Prehrana po TKM (III. del)

Sodoben način prehranjevanja (enolična, hitra prehrana, pomanjkanje časa za uživanje v obroku, preveliki obroki, prepozne večerje, premastna hrana, modne diete …) je eden od pomembnih vzrokov mnogih zdravstvenih težav.

Prehranjujmo se glede na potrebe svojega telesa, uma in duha – v sozvočju s svojim telesom in naravo, njenimi ritmi, cikli in letnimi časi.

Hrana naj bo zdravilo. Vsak človek je poseben, zato potrebuje tudi svojo posebno »formulo« za vzpostavitev, ohranjanje in vzdrževanje zdravja tudi s pomočjo izbire pravilne hrane in prehrane zase.

Čim bolj se v prehrani (pa ne samo v prehrani, tudi na splošno v življenju) izogibajmo vsem ekstremom.

Izogibajmo se prevroči ali premrzli hrani (na primer: mrzla pijača v vročem vremenu povzroča motnje želodčne energije in lahko povzroči drisko).

Tudi prevroča hrana ni primerna (sploh pečene in ocvrte jedi): vročina lahko poškoduje dlesni in zobe

Čezmerno pitje premočnih čajev čezmerno spodbuja možgane, ki se energijsko pregrevajo, ostalo telo pa ostaja energijsko hladno (lahko imamo zato mrzle okončine), zmernost: ena do dve skodelici pomagata raztapljati maščobe iz hrane in pomagata pri boljšem metabolizmu

Prekomerno pitje npr. zelenega čaja lahko povzroča motnje v energiji jeter in spremenjene normalne parametre jetrnih kazalnikov. Japonci in Kitajci pijejo zeleni čaj iz majhnih ličnih skodelic, kot zdravilo, mi pa, kot narekuje moda, če se le da, iz čim večjih, pollitrskih lončkov, in če popijemo eno do dve skodelici, kot se priporoča v azijskih kulturah, lahko hitro sami izračunamo, koliko smo pretiravali …

Manj je več! Vsako pretiravanje škoduje. Telo porabi po nepotrebnem ogromno energije, da vzpostavi ravnovesje, ki smo ga s pretiravanjem porušili, mi pa smo med tem, ko telo sanira naša pretiravanja, neskončno utrujeni, saj telo vso energijo porablja za saniranje škode, ki mu jo povzročamo z neodgovornim prehranjevanjem in je ne ostane prav veliko za opravljanje dnevnih opravil.

Pekoča, mastna hrana, surovo meso in ribe lahko čezmerno obremenijo naš prebavni sistem – opazujmo se, in če je tako, se taki hrani izogibajmo.

Neravnovesje povzročajo tudi preveč slana, sladka, suha in grenka hrana, mrzla in surova hrana, pitje prevelikih količin tekočin.

Izogibajmo se umetnim sladilom, čezmernemu uživanju sladkorja, kemičnim konzervansom, barvilom, ojačevalcem okusa v živilih, kavi.

V prehrano vključimo lokalno pridelano hrano, domača zelišča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska gora / petek, 3. maj 2013 / 07:00

Zgornjesav`c

Zgornjesav`c, 3. maj 2013, št. 5

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 6. november 2014 / 16:56

Jezero Jasna se izliva po novi poti

Kranjska Gora - Jezero Jasna v Kranjski Gori si je zaradi zamašitve mreže pri zapornici danes našlo novo pot za izlivanje le nekaj metrov stran. Kot nam je razložil Boštjan Pristavec, vodj...

Gorenjska / četrtek, 6. november 2014 / 16:30

Solidarni na več načinov

Od prvega do sedmega novembra tradicionalno poteka Teden solidarnosti Rdečega križa, letos pod sloganom Solidarnost v nesrečah. Naključne mimoidoče smo vprašali širše, ali so solidarni in...

Kronika / četrtek, 6. november 2014 / 16:27

Skrbi za varnost gasilcev

V Gasilsko reševalci službi Kranj je v zadnjem obdobju že nekajkrat na večjih intervencijah sodeloval častnik za varnost, ki na mestu intervencije skrbi predvsem za varnost gasilcev in drugih reševalc...

Rekreacija / četrtek, 6. november 2014 / 16:26

Brez mobilca mi živeti ni

Obstaja nekaj, brez česar sodoben človek ne gre več iz stanovanja. To niso čevlji niti obleka ne, ne klobuk, denarnica ali nasmeh. To je telefon, lahko je tudi pametni telefon. Pametni se...

Škofja Loka / četrtek, 6. november 2014 / 16:25

Obnavljajo mavrični oddelek

V Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki, kjer že nekaj let obnavljajo dom z vrha proti dnu, so se letos lotili obnove tretjega nadstropja. Začela se je tudi obnova tristo let starega p...