Vodja hotela Damir Salkič je za uvod postregel s penečo tepko. / Foto: Tina Dokl

Tepke v kulinariki

V Hotelu Triglav Bled so v nedeljo pripravili Dan tepk, na katerem je njihova kuharska ekipa prikazala, kako je mogoče vključiti tepke v jedi in jih uporabljati pri kuhi. Mengšani pa so konec tedna uživali v Kuh'ni v Mengšu.

V Hotelu Triglav Bled so šesto leto po vrsti en dan v letu posvetili hruškam moštaricam oziroma tepkam. »V hotelu si dolgoročno prizadevamo dvigovati kulturo prehranjevanja, pri čemer smo se navezali tudi na jedi in sestavine prednikov, ki pa jih pripravimo na moderen način oziroma jim dodamo sodoben pridih,« je razložila vodja marketinga Sonja Primožič. Pri raziskovanju sestavin, ki so jih uporabljali predniki, so naleteli tudi na hruško tepko, ki je v prehrani že skoraj pozabljena, včasih pa skorajda ni bilo kmetije, ki pred hišo ne bi imela tepke. Njihovo načrtno zasaditev naj bi po celotni Avstro-Ogrski zaukazala cesarica Marija Terezija, da bi preprečila lakoto. Posušene so namreč zelo obstojne in so v primeru, da so jih pravilno shranili, zdržale tudi več let. Kdor ni ubogal, naj bi bil tepen, in tako naj bi se hruške prijelo ime tepka. »Iz tepk so izdelovali celo moko, ki so jo imenovali prga, iz katere so pekli kruh,« je pojasnila Primožičeva. Tepke so najboljše, ko same padejo z drevesa, saj takrat medijo in postanejo sladke, sicer je njihov okus precej trpek.

V okviru Dneva tepk so v hotelu Triglav prikazali tudi pripravo jedi, ki so vključevale tepke. Vodja hotela Damir Salkič je poskrbel za uvod s penino v kombinaciji s tepkinim kompotom, ki jo je začinil še z meto. »Poleti to pijačo rad postrežem z ledom, saj se potem še lepše peni.« Kuhar Aljaž Toplak je prevzel pripravo glavne jedi, to je rižote s tepko in filejem postrvi; za sladico pa je pripravil tepke v čokoladi, s čimer po njegovem ne moreš zgrešiti. Ob tem je razkril še uporaben nasvet, s katerim bo sadje v čokoladi, tudi tepke, še okusnejše. »Marmorno ploščo dajte za kratek čas v zamrzovalnik. Na mrzli površini se bo čokolada takoj strdila, sredica pa bo ostala mehka.«

V kulinaričnih dobrotah pa so to soboto uživali tudi v Mengšu, kjer so organizirali prvi kulinarični dogodek na prostem, Kuh'no v Mengšu. Obiskovalci so lahko preizkusili vse od tradicionalnih jedi pa do nepogrešljivih burgerjev, arabske kulinarike in slaščic. Ob lepem vremenu in glasbeni popestritvi z Mengeško godbo, harmonikarji in orgličarji na čelu so pričarali pester kulinarični dan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 20. maj 2014 / 13:47

Še enkrat o dnevu upora in OF

Odgovor na prispevek Dan upora in Osvobodilna fronta slovenskega naroda dr. Ivana Kristana v Pismih bralcev v Gorenjskem glasu 25. aprila 2014.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 20. avgust 2018 / 21:00

Velika zmaga Mohoriča

Matej Mohorič je skupni zmagovalec enotedenske dirke po Beneluksu.

Železniki / ponedeljek, 20. avgust 2018 / 20:59

Obnavljajo cesto proti Potoku

Železniki – Občina Železniki obvešča, da so na lokalni cesti Tajnetova žaga–Potok zaradi rekonstrukcije potrebne popolne zapore, ki bodo trajale še do 9. oktobra, in sicer od ponedeljka do vključno...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. avgust 2018 / 20:42

Kar je domače, je najboljše

Kranj – »Trgovinica se sramežljivo skriva za ograjo ... Lastnik boža svoje izdelke domačega izvora, ki se niso rodili na ladji ali guncali na tovornjaku! Gleda k vratom in čaka na kupce ...« Takole...

Kronika / ponedeljek, 20. avgust 2018 / 20:22

Trčila kombinirano vozilo in motorist

Podkoren – V nedeljo zvečer sta pod Korenskim sedlom trčila kombinirano vozilo in motorist. Okoliščine kažejo na krivdo voznika kombija za nesrečo in izsiljevanje prednosti. Motorist je utrpel hude...

Razvedrilo / ponedeljek, 20. avgust 2018 / 20:02

Sarina omaka in Mojčini žlikrofi

V soboto, 25. avgusta, bo Trg sv. Ahacija v Idriji med 11. in 22. uro gostil tradicionalni Praznik idrijskih žlikrofov. Organizatorji festivala želijo žlikrofe približati obiskovalcem in jih predstavi...