute, 100 g čvrstega ali kremnega jogurta.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo sladkor, vanilin sladkor, sol, lupinico ene bio limone. Na sredino damo kislo smetano in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo in ga položimo v hladilnik za 30 minut.

Priprava nadeva: Kutine olupimo ter jih narežemo na manjše kocke. Damo jih v kozico, zalijemo z jabolčnim in limoninim sokom ter potresemo s sladkorjem, klinčki in cimetom. Premešamo in kuhamo približno deset minut. Odstranimo klinčke in odlijemo morebitni odvečni sok.

Priprava nadeva: Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo trd sneg. Skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor in rumenjaka. Nazadnje vmešamo še sneg iz stepenih beljakov.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo približno na centimeter debelo in z njim obložimo dno in robove pekača za pito. Dno testa premažemo z marelično marmelado in posujemo s sesekljanimi orehi. Pečemo 10 do 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Čez pečeno testo razporedimo nadev iz kutin ter prelijemo s prelivom. Pito pečemo še 30 minut na 180 °C. Pečeno pito ohladimo in jo po želji potresemo z mletim sladkorjem.

Nasvet: Za testo priporočam uporabo ostre moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 25. april 2017 / 13:26

Zmaga je bila pika na i

Ognjeni muzikanti, ki prihajajo iz okolice Kamnika in Celja, so ta čas eden najbolj vročih narodno-zabavnih ansamblov pri nas. Februarja so izpeljali odmevni koncert v Komendi, ki so ga pospremili z i...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 13. maj 2022 / 23:31

Osvežitev

Veliki traven nam je končno, kot se tudi spodobi za ta mesec, prinesel nekaj zelo toplih dni, primernih za zunanja opravila ter seveda za sprostitev, rekreacijo ter sprehode v naravi. Tu pa so že l...

Škofja Loka / petek, 13. maj 2022 / 06:36

Jutri znova Loški umetniški festival

Škofja Loka – Na Cankarjevem trgu v središču Škofje Loke bo jutri, v soboto, znova potekal Loški umetniški festival (LUFt). Unikatna tržnica se bo začela ob 9. uri in bo trajala do 18. ure, vmes pa...

Šport / petek, 13. maj 2022 / 14:37

Loški rokometaši na finale pokala

Škofja Loka – Ta konec tedna bo v Slovenj Gradcu potekal finalni turnir pokala Slovenije za moške. V jutrišnjem polfinalu se bosta ob 17. uri srečali ekipi Dobova in Urbanscape Loka, ob 20. uri pa...

Preddvor / petek, 13. maj 2022 / 14:36

Dan odprtih vrat preddvorske folklore

Preddvor – Ob 70-letnici preddvorske folklore bo od maja pa do konca leta potekalo kar nekaj aktivnosti. Začnejo že jutri, 14. maja, ko v kulturnem domu med 14. in 17. uro pripravljajo dan odprtih...

Šport / petek, 13. maj 2022 / 14:35

V prvi in drugi nogometni ligi predzadnji krog

Kranj – V Prvi ligi Telemach so na sporedu tekme predzadnjega kroga. V nedeljo se bo ob 15. uri začela tekma v Domžalah, kjer se bosta pomerila Domžale in Celje. V ponedeljek bodo na Bonifiki tekmo...