Letos je pozeba močno prizadela sadjarje, zato bodo marsikje jabolka nadomestile druge vrste slovenskega sadja.

V petek dan slovenske hrane

Ob dnevu slovenske hrane bodo v vrtcih, šolah in v drugih ustanovah po Sloveniji pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko, jabolka oziroma drugo sadje.

Lani je tradicionalni slovenski zajtrk jedlo več kot 264 tisoč otrok.

Kranj – Vlada je pred petimi leti tretji petek v novembru razglasila za dan slovenske hrane, s katerim spodbuja uživanje kakovostne hrane iz lokalnega okolja in zdrav način življenja. Letošnji dan slovenske hrane bo ta petek, 17. novembra, ko bodo v vrtcih, šolah in tudi v nekaterih drugih ustanovah pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo vključeval kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Ker je letos pozeba bistveno zmanjšala pridelek jabolk, bodo marsikje jabolka nadomestili z drugo vrsto slovenskega sadja – s kakijem, kivijem, orehi, lešniki, lahko tudi s suhim sadjem. V nekaterih šolah in vrtcih bodo na ta dan pripravili naravoslovni dan, ponekod se bodo šolarjem pridružili tudi čebelarji, ki so sicer že nekaj let pred razglasitvijo dneva slovenske hrane pripravljali v šolah in vrtcih tradicionalni slovenski zajtrk. V petek, na dan slovenske hrane, bodo po številnih šolah in vrtcih ob isti uri zapeli Slakovo pesem Čebelar.

Obeleževanje dneva slovenske hrane ter izvedba zajtrka dobiva vsako leto nove »podpornike«, letos se je štirim ministrstvom – za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za zdravje, za kulturo ter za izobraževanje, šolstvo in šport – pridružilo še ministrstvo za okolje in prostor, poleg njih pa so partnerji v projektu še čebelarska zveza, zavod za šolstvo, kmetijsko-gozdarska zbornica, zadružna zveza, obrtno-podjetniška zbornica, zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, zveza sadjarskih društev ter nacionalni inštitut za javno zdravje. Kmetijsko ministrstvo je tudi pozvalo vrtce, šole in druge vzgojno-izobraževalne zavode k izpolnitvi ankete, s katero želi zvedeti, kako obeležujejo dan slovenske hrane. Na podlagi odgovorov bo pripravilo spletni katalog dobrih praks.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 15. maj 2021 / 07:57

Teleodvisnost

V času pandemije se je pokazalo, kako zelo smo odvisni od informacijsko-komunikacijske tehnologije. Pomagala nam je premagovati krizo, hkrati pa je očitno, da smo z vsemi temi napravami že močno zasvo...

Objavljeno na isti dan


Bled / ponedeljek, 1. april 2019 / 21:27

Med najbolj zaželenimi gosti

V Turizmu Bled so minuli četrtek pripravili 1. Kongresni forum Bled, namen katerega je bil osvetliti vlogo in pomen kongresnega turizma pri razvoju turističnih destinacij.

GG Plus / ponedeljek, 1. april 2019 / 21:26

Občutja vdihnila v Rojstvo metulja

Fanika Križaj je pevka, motivacijska govornica in besedna ustvarjalka, ki ljubi življenje in z vso strastjo sledi svoji viziji. Ravno je izšla njena druga knjiga Rojstvo metulja, v kateri bralcu prek...

Kronika / ponedeljek, 1. april 2019 / 21:24

Zaslišati morajo še (že) obsojenega

Dokazni postopek na sojenju zakoncema Francu in Glorii Kleindienst zaradi nasilne smrti brezdomca Matevža Potočnika Muzge lani na Jesenicah je pri koncu; sodišče mora zaslišati le še soobtoženca, zdaj...

Mengeš / ponedeljek, 1. april 2019 / 21:24

Zaživel objekt v središču Mengša

V Mengšu so pred časom začeli prodajo osemdesetih stanovanj v poslovno-stanovanjskem objektu na Glavnem trgu.

GG Plus / ponedeljek, 1. april 2019 / 21:23

Živimo v svetu zlagane glasbe

Simon Golobič, lastnik najštevilnejše zbirke slovenske narodno-zabavne glasbe, si prizadeva za ustanovitev interaktivnega glasbenega centra v Mengšu. Je strokovni glasbeni sodelavec na radiu in televi...