Gobova juha in obložene marele

Po vseh objavljenih slikah na družbenih omrežjih se zdi, da zadnje dni vlada prava gobja evforija, in tudi v gozdu srečavam ljudi, ki jih drugače ne bi. Prav je tako. Sedaj je čas gob, sedaj rastejo in sedaj je čas, da se jih najemo in ne kupujemo raznih približkov domačim gobam. Zakaj se ne bi pogreli z domačo gobovo juho ali pripravili marel (dežnikaric) še na kakšen drug način, in ne na ocvrti.

Za pripravo gobove juhe potrebujemo: 0,5 kg jurčkov ali drugih gob, 3 srednje velike krompirja, 1 čebulo, 4 stroke česna, 2 lovorjeva lista, pol žličke kumine, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 1 žlico olja, 1 liter vode.

Gobe očistimo in jih narežemo na manjše kocke. Krompir olupimo in ga prav tako narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo, nasekljamo ter prepražimo na žlici olja. Dodamo pripravljene gobe in krompir. Vse skupaj na hitro prepražimo in zalijemo z enim litrom vode. Dodamo lovorjev list in kumino. Kuhamo, dokler krompir ne postane mehak. V juho vmešamo nasekljan peteršilj. Po okusu posolimo in popramo ter kuhamo še 5 minut.

Nasvet: K juhi lahko postrežemo žlico kisle smetane ali pa ji prilijemo malo smetane za kuhanje.

Za pripravo obloženih marel potrebujemo: 2 večji mareli, 100 g sira, 50 g suhe salame, 1 paradižnik, 1 ščepec popra, 2 žlici olivnega olja.

Paradižnik narežemo na tanjša kolesa. Marele operemo, osušimo ter jih narežemo na večje trikotnike in začinimo s poprom. V ponvi segrejemo olje in nanj položimo pripravljene marele. Marele pečemo na eni strani pet minut oz. dokler ne izpari voda in se marele spodaj nekoliko ne zapečejo. Marele obrnemo in jih popečemo še na drugi strani. Obložimo jih z rezinami sira, nato z rezinami salame in nazadnje s paradižnikom. Pečemo še eno do dve minuti, da se sir raztopi.

Nasvet: Ker dovolj soli vsebujeta sir in salama, marel ni treba dodatno dosoljevati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / petek, 27. april 2007 / 07:00

Šenčurski nadzorniki zadovoljni

Nadzorni odbor v finančnem poslovanju občine Šenčur v letu 2006 ni odkril nepravilnosti, je pa opozoril na nekaj pomanjkljivosti.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Krajši delovnik za manj odpuščanja

Gospodarstveniki pozivajo državo, da v partnerstvu z gospodarstvom in bankami pripravi ukrepe za ublažitev posledic finančne krize.

Trzin / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Jefačnikova domačija spomeniško zaščitena

Trzin - Jefačnikova domačija ob Jemčevi cesti v Trzinu s svojo razpadajočo podobo kraju resda ni v ponos, a trzinska občina in Turistično društvo Kanja imata z njo velike načrte....

Prosti čas / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Dežela ruma, doda in vetra - Mauritius

Ali mi je bil Mauritius všeč? Bilo je zanimivo, a še vedno sestavljam sliko. Polna sem takšnih in drugačnih vtisov. Sestavljam občutke in se navajam na evropski čas in temperaturno razliko. Ali bi se...

Slovenija / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Iztok Čop ostaja v tekmovalnem čolnu

Ljubljana - Najboljši slovenski veslač Iztok Čop je na današnji novinarski konferenci razkril, da ne namerava končati svoje kariere. Potem ko se je nekaj časa ugibalo, ali je za...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Trije novi zaselki v občini?

Gorenja vas – Na območju Krajevne skupnosti Sovodenj oziroma ob njenih mejah so v zadnjih letih nastale pobude za spremembo občinske meje, saj posamezni zaselki bolj gravitirajo na občino...