Prehrana po TKM (II. del)

Smo to, kar jemo. Pravilna, uravnotežena prehrana je eden od ključnih dejavnikov, s pomočjo katerega lahko sami ogromno naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Uravnotežena, energijsko bogata in pravilno izbrana prehrana poskrbi za dotok življenjske energije in hranil v naše telo. To pomeni, da moramo opazovati svoje telo, svojo prehrano prilagoditi njegovim potrebam, delu, ki ga opravljamo, trenutnemu stanju in počutju, letnim časom. Uživajmo živila, ki jih glede na vse našteto naše telo potrebuje.

Vzhodnjaška prehranska filozofija se razlikuje od našega zahodnjaškega nutricionizma po tem, da ne obravnava hrane le na nivoju biokemične sestave, ampak teži k iskanju ravnovesja tudi na energijskem nivoju. Nobeno živilo ni samo po sebi samo zdravo ali samo škodljivo. Pomembno je tudi, da se uskladimo z ritmi narave (letni časi, ritem dneva in noči, lasten metabolizem, telesni tip, življenjski stil, čustvovanje).

Hrana, ki koristi nam, ni nujno prava in idealna za vse člane naše družine, prijatelje, znance … zato ne moremo kar povprek priporočati vsem iste prehrane. To je približno tako, kot bi hoteli, da vsi obujejo čevlje številka 39 in ženska oblačila konfekcijske številke 42, ker so nam osebno pač prav in bi verjeli/zahtevali/predvidevali, da bodo prav tudi vsem drugim. Pa četudi smo mi ženska, oni pa moški ali otroci. Moški potrebujejo drugačno hrano kot ženske, otroci, starejši ali bolni spet drugačno.

Obstajajo splošne smernice prehranjevanja, ki jih prilagodimo sebi in svojim potrebam:

pijmo in jejmo le, kadar smo žejni in lačni

količinsko pojejmo v enem obroku največ toliko, kot je velika naša pest, to je velikost našega želodca

jejmo manj in večkrat na dan

količinsko pretiravanje s hrano (preveč hrane) običajno povzroča slabo prebavo, obremenjevanje prebavne funkcije želodca

premrzla hrana povzroča slabše energijske pretoke, kar povzroča slabšo pretočnost po meridijanih in to privede do bolečin v želodčnem in trebušnem predelu

prevroča ali preveč pekoča hrana preveč razprši našo življenjsko energijo či in jo oslabi ter poškoduje

tudi če uživamo premajhne količine hrane, si ne delamo usluge, saj telo, ki ne dobi dovolj energije iz hrane, prične črpati zaloge energije iz telesa

čezmerno uživanje hrane le enega od petih okusov lahko povzroča neravnovesje in poškodbe energije notranjih organov

Toliko za danes, več pa prihodnji teden.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 5. maj 2020 / 18:04

Kršili prepoved zbiranja

Škofja Loka, Kranj – Kljub rahljanju nekaterih ukrepov v boju zoper širjenje okužbe bolezni covid-19 v veljavi ostaja prepoved druženja in zbiranja na javnih krajih. To so škofjeloški policisti v s...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 16. junij 2011 / 07:00

Olimpijski triatlon

Triatlon je član olimpijskih športov od leta 2000 v Sydneyju. Je mlad šport, sestavljen iz plavanja, kolesarjenja in teka. Prvi začetki triatlona segajo v leto 1974, ko so v Kaliforniji pripravil...

GG Plus / četrtek, 16. junij 2011 / 07:00

Gorenjca po vrhovih Julijcev

Franci Teraž in Mirko Janjatovič se pripravljata na velik izziv: v čim krajšem času se povzpeti na deset najvišjih vrhov v Julijskih Alpah.

Zanimivosti / četrtek, 16. junij 2011 / 07:00

Svetovni festival tržiških bržol

Tržič - Da tradicija kuhanja tržiških bržol ne bo šla v pozabo, vas Turistično društvo Tržič v soboto od 8. ure dalje vabi na 3. Svetovni festival tržiških bržol v atrij Občine T...

Zanimivosti / četrtek, 16. junij 2011 / 07:00

Na semnju postregli s svežimi štruklji

Kokra - V Kokri so v nedeljo na trgu pred župnijsko cerkvijo pripravili šesti semenj. Obiskovalce, med katerimi je bil tudi preddvorski župan Miran Zadnikar, je uvodoma v imenu o...

Gospodarstvo / četrtek, 16. junij 2011 / 07:00

Določitev dejanskega uporabnika zemljišč

Kranj - Lastniki kmetijskih in gozdnih zemljišč so običajno tudi njihovi uporabniki, so pa tudi primeri, ko zemljišče dejansko koristi nekdo drug na podlagi ustnega dogovora ali...