Prehrana po TKM (III. del)

Sodoben način prehranjevanja (enolična, hitra prehrana, pomanjkanje časa za uživanje v obroku, preveliki obroki, prepozne večerje, premastna hrana, modne diete …) je eden od pomembnih vzrokov mnogih zdravstvenih težav.

Prehranjujmo se glede na potrebe svojega telesa, uma in duha – v sozvočju s svojim telesom in naravo, njenimi ritmi, cikli in letnimi časi.

Hrana naj bo zdravilo. Vsak človek je poseben, zato potrebuje tudi svojo posebno »formulo« za vzpostavitev, ohranjanje in vzdrževanje zdravja tudi s pomočjo izbire pravilne hrane in prehrane zase.

Čim bolj se v prehrani (pa ne samo v prehrani, tudi na splošno v življenju) izogibajmo vsem ekstremom.

Izogibajmo se prevroči ali premrzli hrani (na primer: mrzla pijača v vročem vremenu povzroča motnje želodčne energije in lahko povzroči drisko).

Tudi prevroča hrana ni primerna (sploh pečene in ocvrte jedi): vročina lahko poškoduje dlesni in zobe

Čezmerno pitje premočnih čajev čezmerno spodbuja možgane, ki se energijsko pregrevajo, ostalo telo pa ostaja energijsko hladno (lahko imamo zato mrzle okončine), zmernost: ena do dve skodelici pomagata raztapljati maščobe iz hrane in pomagata pri boljšem metabolizmu

Prekomerno pitje npr. zelenega čaja lahko povzroča motnje v energiji jeter in spremenjene normalne parametre jetrnih kazalnikov. Japonci in Kitajci pijejo zeleni čaj iz majhnih ličnih skodelic, kot zdravilo, mi pa, kot narekuje moda, če se le da, iz čim večjih, pollitrskih lončkov, in če popijemo eno do dve skodelici, kot se priporoča v azijskih kulturah, lahko hitro sami izračunamo, koliko smo pretiravali …

Manj je več! Vsako pretiravanje škoduje. Telo porabi po nepotrebnem ogromno energije, da vzpostavi ravnovesje, ki smo ga s pretiravanjem porušili, mi pa smo med tem, ko telo sanira naša pretiravanja, neskončno utrujeni, saj telo vso energijo porablja za saniranje škode, ki mu jo povzročamo z neodgovornim prehranjevanjem in je ne ostane prav veliko za opravljanje dnevnih opravil.

Pekoča, mastna hrana, surovo meso in ribe lahko čezmerno obremenijo naš prebavni sistem – opazujmo se, in če je tako, se taki hrani izogibajmo.

Neravnovesje povzročajo tudi preveč slana, sladka, suha in grenka hrana, mrzla in surova hrana, pitje prevelikih količin tekočin.

Izogibajmo se umetnim sladilom, čezmernemu uživanju sladkorja, kemičnim konzervansom, barvilom, ojačevalcem okusa v živilih, kavi.

V prehrano vključimo lokalno pridelano hrano, domača zelišča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. april 2021 / 08:13

Domplan gradi na Kokrici, kmalu tudi za Kamnitnikom

Kranjski Domplan nadaljuje gradnjo soseske Vile Brdo na Kokrici pri Kranju, jeseni bodo začeli tudi gradnjo tridesetih stanovanj v Škofji Loki.

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 28. september 2017 / 16:19

Gorenjski oktet s koncertom v novo sezono

Gorenjski oktet se po uspešni sezoni predstavlja na Letnem koncertu za novo pevsko leto.

Zanimivosti / četrtek, 28. september 2017 / 16:19

Cvetače velikanke

Dolina – Na sadnem in zelenjavnem vrtu domačije Ane in Zdravka Dovžana v Dolini nad Dovžanovo sotesko na 750 metrih nadmorske višine, v bližini Tržiške Bistrice in na prijetni sončni legi vsako let...

Medvode / četrtek, 28. september 2017 / 16:17

Ključe stanovanja trem družinam

Občina Medvode ima v lasti petnajst neprofitnih stanovanj in tri bodo zamenjala najemnika. Stanovanjsko stisko rešujejo trem družinam.

Škofja Loka / četrtek, 28. september 2017 / 16:16

Ne teslo, ampak Tesla

V okviru neprofitnega projekta Inženirke in inženirji bomo! so v torek poskušali poklice, ki jih ustvarja prihodnost, približati dijakom Gimnazije Škofja Loka in Šolskega centra Škofja Loka.

Radovljica / četrtek, 28. september 2017 / 16:16

Mošenjski dnevi v znamenju Rimljanov

Mošnje – Konec tedna so v Mošnjah pripravili že desete Mošenjske dneve. Osrednja tema letošnje prireditve, ki jo pripravlja domače turistično društvo, pa je bila tokrat prikaz rimskega življenja. O...